anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z wizjerem w a550

Deltec
Początkujący

Problem z wizjerem w a550

Witam szanownych kolegów forumowiczów. Od miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem a550. Aparat naprawde przyzwoity, pomijajac moim zdaniem zbyt cienki plastik po prawej stronie w okolicach uchwytu, lubiacy niekiedy zaskrzypiec gdy sie go dociska kciukiem.
Podczas robienia zdjec w nocy pojawil sie jednak irytujacy problem. Dioda podswietlajaca plytki obszarow autofocusa w wizjerze wydaje sie byc zle wypozycjonowana i promieniowanie tej diody bardzo istotnie wycieka na prawa czesc podgladu, zamiast być calkowicie sprzęganym do wnętrza tych płytek i wyciekac jedynie w kwadratach symbolizujacych pola autofocusa. Zrobilem zdjecie ilustrujace problem oraz film:

zdjęcie: http://sebastianguzy.pl/public/redbleed.jpg
film: http://sebastianguzy.pl/public/a550viewfinder.wmv

Zjawisko to pozostaje bez wplywu na jakosc zdjec, natomiast calkowicie ogranicza komfort pracy w trudnych warunkach oswietleniowych; czerwona łuna staje się wtedy dominująca nad obrazem i skutecznie rozprasza uwagę. Moim zdaniem jest to ewidentna wada produktu.
Zanim udam się do serwisu, chciałbym poznać waszą opinię na ten temat, być może macie podobne doświadczenia. Szczególnie interesują mnie doświadczenia pracowników Sony oraz ich stosunek do zjawiska.

Pozdrawiam

91 ODPOW. 91
marcinb24-----
Początkujący

Widze ze nikt mi nie pomoze i sam pujde poszukac w salonie gdzies dzialajacej alphy i zobacze sibie wizjer czy tez tak mocno swieci.
Jeszcze raz dodam ze nie szukam bledow produkcyjnych tylko chce sie upewnic czy dobrze zlozylem zespol matowki bo rozbieralem w celu wydmuchania kedziora ktory sie tam dostal i teraz po zlorzeniu mam wrazenie ze jasniej blyska - dlatego sie pytam, i prosilem aby ktos wrzucil fotke wizjera podczas lapania AF.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

marcinb24 napisał(a):

Widze ze nikt mi nie pomoze i sam pujde poszukac w salonie gdzies dzialajacej alphy i zobacze sibie wizjer czy tez tak mocno swieci.
Jeszcze raz dodam ze nie szukam bledow produkcyjnych tylko chce sie upewnic czy dobrze zlozylem zespol matowki bo rozbieralem w celu wydmuchania kedziora ktory sie tam dostal i teraz po zlorzeniu mam wrazenie ze jasniej blyska - dlatego sie pytam, i prosilem aby ktos wrzucil fotke wizjera podczas lapania AF.

ale chyba nie jesteś świadomy tego, że nawet gdyby ktoś sfotografował wizjer, to nie zrobi tego tak jak ty. Tym samym takie porównanie jest o kant...
Na szczęście 'wpadłeś' na genialny pomysł. Wycieczka dobrze ci zrobi. Porównasz. Upewnisz się.

Początkujący

Widzę że już jestem trollem.
Miło mi,naprawdę.Widzę że Moderacja słowo "obrażanie" w specyficzny sposób rozumie.
Co ma szanowanie zdań,do tego ze nie szanuje sie zdania odrębnego,powtarzam od zawsze byłem i nadal jestem w A systemie,nie mam zamiaru dyskredytować producenta,czy wypisywać bzdur ze Canon jest cacy a Sony to złom,bo tak nie uważam.Znalazł bym parę rzeczy które są na plus Sonego a inni producenci ładnie omijają ten temat ,albo produkują reklamy ze jestem Nikon wiec jestem najlepszy
Koledzy
to wszystko co piszę to nie jest głos marudzącego chłopca co kupił sobie zabawkę,to głos człowieka którego szlag trafia jak widzi co się dzieje na rynku,producenci oszczędzają na wszystkim,wkładają technologie o której już huczało w necie od pojawienia sie pierwszej puszki serii5xx,i co i producent ma nas wszystkich w głębokim poważaniu.
Ale w sumie to i nie ma co sie dziwić,skoro eksperymenty na żywym organizmie kończą się tym ze sie czyta,ze można się przyzwyczaić,że jest ok.
Nie będę wymieniał błędów innych producentów bo one mnie mało interesują,zdecydowałem się na :c56 nie po to żeby narzekać,ale po to żeby ŻĄDAĆ od producenta najwyższej jakości w danym segmencie cenowym
Obiecuje tylko jedno,nie będę juz pisał o wadach aparatu,napiszę tylko ze jestem zadowolony,że takie foty jak robię na 3200 nie wiem czy zrobił bym na konkurencyjnym korpusie za 2 razy większe pieniądze.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

piteron napisał(a):

Nie będę wymieniał błędów innych producentów bo one mnie mało interesują,zdecydowałem się na :c56 nie po to żeby narzekać,ale po to żeby ŻĄDAĆ od producenta najwyższej jakości w danym segmencie cenowym

Dość trudno żądać od producenta czegoś po uprzednim wyprodukowaniu produktu, szczególnie iż jest to produkt - rzekłbym - masowy.

Szczególnie mówię tu o kwestii jakości. O ile rozmawialibyśmy na płaszczyźnie projektowej, można by takie żądania zgłaszać, szczególnie kiedy jesteś osobą testującą prototyp. W momencie gdy aparat jest już na półce, widzimy co kupujemy (zakładam, że zakupy robi się świadomie, a nie np. pod wpływem testu na jakimś portalu). Dokonując zakupu akceptujemy niejako całość technologii jaka tam się znajduje.

Ja miałem przykładowo przed zakupem duży problem z Vaio, który ma umieszczony 3 gniazda USB obok siebie. Dla mnie jest to wada ergonomii, ale nie jakościowa, bo same gniazda działają bez zarzutu. Mimo tej niedogodności kupiłem ten komputer i przystosowałem się do tego układu stosując czasami przedłużki USB. Tyle, że jak wspomniałem wcześniej - byłem świadomy tego rozwiązania PRZED zakupem.

Wracając do problemu podświetlenia - rozumiem, że może Ci to przeszkadzać, ale czy to w jakimś stopniu utrudnia używanie aparatu? Nie będę Cię na siłę przekonywać, ale uwierz mi - po pewnym czasie przestaniesz zajmować się takimi rzeczami, a bardziej będzie interesować Cię jak w tym wizjerze ułożyć kadr! Przecież po to mamy aparat, żeby fotografować, a nie robić zdjęcia diodzie podświetlającej punkty AF (i tu mała uwaga - nie każdy ma 2 aparaty, a nawet jak ma to nie zawsze uda mu się wykonać zdjęcie wizjera w tym momencie gdy zapala się na ułamek sekundy ta dioda ;) )

Pozdrawiam,

profile.country.en_PL.title
Yac-----
Początkujący

piteron napisał(a):

zdecydowałem się na :c56 nie po to żeby narzekać,ale po to żeby ŻĄDAĆ od producenta najwyższej jakości w danym segmencie cenowym

Jest dokładnie tak jak mówi Lajam. Miałeś wcześniej okazję sprawdzić dokładnie aparat, czy to w RTVEuroAGD, czy w SC, czy FJ - takich miejsc jest wiele. Wszystkich wymienionych przez Ciebie wad powinieneś był być świadomy przed zakupem. I jeżeli są dla Ciebie tak istotne wybrać inny sprzęt, a nie potem narzekać na coś, co widziałeś już przed zakupem. Poza tym, to co dla Ciebie jest wadą, dla innych nie musi, np.

piteron napisał(a):

-włącznik zasilania umieszczony jak w kompakcie za 300 zl-nie przeszkadza

Co to ma do rzeczy, że 'jak w kompakcie'? Jeżeli jakieś rozwiązanie jest dobre i umieszczane w sprzęcie niższej klasy to nie może już być w czymś lepszym? Mi taki włącznik jak najbardziej pasuje i na pewno do wad bym tego nie wpisał.

marcinb24-----
Początkujący

Mam jeszcze pytanie kwadrat AF ten po lewej i ten po prawej ma rozna jasnosc swiecenia?

Yac-----
Początkujący

Sprawdziłem u siebie i może bardzo nieznacznie różni się intensywność świecenia prawego i lewego. Prawy troszkę mocniej świeci jakby. Ale żeby to zobaczyć musiałem się porządnie wpatrzyć, żeby taką różnicę zobaczyć. Przy normalnym użytkowaniu takiej różnicy nie zauważyłem nigdy, pomimo użytkowania aparatu przez rok.

zlybanan
Początkujący

Lajam napisał(a):

to przykre, że zupełnie NIE SZANUJESZ zdania innych użytkowników. :c9

:c7 czy nie przesadzamy aby? coraz częściej odnoszę wrażenie, że wystarczy tutaj słowo krytyki i zaraz robi się z takiego użytkownika "wroga klasowego" - to nie jest normalne :c9

kolega przedstawił bardzo ciekawą konkluzję bo jak się okazuje sporo tych dziwnych niedociągnięć :c8 argument, że przecież aparat robi świetnej jakości zdjęcia więc to go rozgrzesza, jakoś mnie nie przekonuje. miejmy nadzieję, że Sony stawia sobie wyższe cele i konstruktywnie wykorzysta uwagi użytkowników - przecież prawdziwa cnota krytyk się nie boi :D

Monty napisał(a):

Grzes,
Ten kolega ma do tego zupelne prawo.Taka jest poniekad idea forum.I nie chodzi tu bynajmniej wylacznie o Sony. :rolling_eyes:

Pozdrawiam.

głos rozsądku. b.ważny, szacun :)

luvr napisał(a):

http://www.forum.sony.pl/images/smilies/troll_.gif - musi bo sie udusi

kolejny raz widzę, że można tu też bezkarnie obrażać jeśli tylko trzymamy właściwy kierunek dyskusji :c9

piteron napisał(a):

Obiecuje tylko jedno,nie będę juz pisał o wadach aparatu,napiszę tylko ze jestem zadowolony,że takie foty jak robię na 3200 nie wiem czy zrobił bym na konkurencyjnym korpusie za 2 razy większe pieniądze.

ja jestem za tym abyś otwarcie wyrażał swoje zdanie.
konstruktywna krytyka :smileythumbsup:
zgadzam się również ze stwierdzeniem, że rozmawiamy tu o produktach brandowych i filozofia "nie przeszkadza" ma się tu jak goździk do kożucha... no albo taka wstążka :c56 :c20

piteron
Początkujący

Lajam
mam wrażenie ze zaczynamy dyskusje na 2 różnych płaszczyznach,mi naprawdę nie chodzi o to aby wytykać błędy,niedopatrzenia producentów sprzętu użytkownikom korzystających z ich technologii.
Oczywiście macie 100% racji każdy widzi co kupuje,ale niektórzy nie maja wyboru,niestety nie stać ich na pełną klatkę,a inwestycje poczynione wcześniej skłaniają do pozostania w danym systemie(aby nie napisać zmuszają)
Nie jeden z Was zapewne pamięta :c56 100/200,matryce szumiały,AF był jaki był,ale ergonomia i jakość wykonania były na wysokim poziomie jak na tą klasę cenową,a teraz co mamy?
Miernotę jakościowa i wodotryski w postaci srebrnych spustów,i innych niespodzianek.
Rozumiem wszystko,i naprawdę podszedłem do zakupu stawiając na szali wszystkie wady i zalety,ale nie umiem i nie chcę się zgodzić na takie zachowanie producenta.
Ładuje sie nam do puszek ileś tam milionów pixeli,daje HDR,filmy FullHD,i inne wodotryski ,a nie potrafi zadbać o rzeczy które były zgłaszane,i były negatywnie komentowane.O czym to świadczy???
Moim zdaniem o ignorancji,a co my możemy robić,na pewno nie pisać ze mi to nie przeszkadza.
Kolega Zlybanan napisał ze aparat robi świetne fotki,i to jest niezaprzeczalny fakt,ale czy ktoś by chciał jeździć samochodem bez wspomagania,z byle jak wykonanym kokpitem,tylko dlatego ze ma bardzo dobre właściwości jezdne ???
Moim i nie tylko moim zdaniem takie forum jak to właśnie powinno się skupić na pokazywaniu producentowi co można zrobić lepiej,a nie pisaniu że nam to nie przeszkadza,choć każdy w duchu zapewne myśli ciut inaczej. Czy nie jest intencją wszystkich żeby kupić aparat,i mieć porządny wizjer,dobre materiały,i ergonomię nie wymagająca przyzwyczajania się.
Przytoczę może przykład który będzie tu mało miarodajny.
Zapewne każdy zna Eos-a500,puszka amatorska w klasie poruszanych tutaj :c56 ,po premierze na CanonRumors podniósł sie krzyk że przyciski są mało ergonomiczne,że brak wejścia mikrofonowego itp,co zrobił Canon,wprowadził Eosa550,były naciski,są wyniki.Ale naprawdę nie spotkałem sie tam ze stwierdzeniem że może być,ze się da przyzwyczaić,a tu co mamy,były narzekania na wizjer,co zrobiło Sony...........NIC,były narzekania o schowanie funkcji stabilizacji,co zrobił Sony......NIC,były sugestie o wprowadzenie do gripa sanek z możliwością włożenia akumulatorków AA ,co zrobił Sony.........nic
Tu nasuwa mi się kolejne spostrzeżenie.
Sony jako producent lustrzanek wystartował bardzo dobrze,ale skupianie się na tym aby wypuszczać po kilka korpusów rocznie musiało się skończyć tak jak się skończyło,czyli miernotą wykonawczą,u której podstaw do dnia dzisiejszego jest brak następcy :c56 700,ktoś zapyta po co to komu,a ja postawie pytanie po co komu 7 korpusów w klasie amatorskiej,a brak korpusu w semi-profi.Wnioski nasuwają się same,a kto na tym traci,moim zdaniem my jako nabywcy i użytkownicy systemu.Dostajemy puszki które są wybitne pod względem obrazowania,ale już bardzo takie sobie pod względem wykonania.Dlaczego ja osobiście na to sie nie zgadzam,o tym już napisałem na przykładzie samochodu.

Staram sie tez zrozumieć Administracje/Moderacje tego forum,rozumiem ze jedno forum stricte producenckie skończyło jak skończyło,co leżało u podstaw zainteresowani wiedzą

Reasumując(bo to chyba ostatni mój post w temacie)
Mamy w rękach fajne narzędzie do robienia zdjęć,ale narzędzie te wymaga "dostrojenia"
a teraz idę pofocić :c10

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja pragnę Kolegom przypomnieć tylko, że Forum Sony nie jest oficjalną platformą do zgłaszania swoich uwag na temat produktów do producenta. To miejsce dla użytkowników produktów firmy Sony :-)