Podziel się wrażeniami!
Cześć, Może będziecie mogli mi pomóc z wyborem obiektywu do mojego Sony A6300. Zastanawiam się nad dwoma obiektywami:
1) Sigma C 16mm f/1.4
2) Samyang 18mm f/2.8
Czy moglibyście coś mi doradzić?
Witaj, sigma jest już trochę na rynku jest jaśniejsza i jest zaprojektowana pod apsc waży 3 razy więcej od samyanga kąt widzenia ma 83,2 stopnia, samyang jest mniejszy ciemniejszy w zasadzie chyba dopiero pojawia się na półkach sklepowych jest zaprojektowany pod FF i na apsc będzie odpowiednikiem 27 mm, czyli kąt widzenia będzie mniejszy niż w przypadku sigmy. Generalnie wszystko zależy od tego do czego go potrzebujesz sigma ma dobre recenzje samyang jest świeżynką i w zasadzie za wiele na temat tego szkła w sieci nie ma.
Cześć, dzięki za odpowiedź. Obiektywu będę używał głównie do miejskiej architektury i krajobrazów. Jeśli chodzi o Sigme, to najbardziej przekonuje mnie sam fakt że to Sigma i dziesiątki pozytywnych recenzji o tym obiektywie. Za to Samyang, to tak jak mówisz - nowość, ale jego rozmiar jest bardzo kuszący - a z tego co zdążyłem się rozeznać, to też bardzo dobre szkła). No i stąd mój dylemat.
Ja bym wolał sigmę, bo jest szersza, ewentualnie zastanowiłbym się nad sel 10-18 albo jak mały budżet to samyang 10, 12 lub 16 (manualne).
Z drugiej strony jeśli masz obiektyw kitowy, to spr na jakiej ogniskowej najczęściej robisz zdjęcia architektury i krajobrazów i będziesz wiedział, czy 18 - 16 wystarczy, a może to za mało i potrzebne jest 10
Ja używam samyanga 10/2,8 (ciężki, wielki i manualny) i wszystko węższe mi nie pasuje, gdybym miał coś kupować byłby to na 99% zoom sony.