anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Przepalone zdjęcia

Foters
Początkujący

Przepalone zdjęcia

Mam mały problem z A100. Bez względu na to jak jest ustawiony balans bieli skóra jest przepalona, tylko skóra. Fotki są przepalone bez względu na to czy zdjęcie jest robione z fleszem czy bez. Czytałem podobny post na forum ale mój problem jest inny, żadne korekty nic nie zmieniają a skóra w miejscu przepalenia robi się bardziej różowa. Jak ktoś miał lub ma podobny problem lub już usunął taki problem proszę napisać.

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Foters napisał(a):

Mam mały problem z A100. Bez względu na to jak jest ustawiony balans bieli skóra jest przepalona, tylko skóra. Fotki są przepalone bez względu na to czy zdjęcie jest robione z fleszem czy bez. Czytałem podobny post na forum ale mój problem jest inny, żadne korekty nic nie zmieniają a skóra w miejscu przepalenia robi się bardziej różowa. Jak ktoś miał lub ma podobny problem lub już usunął taki problem proszę napisać.

Przepalenie nie jest skutkiem złego WB, tylko niewłaściwych parametrów naświetlania i/lub ostrym światłem.
Możesz wrzucić jakieś przykładowe fotki (z exifem)? I ew. jakiś opis dotyczący oświetlenia...
Popatrzymy o co chodzi.

------------------------------
fotoamator
Foters
Początkujący

Jutro zrobię jak będzie lepsze światło i wrzucę.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jutro będę dopiero wieczorkiem, ale jakby co, Koledzy na pewno coś doradzą.

------------------------------
fotoamator
Foters
Początkujący

:thumbsup:

Foters
Początkujący

Fotki przepalone widać jeśli przegląda się je na wyświetlaczu aparatu, po wrzuceniu na komputer są dobre. Czy to możliwe żeby wyświetlacz się popsuł.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Foters napisał(a):

Fotki przepalone widać jeśli przegląda się je na wyświetlaczu aparatu, po wrzuceniu na komputer są dobre. Czy to możliwe żeby wyświetlacz się popsuł.

A na histogram czasem patrzysz? Przecież wyświetlacz LCD to nie jest ekran projekcyjny i nie sposób ocenić czy przepaliło czy nie. Histogram prawdę Ci powie. Od razu ;)

Foters
Początkujący

Może źle to tłumacze ale chodzi o to że, po zrobieniu zdjęcia jak patrzę na wyświetlacz to miejsca jaśniejsze na skórze np. ręce są bardziej różowe niż reszta ręki i wyglądają bardzo nie naturalnie a na komputerze wszystko jest idealne.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Foters napisał(a):

Może źle to tłumacze ale chodzi o to że, po zrobieniu zdjęcia jak patrzę na wyświetlacz to miejsca jaśniejsze na skórze np. ręce są bardziej różowe niż reszta ręki i wyglądają bardzo nie naturalnie a na komputerze wszystko jest idealne.

Spróbuj ustawień jasności LCD, może masz zbyt jasno.

Foters
Początkujący

LCD jest ustawiony tak samo jak na początku a zdjęcia na których nie ma osób są ok. Trzeba będzie aparat sprzedać i tyle.