anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

odwzorowanie kolorów i ostrość w A700

profile.country.pl_PL.title
marian1000
Początkujący

odwzorowanie kolorów i ostrość w A700

Jakie są Wasze odczucia w temacie odwzorowania kolorów w A700 ? Kiedy kupiłem 700-kę ( zmiana z A100 + 18-200) zorientowałem się szybko,że zdjęcia są mocno niedosycone ( początkowo ten sam 18-200) po dosyceniu z poziomu aparatu ( nie chce mi się bawić w komputerze w obróbkę- oczekuję dobrego zdjęcia prosto z pudła) trochę lepiej- ale - No właśnie pozostaje ale- czerwony to nadal ciemny pomarańczowy ( na zdjęciu) , a fioletowy to coś między granatowym a fioletowym. Nic nie pomogło wgranie mowego softu. I jeszcze jedno- ostrość- początkowo zwalałem wszystko na mój zużyty słoik 18-200 , ale po zmianie na 16-105 ostość niewiele się poprawiła ( a miało być tak dobrze).
Co do balansu bieli- również dużo zastrzeżeń. Szczególnie trudno osiągnąć zamierzony efekt korzystając z temperatury barwowej.
Kiedy już jestem prawie zadowolony z efektów otwieram pliki ze zdjęciami z 100-ki i znowu mam doła.
jak to jest- fantastyczne pod względem obsługi pudło z całą furą możliwości, a efekty pracy na nim jakieś takie kiepskie.Z mojego punktu widzenia-Sony ma kiepskie oprogramowanie- innego wytłumaczenia nie ma.
Nie trafiają do mnie argumenty, że zdjęcie trzeba obrobić w kompie.

A na koniec - i tak nic nie przebije zdjęć z mojego dynaxa5 .Tych z cyfrówek nawet nie próbuję powiększać do formatu 30x 45( oczywiście na papierze).

87 ODPOW. 87
marian1000
Początkujący

"Jeśli robicie zdjęcia pod zamówienie/ zorobkowo - musicie zadowolić zleceniodawcę, a nie trzymać się tego co widzieliście.I to już jest inna bajka."
To jest cytat z jednego z moich poprzednich postów.

Fotografia reklamowa jest z definicji nastawiona na manipulację odbiorcą. Nie wyobrażam sobie,że można osiągnąć zamierzony efekt psychologiczny/ socjotechniczny bez ingerencji w zdjęcie. Po prostu zdjęcie takie z założenia nie może odzwierciedlać rzeczywistości ( nic by się nie sprzedało)

Bertone.
Poszukiwacz

Fotografia to także forma sztuki i wszelkie abstrakcje są tam dozwolone.

To wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie :nauseated_face:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Coś za dużo filozofii wkradło się w ten temat, który miał być technicznym. Jeśli wymagasz lepszych, dokładniejszych odwzorowań barw, konturów, detali - oddaj sprzęt do serwisu. Jeśli nie odniesie to skutku oczekiwanego przez Ciebie sprzedaj lub oddaj aparat i kup taki jaki wg Ciebie jest lepszy. Ot wszystko w temacie.

Matti-----
Początkujący

Brawo... w koncu ktos kto dobrze prawi :)

marian1000
Początkujący

PO PIERWSZE-oczekiwania względem sprzętu są wyrazem filozofii użytkowania- stąd wątek .
Po drugie- ja ten wątek rozpocząłem
PO TRZECIE- aparat był w serwisie-podła stabilizacja ( podobno baaaardzo rzadkie).Poza padniętą stabilizacją nie mieli do niego zastrzeżeń.( poza wymianą stabilizacji gratisowo upaćkali matrycę więc aparat przejechał się do STOLYCY - serwis SONY jeszcze raz oczywiście na koszt gwaranta)
Po trzecie wątek rozpocząłem żeby się dowiedzieć, czy zastrzeżenia mam tylko ja ( czy jestem dziwolągiem) - jeśli inni mają tak samo ( ale im to nie przeszkadza) faktycznie rozwiązaniem będzie zmienić system!!

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Pisząc o nadmiarze filozofii odniosłem się do osób zjeżdżających z tematu.
Uszkodzenie SSS nie jest chyba aż taką rzadkością - element to czuły. Mój aparat miał również wymieniany ten układ lecz z winy uszkodzenia mechanicznego (upadek z wysokości fotografującego wraz ze sprzętem). Co do jakości zdjęć z mojej 700-tki jeśli mam uwagi to głównie do siebie, że nie dostrzegłem swego błędu na miejscu a dopiero na monitorze. Na 3- calowym LCD obraz zdaje się być lepszym niż później na monitorze. Poza tym to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka i nie mam jeszcze nawyków obsługi jej w sposób należyty.
Może również w Twoim przypadku jest podobnie i zdjęcia "zadowalające wprost z puszki" dopiero nastąpią?

profile.country.PL.title
Rafhart
Nowicjusz

Setka robi lepsze fotki do ISO 400, co do kolorów to zawsze można podciągnąć.
700 do ISO 400 to porażka powyżej w porównaniu do 550 też więc idealny zestaw to A100(A200) + A550. Oczywiście to jest tylko moje zdanie bo każdy ma różne potrzeby i inny rodzaj fotografii uprawia.

profile.country.GB.title
redjacek
Nowicjusz

kris napisał(a):

przede wszystkim warto wiedzieć, że w a100 użyto matrycy CCD, a w a700 CMOS.
CCD kapitalnie sprawdza się w czułości 100-200 i uwielbiam używać body z taką matrycą (w moim przypadku a100 i a300) kiedy fotografuję kwiatki, krajobrazy (kolorowe).
CMOS zaś znacznie lepiej sprawdza się w czułościach iso 200 wzwyż :thumbsup:
Co do próby zmiany ustawień: można spróbować sprawdzić w różnych strefa twórczych (np. vivid), dodatkwo można podnieść nasycenie, ostrość i kontrast na +2/+3. No i najlepiej nie schodzić poniżej iso200 (bo to jest zbliżona wartość nominalna CMOSa a700)

i tutaj korci zeby zapytac, po co Sony daje uzytkownikowi (w tym modelu) wybor ISO ponizej jego "nominalnych" wartosci?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

redjacek napisał(a):

i tutaj korci zeby zapytac, po co Sony daje uzytkownikowi (w tym modelu) wybor ISO ponizej jego "nominalnych" wartosci?

Ale to jest tylko opinia krisa z tym "nieschodzeniem"....druga sprawa można by postawić pytanie - po co dawać użytkownikowi wybór ISO powyżej "nominalnych" wartości ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ja bym się nie pogniewał, jakby była możliwość ostawienia ISO 50, 25 albo i jeszcze niżej. Zaoszczędziłbym na szarych filtrach :D

------------------------------
fotoamator