Podziel się wrażeniami!
witam,
mam problem z moją A290. Mam ją dopiero od niedawna dlatego jeśli mój problem okaże się błahostką to z góry przepraszam. Ale od samego początku mój aparat wydaje dziwne dźwięki ( coś jakby tykanie ) i kiedy próbuję zrobić zdjęcie pokazuje mi się komunikat, że obiektyw nie jest założony, migawka zablokowana. Czytałam, że inni też mieli wcześniej tego typu problemy ale nikt nie pisał o tym dziwnym dźwięku. Obiektyw jest założony na pewno dobrze, wcześniej wystarczyło na chwilę odłożyć aparat i problem znikał a teraz nie da rady zrobić żadnego zdjęcia. Mam nadzieję, że poradzicie mi co mogę z tym zrobić, a jeśli okaże się, że to wada fabryczna to czy mogę zajść do Sony Centre w Szczecinie czy jedyna opcja to wysłanie aparatu do Warszawy?
pozdrawiam
Witaj
Trudno jest wyrokować nie mając aparatu w rękach. Być może zabrudzone są styki w obiektywie/aparacie, ale może być np. uszkodzony obiektyw, lub układ AF. Czy z innym obiektywem jest taki sam problem?
Może być rozsądnym podejść do Sony Centre, podpiąć inne szkło, poprosić o pomoc pracownika.
Jeżeli okaże się, że problem nie znika (czyli coś jest uszkodzone) najszybszą i najbezpieczniejszą metodą jest wysłanie do CSI samodzielnie, na podstawie wskazówek na stronie serwisu.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia z innym obiektywem, ale podejdę w tygodniu do Sony Centre może coś pomogą,.
dzięki za odpowiedź