Podziel się wrażeniami!
Witam. Uwielbiam robić zdjęcia ale dopiero zaczynam moja przygodę z aparatami. Od pewnego czasu posiadam model a300. Zdjęcia na zewnątrz wychodzą znakomite lecz pojawia się problem przy robieniu zdjęć w pomieszczeniu gdy nie ma tak dobrego światła dziennego. Wszystkie zdjęcia wychodzą dosłownie w całości rozmazane. W dodatku cały czas swieci się i mruga opcja stabilizacji obrazu. Próbuje wszelakich ustawień i nadal nic. Co robić? Na jakich parametrach ze się tak wyrażę najlepiej robić zdjęcia przy gorszym oświetleniu ?
Witaj, wszystko zalezy od tego jak mało jest światła w pomieszczeniu. Generalnie jasny obiektyw ze światłem 1,8 albo 1,4, wyższe iso np 1600 lub więcej jak dalej brakuje lub ewentualnie zewnętrzna lampa błyskowa.
W drugim poście chyba pan odpowiedział ba mój komentarz właśnie patrzę myśle żeby zamienić mój aparat na nex5 lub nex6. Będzie to dobry wybór ?
Rozważam tez a5000 lub5100 ale te wsyztskie modele chyba się niewiele od siebie różnią
Witaj, miałem oba aparaty i to były całkiem udane modele, ale też mają już kilka lat, ja bym polecił jednak albo zakup aparatu typu a68, a77 jeśli oczywiście masz coś więcej niż jeden obiektyw kitowy, lub uzbierał na a6000 AF będzie nieporównywalnie lepszy niż w nex5 i 6, jakość matrycy też będzie lepsza.
Ale a 6000 to już troszczę wyższa cena tez niestety co prawda
używany aparat można dostać poniżej 1500 zł, a parametry ma lepsze od nex6.
Nie wiem jak stoją w Polsce cenowo bo w Anglii jestem ale są ciut droższe to fakt