Podziel się wrażeniami!
Witam , mam pytanie do Was, a czytając to forum widzę samych życzliwych ludzi więc sądzę że szybko dostanę wyczerpującą odpowiedź
Otóż, posiadam sony A200 od pól roku razem z kitem 18-70, ostatnio znalazłem starego Zenita, z Heliosem i teraz mam pytanie, czy opłaca się kupować przejściówkę/tuleje i montować to stare ruskie szkło czy nie, po 18-70 nie podoba mi się jego ciemność,
ten niby ma F2 i 50mm ( o ile się nie mylę) na pełną klatkę więc powinno wypadać 75mm na matrycę (dobrze liczę?)
Czy warto w to w ogóle inwestować, wiem ze a200 nie pozwala robić zdjęć jak nie czuje obiektywu czyli w tym wypadku byłby full manual, nie boję się nauki,
z drugiej strony m42 wydaje mi się być źródłem tanich obiektywów..
Dalej, mam pytanie, w zenicie jest taki popychacz do przymykania przesłony, tutaj co zamiast tego popychacza by wciskało ten pręcik który włącza podgląd głębi ostrości?
Myślałem nad zakupem tego
http://allegro.pl/item798158945_adapter ... akosc.html" target="_blank" target="_blank
Bardzo bym prosił o dobrą poradę
ok w takim razie troche inne pytnie
dotyczące Cosiny 100 mm f/3.5 Macro
no wiec posiadam sony a350 i jak na razie nie mam w ogóle pojęcia o m42
dlatego proszę o porady.
Czy ten obiektyw będzie pasował do moje aparatu?
jeśli tak to co muszę zakupić ? czy opłaca się w ogóle to robić?
czy jest dobry ten obiektyw? chodzi mi głównie o makro .
Chciałabym wiedzieć wszystko na ten temat;)
I przedewszytkim ile to bedzie kosztować około?
no proszę o odpowiedz bo nie wiem co mam robić.
Temat został połączony
Deis napisał(a):
no proszę o odpowiedz bo nie wiem co mam robić.
Co do obiektywu Cosina 100mm f/3.5 Macro to wystarczy, że wybierzesz mocowanie KM/Sony i będziesz mógł się cieszyć z jego używania
Deis napisał(a):
ok w takim razie troche inne pytnie
dotyczące Cosiny 100 mm f/3.5 Macro
no wiec posiadam sony a350 i jak na razie nie mam w ogóle pojęcia o m42
dlatego proszę o porady.
Czy ten obiektyw będzie pasował do moje aparatu?
jeśli tak to co muszę zakupić ? czy opłaca się w ogóle to robić?
czy jest dobry ten obiektyw? chodzi mi głównie o makro .
Chciałabym wiedzieć wszystko na ten temat;)
I przedewszytkim ile to bedzie kosztować około?
piotruso napisał(a):
i M42 (a była taka?)
piotruso napisał(a):
Mam taki obiektyw...
... Optycznie jest bardzo dobrym, ostrym obiektywem.
Ja tak działam że to tak ujmę sony @200 i m42 no i jedziemy Co do pytania o heliosa i blokade to nie trzeba specialnych adapterów wystarczy śrubokręt plaski mały i 34 milimetry izolacji z kabla 0,5. Ja tak zablokowałem przysłone . Odkręć mocowanie bagnetowe z heliosa nałóż izolacje na pręcik i złóż tak jak był żeby główka pręcika nadal była w dzoirce ale pod spodem trzyma ją izlacja przed wysunięciem W ten sposób nie zepsujesz szkla a bezie ci chodzić przysłona . Osobiscie helios ma bardzo miły bokeh i głebie ale nie jest dość ostry 😕 Proponuje zamiast tej cosiny 100mm zakupić taki zabytek jak jupiter 37a 135 ,35 . Ma 12 listków przysłony , głębia sudo jeśli chodzi o portrety to polecam . Pięknie rysuje a z takich szkiełek jak helios 50 +/- to ja np mam niedocenionego chinona 55 1,7 i powiem szczeże że ja bym go nie krytykowal
Przy doborze szkieł kieruj się przedewszystkim oprócz ogniskowej i przysłony - pierścieniem ostrości żeby miał jak najszerszy zakres obrotu . To sprawdza się na adapterze z danelionem (potwierdzeniem af) akurat w/w jupiter ci tego nie daje Trudno trafić w punkt na tym adapterze 😕
Ja używam tego adaptera z blokadą
http://www.allegro.pl/item909894872_ada ... okada.html
Cena normalna więc i nie trzeba kombinować.
Pozdrawiam
Witam. Być może moje pytanie jest trochę głupie :smileyredface: . Czytałem na forum o obiektywach M42, pasujących do Sony Alfa. Otóż mam Zenita 11 z obiektywem (spisałem wszystko): Helios-44M-4, 58mm1:2, M52x0,75. Czy da się ten obiektyw "podłączyć" za pomocą przejściówki do Sony?