Podziel się wrażeniami!
Mam Sony A7III + obiektyw Sony FE 28-70. Interesuje mnie następująca kwestia, aparat i obiektyw mają stabilizację, w aparacie stabilizacje można wyłączyć w obiektywie nie. Czy one się uzupełniają, czy jak wyłączę w aparacie to wyłączają się obie czy tylko w aparacie a w obiektywie działa? Przy robieniu zdjęć na statywie stabilizacja powinna być wyłączona. A tak w ogóle po co sony robi obiektywy ze stabilizacją jak w ich puszkach jest stabilizacja? Wcześniej miałem A77II i obiektywy jakie miałem były bez stabilizacji (Sigma Tamron) inni producenci też nie dają bo koszty i po co?
Gdy wstawiłeś swoje pytanie, to starałem się w Internecie znaleźć coś na ten temat. W jednym miejscu wręcz ostrzegano, że dwie stabilizacje pracować razem nie powinny, bo mogą dawać nieokreślony efekt, w domyśle zły, ze względu na skutki dla jakości obrazu (podobnie jak stabilizacja + statyw). W innym miejscu znalazłem jednak wręcz aplauz dla takiego rozwiązania i że podobno stosuje tak Panasonic oraz Sony. Trudno zrozumieć takie rozbieżności i umieć się w tym połapać.
Czyżby jednak instrukcje do aparatu i obiektywu nic o tym, o co pytasz, nie informowały?
Czy sprawdzałeś, czy jest jest jakaś możliwość, aby wyłączyć stabilizację obiektywu poprzez Menu aparatu. Logicznie rzecz biorąc tak chyba powinno być, choćby w aspekcie użycia statywu. Jeśli znajdziesz, bądź nie, daj znać.
Nie wątpię, że nasi eksperci przyjdą z pomocą.
W instrukcji znalazłem tylko takie informacje:
-W przypadku korzystania ze statywu itp. należy koniecznie wyłączyć funkcję SteadyShot, ponieważ może ona być przyczyną nieprawidłowego działania aparatu podczas rejestrowania obrazu.
-Po ustawieniu w pozycji [SteadyShot] opcji [WŁ.]/[WYŁ.], ustawienia funkcji SteadyShot aparatu i obiektywu przełączane są równocześnie.
-Po zamocowaniu obiektywu wyposażonego w przełącznik SteadyShot, ustawienia te można zmienić tylko za pomocą przełącznika na obiektywie. Nie można zmienić ustawień z poziomu aparatu.
Wydaje się więc że albo są dwie włączone albo wyłączone. Może ktoś wie coś dokładniej.
Hej, witam!
No to chyba co najmniej część swoich wątpliwości już wyjaśniłeś.
Ty masz przypadek, że masz stabilizację i w body i w obiektywie. Sony taką konfigurację dopuszcza, więc jest ok.
Druga sprawa. Twój obiektyw zadaje się nie ma wyłącznika zewnętrznego. Patrzyłem na zdjęcia obiektywu i niczego takiego nie zauważyłem. W takim razie trzecia uwaga z instrukcji, która przytoczyłeś nie ma zastosowania.
W Twojej konfiguracji body+obiektyw można SteadyShot albo włączyć, albo wyłączyć i to równocześnie w obu miejscach.
Czy zatem trzeba wiedzieć coś dokładniej?
Otóż, jedyne, co możesz robić w tej sytuacji, to robić zdjęcia.
Możesz ponadto eksperymentalnie zrobić serię zdjęć z włączonym SteadyShot i serię z wyłączonym. Najlepiej przy najdłuższej ogniskowej i najniższym ISO, a obiektem fotografowania niech będzie np. drobny czarny druk z gazety na jasnym tle. A oś obiektywu powinna być prostopadła do płaszczyzny druku. A potem porównasz jedne z drugimi i sprawdzisz, czy jest różnica w ostrości kroju czcionki w druku fotografowanej gazety pomiędzy obu opcjami. Będzie szansa zobaczyć, jak działa SteadyShot.