- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sony A7 III PROBLEM Z VIDEO
Witam. Podczas przeglądania materiału zauważyłem na jednym z nagrań niepokojące zachowanie aparatu.
https://www.youtube.com/watch?v=cgMBuuZlO7k&feature=youtu.be
Proszę o pomoc co mogło być przyczyną tego zachowania. Obraz w pewnym momencie zostaje zdegradowany "pikseloza" po czym wraca do normalnego zapisu i tak kilka razy było w załączonym klipie.. Początkowo myślałem, że to coś z renderowaniem ale to pojawiło się na oryginalnych plikach z aparatu. Dane klipu: ISO 3200, 100fps 100Mb/s, migawka 1/200. Zapis odbywał się na SANDISK Extreme 170MB/s. W przypadku 1080p50 tez zauważyłem w kilku klipach takie zachowanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
czy zjawisko występuje przy sztucznym, migającym oświetleniu? Podaj proszę numer wersji oprogramowania Twojego aparatu.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak. Problem występuje przy sztucznym migającym oświetleniu w słabych warunkach oświetlenia stąd też ustawione było stosunkowo wysokie ISO 3200. Wersja oprogramowania to 3.10. Na drugim korpusie A7 III (posiadam dwa aparaty) nie zauważyłem tego problemu choć pracował w tym samym pomieszczeniu i w tym samym czasie skierowany był w ten sam obiekt (para młoda. Drugie korpus nagrywał 1080p50 z 1/100) stąd na szczęście mogłem użyć materiału z drugiego aparatu. Co może być przyczyną takiej degradacji obrazu? To nie wygląda jak wzrost szumów tylko jak zdegradowanie rozdzielczości o minimum 1/2 z artefaktami. Dziękuję za odpowiedź.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Daj proszę znać, jaki rodzaj obiektywu zastosowałeś? Jeżeli nie było to oryginalne szkło Sony, czy zjawisko występuje przy optyce Sony?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zjawisko przedstawione na filmie wystąpiło na 100% z przypiętym całkowicie manualnym (bez elektroniki- obiektyw nie styka się ze złączami bagnetu) Samyang'u 85mm f1.5 . Co do oryginalnego szkła Sony to ciężko mi teraz jednoznacznie stwierdzić. Zauważyłem takie zachowanie przeglądając materiał źródłowy z body i kilka ujęć mnie zaniepokoiło ale nie potrafię określić jakimi obiektywami w danych momentach materiał został nagrany. Jedno z takich ujęć mogło być wykonane przy użyciu Sony 50mm 1.8 gdzie zauważyłem taki problem jednak to jest moje przypuszczenie. Powyższe body gdzie wystąpił problem używam już ok 2,5 roku i nigdy nie było takiego problemu z obiektywami zarówno manualnymi jak i oryginalnymi Sony. Podkreślę, że aparat nie jest mocno eksploatowany. Średnio raz na 3 miesiące wykona jakieś zlecenie po 2-3h nagrania. Aparatem nie wykonywałem nigdy zdjęć. Używam jedynie oryginalnych akumulatorów i kart SANDISK EXTREME. Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
konsultowaliśmy opisaną sytuację z filmowcami. Niestety, na odległość ciężko stwierdzić, z czego wynika problem. W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie przesłanie sprzętu do autoryzowanego serwisu, gdzie przeprowadzą kompleksową diagnostykę i zaproponują rozwiązanie. Najbliższy serwis możesz znaleźć tu: https://locator.sony/pl_PL/servicecenters/?zoom=5&latitude=52.16045&longitude=19.33594
Pozdrawiam