anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A7 III + kit Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS - stabilizacja

profile.country.PL.title
ankubik87
Poszukiwacz

Sony A7 III + kit Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS - stabilizacja

Mam Sony A7III + obiektyw Sony FE 28-70. Interesuje mnie następująca kwestia, aparat i obiektyw mają stabilizację, w aparacie stabilizacje można wyłączyć w obiektywie nie. Czy one się uzupełniają, czy jak wyłączę w aparacie to wyłączają się obie czy tylko w aparacie a w obiektywie działa? Przy robieniu zdjęć na statywie stabilizacja powinna być wyłączona. A tak w ogóle po co sony robi obiektywy ze stabilizacją jak w ich puszkach jest stabilizacja? Wcześniej miałem A77II i obiektywy jakie miałem były bez stabilizacji (Sigma Tamron) inni producenci też nie dają bo koszty i po co?

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Mar_Jan
Użytkownik

Gdy wstawiłeś swoje pytanie, to starałem się w Internecie znaleźć coś na ten temat. W jednym miejscu wręcz ostrzegano, że dwie stabilizacje pracować razem nie powinny, bo mogą dawać nieokreślony efekt, w domyśle zły, ze względu na skutki dla jakości obrazu (podobnie jak stabilizacja + statyw). W innym miejscu znalazłem jednak wręcz aplauz dla takiego rozwiązania i że podobno stosuje tak Panasonic oraz Sony. Trudno zrozumieć takie rozbieżności i umieć się w tym połapać.

Czyżby jednak instrukcje do aparatu i obiektywu nic o tym, o co pytasz, nie informowały?

Czy sprawdzałeś, czy jest jest jakaś możliwość, aby wyłączyć stabilizację obiektywu poprzez Menu aparatu. Logicznie rzecz biorąc tak chyba powinno być, choćby w aspekcie użycia statywu. Jeśli znajdziesz, bądź nie, daj znać. 

Nie wątpię, że nasi eksperci przyjdą z pomocą. 

profile.country.PL.title
ankubik87
Poszukiwacz

W instrukcji znalazłem tylko takie informacje:

-W przypadku korzystania ze statywu itp. należy koniecznie wyłączyć funkcję SteadyShot, ponieważ może ona być przyczyną nieprawidłowego działania aparatu podczas rejestrowania obrazu.
-Po ustawieniu w pozycji [SteadyShot] opcji [WŁ.]/[WYŁ.], ustawienia funkcji SteadyShot aparatu i obiektywu przełączane są równocześnie.
-Po zamocowaniu obiektywu wyposażonego w przełącznik SteadyShot, ustawienia te można zmienić tylko za pomocą przełącznika na obiektywie. Nie można zmienić ustawień z poziomu aparatu.

Wydaje się więc że albo są dwie włączone albo wyłączone. Może ktoś wie coś dokładniej.

profile.country.PL.title
Mar_Jan
Użytkownik

Hej, witam!

No to chyba co najmniej część swoich wątpliwości już wyjaśniłeś.

Ty masz przypadek, że masz stabilizację i w body i w obiektywie. Sony taką konfigurację dopuszcza, więc jest ok.

Druga sprawa. Twój obiektyw zadaje się nie ma wyłącznika zewnętrznego. Patrzyłem na zdjęcia obiektywu i niczego takiego nie zauważyłem. W takim razie trzecia uwaga z instrukcji, która przytoczyłeś nie ma zastosowania.

W Twojej konfiguracji body+obiektyw można SteadyShot albo włączyć, albo wyłączyć i to równocześnie w obu miejscach.

Czy zatem trzeba wiedzieć coś dokładniej?

Otóż, jedyne, co możesz robić w tej sytuacji, to robić zdjęcia.

Możesz ponadto eksperymentalnie zrobić serię zdjęć z włączonym SteadyShot i serię z wyłączonym. Najlepiej przy najdłuższej ogniskowej i najniższym ISO, a obiektem fotografowania niech będzie np. drobny czarny druk z gazety na jasnym tle. A oś obiektywu powinna być prostopadła do płaszczyzny druku. A potem porównasz jedne z drugimi i sprawdzisz, czy jest różnica w ostrości kroju czcionki w druku fotografowanej gazety pomiędzy obu opcjami. Będzie szansa zobaczyć, jak działa SteadyShot.