anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z wizjerem w a550

Deltec
Początkujący

Problem z wizjerem w a550

Witam szanownych kolegów forumowiczów. Od miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem a550. Aparat naprawde przyzwoity, pomijajac moim zdaniem zbyt cienki plastik po prawej stronie w okolicach uchwytu, lubiacy niekiedy zaskrzypiec gdy sie go dociska kciukiem.
Podczas robienia zdjec w nocy pojawil sie jednak irytujacy problem. Dioda podswietlajaca plytki obszarow autofocusa w wizjerze wydaje sie byc zle wypozycjonowana i promieniowanie tej diody bardzo istotnie wycieka na prawa czesc podgladu, zamiast być calkowicie sprzęganym do wnętrza tych płytek i wyciekac jedynie w kwadratach symbolizujacych pola autofocusa. Zrobilem zdjecie ilustrujace problem oraz film:

zdjęcie: http://sebastianguzy.pl/public/redbleed.jpg
film: http://sebastianguzy.pl/public/a550viewfinder.wmv

Zjawisko to pozostaje bez wplywu na jakosc zdjec, natomiast calkowicie ogranicza komfort pracy w trudnych warunkach oswietleniowych; czerwona łuna staje się wtedy dominująca nad obrazem i skutecznie rozprasza uwagę. Moim zdaniem jest to ewidentna wada produktu.
Zanim udam się do serwisu, chciałbym poznać waszą opinię na ten temat, być może macie podobne doświadczenia. Szczególnie interesują mnie doświadczenia pracowników Sony oraz ich stosunek do zjawiska.

Pozdrawiam

91 ODPOW. 91
spolnemesis1paejw
Początkujący

zlybanan napisał(a):

problem występuje również w A580

Dlaczego problem? To jest po prostu cecha tych aparatów :c63 i nie ma co roztrząsać.

Na upartego niemal wszystkie cechy można nazwać "problemem":
- brak przycisków z lewej strony - problem
- brak wizjera optycznego w A33/55 - problem
- brak AF przy filmach w A580 - problem
- brak AEL w A330 - problem
- ... można tak długo.
Tylko to nie są problemy! To są cechy tych aparatów.
Ale zawsze jest wybór. Można kupić aparat, który "problemów" (problemów, wg naszej imaginacji) ma jak najmniej. I nim się cieszyć.
Można też we wszystkim doszukiwać się spisku i problemów, oraz marudzić narzekać i zwoływać do narzekania innych malkontentów, zamiast robić zdjęcia.
Nie podoba Ci się wizjer i wyświetlanie AF? Kup A700 - jeszcze jest gdzieniegdzie dostępna. A700za stara i nie da się zdjęć robić - cóż, albo pogodzić się z cechami aparatów istniejących, albo zmienić system, zamiast się i innych frustrować.
problemem by było, gdyby np. AF nie działał. A ten, szczególnie w A580, działa rewelacyjnie.

I proszę, nie nazywaj cech, problemami. Chyba, że zawsze dodasz przy tym słówko "mój". Bo to jest Twój problem, że nie akceptujesz cechy nabytego (albo nie nabytego - tylko narzekasz a priori) sprzętu.
Amen

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

nemesis napisał(a):

Dlaczego problem? To jest po prostu cecha tych aparatów :c63 i nie ma co roztrząsać.

Czyli mam rozumieć że świecąca dioda podświetlająca aktywny punkt AF, oślepiająca w wizjerze, jest normalną cechą A550?
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/omatko.gif
Deltec skontaktuj się z CSI, namiary podał Lajam.

Lajam napisał(a):

C.S.I. FOTO I VIDEO
ul. Żytnia 15
01-015 Warszawa
http://www.e-csi.pl
e-mail: info@e-csi.pl
tel. 022 3792090
fax. 022 3792091

profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

nemesis napisał(a):

Amen

no kaznodzieją to mógłbyś zostać ;)
rozumiem doskonale ten psychologiczny aspekt Twojego rozumowania ale
osobiście wolę jednak nazywać rzeczy po imieniu i jeśli coś mnie oślepia, a nie powinno to widzę w tym problem :c34

jeśli ma to być jak mówisz - cecha (która zresztą dosyć znacząco wpływająca na własności użytkowe) to powinna znaleźć się w specyfikacji, instrukcji i może nawet informacji handlowej.

w innym wypadku to raczej niskiej jakości partactwo (skoro w innych modelach można tego uniknąć)

dodam, że mówimy o produkcie markowym - Sony :c56

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

zlybanan napisał(a):

to raczej niskiej jakości partactwo (skoro w innych modelach można tego uniknąć)

Chyba się zagalopowałeś...
W innych modelach zastosowano inną metodę.

zlybanan napisał(a):

jeśli coś mnie oślepia, a nie powinno to widzę w tym problem

Ale, jak wspomniano wyżej, jest to Twój problem. Tysiącom użytkowników to nie przeszkadza - pozostali mają wybór.

Powtórzę za przedpiścą - czerwona poświata, widoczna przez ułamek sekundy (w momencie potwierdzania ostrości) - jest cechą typową dla dla linii A4xx/A5xx.
Można się pożalić, jak to komuś nie odpowiada, można wymienić na inny model, ba nawet innego producenta, jednak używanie sformułowań typu:

zlybanan napisał(a):

bubel z taniej chińskiej zabawki

jest naduzyciem.
Nadmienię jeszcze, że Ameryki nie odkryłeś, wiemy, że tak to działa i pisanie po raz enty o tym, jest zwykłym biciem piany - nie wpłynie w żaden sposób na działanie tych aparatów - taka maja cechę konstrukcyjną. Po prostu.

------------------------------
fotoamator
zlybanan
Początkujący

troszkę nie rozumiem czym poczułeś się urażony :c18
jeśli takie krytykowane rozwiązanie, wyraźnie wskazujące niską jakość, stosuje się w kolejnych modelach to nie potrafię tego inaczej określić.
rozumiem, że modele mogą się różnić większym lub mniejszym wizjerem ale opisana sytuacja ma raczej charakter źle pojmowanej budżetówki i jeśli mówimy o markowych produktach, a nie tandetnej chińszczyźnie to nie widzę powodu aby nazywać to zgodnie z założeniem.
o tym czym różnią się cechy od bubli już pisałem więc nie zamierzam kolejny raz wyjaśniać. stwierdzenie typu - Ameryki nie odkryłeś więc trzeba z tym żyć to właśnie bicie piany.
skoro Sony wykalkulowało sobie, że niska jakość jest cechą to uważam to za partactwo godne piętnowania i tyle, pozdrawiam :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

zlybanan napisał(a):

troszkę nie rozumiem czym poczułeś się urażony

Ja - nie, ale pomyślałeś o tych wszystkich użytkownikach A5xx, którzy po prostu robią zdjęcia, zamiast na siłę wyszukiwać wady? To ich właśnie bronię. I jeśli jest to dla Ciebie niezrozumiałe, to chyba masz kolejny problem.

zlybanan napisał(a):

koro Sony wykalkulowało sobie...

A Ty sobie wykalkulowałeś, że pokrzyczysz sobie na forum, poobrażasz użytkowników i to będzie coś dobrego, tak?
I nie mów, że chciałeś tylko podyskutować, bo to co uprawiasz to trolling czystej wody.

------------------------------
fotoamator
marcinb24-----
Początkujący

Panowie i tak ta dyskusja do niczego nie prowadzi.
A swoja droga przeciez nie jest to uciazliwe, a :c25 napewno nie oslepia...
Wszyscy co maja a4xx i a5xx tak maja i nic tu nie zmienimy...

zlybanan
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Ja - nie, ale pomyślałeś o tych wszystkich użytkownikach A5xx, którzy po prostu robią zdjęcia, zamiast na siłę wyszukiwać wady? To ich właśnie bronię. I jeśli jest to dla Ciebie niezrozumiałe, to chyba masz kolejny problem.
A Ty sobie wykalkulowałeś, że pokrzyczysz sobie na forum, poobrażasz użytkowników i to będzie coś dobrego, tak?
I nie mów, że chciałeś tylko podyskutować, bo to co uprawiasz to trolling czystej wody.

:c7
Nadal nie rozumiem dlaczego próbujesz przypisać mi złe intencje i to z taką dozą emocji. Autora tematu też nazwiesz trollem bo ośmielił się skrytykować zastosowane rozwiązanie? Podświetlenie jest kiepskie i jak widać nie zawsze jesteśmy tego świadomi przed zakupem.

Wybór? Skoro flagowe modele (z wizjerem optycznym) na APS-C ciągle korzystają z takiego rozwiązania, a dalej mamy już FF to trudno nazwać to wyborem chcąc pozostać przy tym formacie i tym systemie.

Trudno, wizjer jaki jest każdy widzi ale dlaczego nie można o tym podyskutować?
A550/A580 to świetne aparaty i tym bardziej szkoda, że użytkownik musi pogodzić się z takim dziwnym mankamentem.
Więc nie udawajmy, że jest dobrze jeśli nie jest.
Oceniajmy i wskazujmy takie niedociągnięcia podnosząc świadomość przyszłych użytkowników.
Być może kogoś skłoni to do wyboru SLT :)

W trawie piszczy, że A580 ma być ostatnią lustrzanką Sony w tym formacie z wizjerem optycznym. Ciekawe czy to się potwierdzi :smileygeek:

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

:c56 550 używałem od marca tego roku i gdyby nie ten wątek nawet bym nie zwrócił uwagi na sposób podświetlania punktów AF-u. Nie wiem jak wyobrażacie sobie inną możliwość podświetlenia, spróbujcie wziąć kawałek pleksi, zarysować linię, kwadrat, trójkąt, obojętne i podświetlić np. diodową latarką i zobaczcie jaki będzie efekt tego eksperymentu. Jedynie użycie lasera do podświetlenia mogłoby coś zmienić, ale światło emitowane przez laser jest mało bezpieczne dla naszych oczu. Równie dobrze można się przyczepić że pasek jest za wąski i po ośmiu godzinach wżyna się w szyję, a wyświetlacz strasznie się brudzi od naszych tłustych nochali.

TMiN-----
Początkujący

zlybanan napisał(a):

Nadal nie rozumiem dlaczego próbujesz przypisać mi złe intencje i to z taką dozą emocji.

Tadek i duża doza emocji ??? to chyba na dopalaczach !!! :smileyhappy:

... a to co napisał Szfendak powinno zakończyć dyskusję. Patrząc w wizjęr skup się na ciekawej kompozycji i kadrowaniu już na etapie aparatu a nie lekkim światełkiem które pojawia się na ułamek sekundy.

a co do paska to Szfendak ma rację wrzyna się jak cholera. Oni w tej zabłoconej chińskiej wiosce chyba nie mają zielonego pojęcia jak delikatną mam szyjkę !!!! :smileyhappy:

Zabłocone chińskie PAPROKI jedne !!!! w matryce kopane ! :c88