anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

obiektywy m42 do A200

metalic69
Początkujący

obiektywy m42 do A200

Witam , mam pytanie do Was, a czytając to forum widzę samych życzliwych ludzi więc sądzę że szybko dostanę wyczerpującą odpowiedź ;)

Otóż, posiadam sony A200 od pól roku razem z kitem 18-70, ostatnio znalazłem starego Zenita, z Heliosem i teraz mam pytanie, czy opłaca się kupować przejściówkę/tuleje i montować to stare ruskie szkło czy nie, po 18-70 nie podoba mi się jego ciemność,
ten niby ma F2 i 50mm ( o ile się nie mylę) na pełną klatkę więc powinno wypadać 75mm na matrycę (dobrze liczę?)

Czy warto w to w ogóle inwestować, wiem ze a200 nie pozwala robić zdjęć jak nie czuje obiektywu czyli w tym wypadku byłby full manual, nie boję się nauki,

z drugiej strony m42 wydaje mi się być źródłem tanich obiektywów..

Dalej, mam pytanie, w zenicie jest taki popychacz do przymykania przesłony, tutaj co zamiast tego popychacza by wciskało ten pręcik który włącza podgląd głębi ostrości?

Myślałem nad zakupem tego
http://allegro.pl/item798158945_adapter ... akosc.html" target="_blank" target="_blank

Bardzo bym prosił o dobrą poradę ;)

24 ODPOW. 24
Deis-----
Początkujący

ok w takim razie troche inne pytnie
dotyczące Cosiny 100 mm f/3.5 Macro
no wiec posiadam sony a350 i jak na razie nie mam w ogóle pojęcia o m42
dlatego proszę o porady.

Czy ten obiektyw będzie pasował do moje aparatu?
jeśli tak to co muszę zakupić ? czy opłaca się w ogóle to robić?
czy jest dobry ten obiektyw? chodzi mi głównie o makro .
Chciałabym wiedzieć wszystko na ten temat;)
I przedewszytkim ile to bedzie kosztować około?

Deis-----
Początkujący

no proszę o odpowiedz bo nie wiem co mam robić.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Temat został połączony :thumbsup:

Deis napisał(a):

no proszę o odpowiedz bo nie wiem co mam robić.

polecam troszkę cierpliwości.
Jeśli ktoś będzie znał odpowiedź na Twoje pytanie: odpowie.

Starosta.
Początkujący

Co do obiektywu Cosina 100mm f/3.5 Macro to wystarczy, że wybierzesz mocowanie KM/Sony i będziesz mógł się cieszyć z jego używania :thumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Deis napisał(a):

ok w takim razie troche inne pytnie
dotyczące Cosiny 100 mm f/3.5 Macro
no wiec posiadam sony a350 i jak na razie nie mam w ogóle pojęcia o m42
dlatego proszę o porady.

Czy ten obiektyw będzie pasował do moje aparatu?
jeśli tak to co muszę zakupić ? czy opłaca się w ogóle to robić?
czy jest dobry ten obiektyw? chodzi mi głównie o makro .
Chciałabym wiedzieć wszystko na ten temat;)
I przedewszytkim ile to bedzie kosztować około?

Jeżeli ta Cosina ma mocowanie do Sony/Minolta ("bagnet A") to będzie pasować i będzie działać w pełni, jeżeli M42 (a była taka?) to potrzebna przejściówka no i będzie niewygoda w związku z brakiem sterowania przysłoną.
Mam taki obiektyw. Obiektyw jest dedykowany do makro, jego skala odwzorowania to 1:2 ale jest do niego dedykowana soczewka (specjalnie skorygowana dla tego obiektywu) zwiększająca skalę odwzorowania na 1:1. Często się jednak zdarza, że obiektywy te są sprzedawane bez tych soczewek. Czytałem również, że niektórzy zastępują (bądź nie mieli) tą soczewkę makro konwerterem Raynoxa DCR 250 i osiągają odwzorowanie 1,5:1. Wykonanie mechaniczne tego obiektywu pozostawia wiele do życzenia. Obiektyw bardzo plastikowy, porusza się jakby miał się zaraz zatrzeć, brak limitera ostrzenia więc przy normalnym fotografowaniu gdy się zgubi AF bardzo długo ustawia ostrość (musi przejechać całą skalę). Optycznie jest bardzo dobrym, ostrym obiektywem.

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

piotruso napisał(a):

i M42 (a była taka?)

na 95% nie było

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

piotruso napisał(a):

Mam taki obiektyw...
... Optycznie jest bardzo dobrym, ostrym obiektywem.

A ja miałem przyjemność go używać i potwierdzam, że to bardzo fajny obiektyw jest. Efekty można obejrzeć w moim albumie.

Mateusz_o
Początkujący

Ja tak działam że to tak ujmę sony @200 i m42 no i jedziemy :) Co do pytania o heliosa i blokade to nie trzeba specialnych adapterów wystarczy śrubokręt plaski mały i 34 milimetry izolacji z kabla 0,5. Ja tak zablokowałem przysłone . Odkręć mocowanie bagnetowe z heliosa nałóż izolacje na pręcik i złóż tak jak był żeby główka pręcika nadal była w dzoirce ale pod spodem trzyma ją izlacja przed wysunięciem :) W ten sposób nie zepsujesz szkla a bezie ci chodzić przysłona . Osobiscie helios ma bardzo miły bokeh i głebie ale nie jest dość ostry 😕 Proponuje zamiast tej cosiny 100mm zakupić taki zabytek jak jupiter 37a 135 ,35 . Ma 12 listków przysłony , głębia sudo jeśli chodzi o portrety to polecam . Pięknie rysuje :) a z takich szkiełek jak helios 50 +/- to ja np mam niedocenionego chinona 55 1,7 i powiem szczeże że ja bym go nie krytykowal :)

Przy doborze szkieł kieruj się przedewszystkim oprócz ogniskowej i przysłony - pierścieniem ostrości żeby miał jak najszerszy zakres obrotu . To sprawdza się na adapterze z danelionem (potwierdzeniem af) akurat w/w jupiter ci tego nie daje :) Trudno trafić w punkt na tym adapterze 😕

Misiek025
Początkujący

Ja używam tego adaptera z blokadą
http://www.allegro.pl/item909894872_ada ... okada.html

Cena normalna więc i nie trzeba kombinować.

Pozdrawiam

3906-----
Poszukiwacz

Witam. Być może moje pytanie jest trochę głupie :smileyredface: . Czytałem na forum o obiektywach M42, pasujących do Sony Alfa. Otóż mam Zenita 11 z obiektywem (spisałem wszystko): Helios-44M-4, 58mm1:2, M52x0,75. Czy da się ten obiektyw "podłączyć" za pomocą przejściówki do Sony?