Podziel się wrażeniami!
Witam,
Debian Shotwell pokazuje tak, podobnie RawTherapee, nieco inaczej ale tez nie poprawnie UFRaw.
Czy ktoś może już przerabiał temat ARWów na Linuxie?
Edycja: Aktualnie Pliki ARW poprawnie wyświetlają programy linuxowe:
* RawTherapee 4
* DarkTable
* Corel AfterShotPro (płatny)
Pozdrawiam
Piotr
Znalazłem, na Debianie (Squeeze) działają poprawnie dwa programy do edycji plików ARW: płatny Corel AfterShotPro 99,99USD 49,99USD i bezpłatny RawTherapee tyle że w wersji 4, niedostępnej w podstawowych repozytoriach. Do ściągnięcia tutaj, gdyby komuś się miało przydać.
Corel AfterShotPro
RawTherapee ver. 4.0.8.10
Pozdrawiam
Piotr
Nie wiem, jak z najnowszych puszek Sonego wyglądają pliki ale ja nie mam takich kłopotów. Wiadomym jest, że nastawy domyślne programów nie zawsze są najlepsze więc trzeba użyć suwaków (albo czegoś nie rozumiem w Twoim poscie). Korzystam czy też próbowałem Ufraw, Digicam, After Shot Pro, Raw Therapee, Rawstudio, IDC i w każdym z programów byłem w stanie otrzymać lepsze rezultaty niż pokazane na Twoim przykładzie. Tylko każdy z programów wymaga innego podejścia, innego operowania suwakami bo ma inne możliwości regulacyjne.
Być może czegoś nie rozumiem w Twoim pytaniu ale i linux nadaje się do obróbki zdjęć. Tylko może zmiany (dodawane aparaty i możliwości odczytu i wywołania RAW-ów) są wolniejsze niż w najpopularniejszych programach okienkowych.
Nie tworzyłem żadnego efektu, po prostu otworzyłem plik ARW.
>> Nie wiem, jak z najnowszych puszek Sonego wyglądają pliki
A ja nie mogłem znaleźć w necie ARW ze starszej puszki Sony. Tak wygląda AWR z NEX 5R: http://members.upcpoczta.pl/i.communicationpolska/PUB/DSC00521.ARW ~17MB, jeśli możesz ściąg i zobacz jak Tobie się to domyślnie wyświetli w programach, które wymieniłeś.
Z jakiego Linuxa korzystasz i którą wersją RawTherapee?
Pobiorę gdy wrócę do domu. Niestety, firma, jak większość, korzysta z Windowsa.
Ja używam Ubuntu 12.04. RawTherapee nie pamiętam, która wersję miałem (program był strasznie wolny i dlatego odpadł), korzystam obecnie prawie zawsze z Ufraw (jako wtyczka do Gimpa). Drugim programem w moim użyciu jest Darktable. Korzystam też z DigiKam ale prawie nie używam go do obróbki RAW (program jest niezłym narzędziem przeglądania i zarządzania zbiorem zdjęć).
UFRaw (gimp-ufraw) i RawTherapee 3 na Debianie pokazują kaszanę z zafarbem jak powyżej. Tak samo w gimp-dcraw, i plik wygenerowany komendą convert ImageMagick.
.
Ciekawa sprawa z DigiKam, podgląd ARW na liście plików wygląda OK, ale gdy otwieram do edycji wyświetla się z tego typu zabarwieniem.
Dzięki za Darktable, jak najbardziej plik ARW otworzył się poprawnie. Konwersja ARW do JPG trwa jakieś 4 sek., więc nie przetwarza szybciej niż RawTherapee 4. Dla mnie w pierwszym kontakcie jest mniej intuicyjny, ale chętnie się jeszcze nim pobawię.
Pozdrawiam
Piotr
Tylko ja nie używam tzw. domyślnych ustawień na Ufraw. Program ten otwiera zdjęcie z parametrami z jakimi zostało zapisane / przekonwertowane poprzednie zdjęcie. Taki tryb pracy jest dla mnie wygodniejszy gdyż wywołując zdjęcia z jakiejś imprezy większość zdjęć jest w podobnych / zbliżonych warunkach wykonywana. Więc ustawiam nastawy dla pierwszego zdjęcia a każde następne po otwarciu, jeżeli potrzeba, to ogranicza się do minimalnych korekt.
Z tym zafarbem spotkalem się gdy wczytywałem zdjęcia z któregoś NEX-a a Ufraw pracował z nastawami "zerowymi" (tzn. najprawdopodobniej czerpał jakieś informacje z pliku ARW). Wyświetlał mi się wtedy komunikat, że balans bieli jest poza zakresem i nie może go ustawić. Ale wprowadzenie wartości ręcznie czy też za pomocą suwaków jak również poprawa krzywych doprowadzała zdjęcie do dobrych / bardzo dobrych rezultatów.
Najprawdopodobniej powstawanie tego zafarbu spowodowane jest brakiem aktualizacji / wprowadzenia do poszczególnych programów presetów czy też możliwości odczytu niektórych danych z nowych aparatów. Niestety ale oprogramowanie pod system Linux nie należy do najpopularniejszych, firmom produkującym aparaty nie zależy na szczególnym rozwoju programów niezależnych, każda z tych firm przecież oferuje wywoływarkę razem z aparatem. Są dwa czy trzy najpopularniejsze, komercyjne programy, gdzie są wprowadzane błyskawicznie zmiany, w innym przypadku program taki straciłby na atrakcyjności, profesjonaliźmie itp. A linuxa tworzą pasjonaci dla pasjonatów. Jeżeli ktoś indywidualnie czegoś nie zmieni i nie udostępni to może być i tak, że nigdy nie doczekamy sie możliwości odczytu plików ARW z przyszłych korpusów.
>> spowodowane jest brakiem aktualizacji / wprowadzenia do poszczególnych programów presetów
Prawdopodobnie tak jest, dzięki za potwierdzenie zafarbu w UFRaw.