Podziel się wrażeniami!
Mialem z A700 lampe Sony HVL-58. Obecnie do A77mk2 uzywam HVL f43m.
W obu lampach jest to samo ograniczenie - wylaczenie/zablokowanie flasza kiedy sie przegrzeje.
Denerwuje to strasznie a nie wiem jak jest u producentow niezaleznych z ktorymi nie mam doswiadczenia jesli chodzi o lampe wlasnie np metz czy sigma.
Mozecie cos polecic?
@pawelszy, tak jest wlasnie robione. w klubach jest tak ciemno iz uzywa sie bardzo wysokiego iso, tuz na granicy uzytecznosci, gdyz kolejny stopien, wyzszej czulosci to nieakceptowalne i widoczne ziarno. nie trzeba mi tez proponowac wiekszej lampy z duza moca bo nie o to chodzilo. wystarczy taka jaka jest ale bez tego zabezpieczenia.
@Lajam, nie wiem jak to rozwiazali w canonie, ale skoro problem spalenia lampy bylby na tyle powazny i realny to pewnie by takie zabezpieczenie u siebie dali a tymczasem nic takiego sie nie dzieje. wiec nie jest to dla mnie przekonujacy argument. Kupowac HVL60 + zenwetrzny battery pack to juz duzy koszt i nieco przerost formy nad trescia jak na takie zlecenia bo tutaj spokojnie moge na chwile odlozyc aparat i poczekac. problem w tym, ze tych chwil jest duzo i dosc czesto co jest cholernie wkurzajace. A skoro o backupie mowa to rownie dobrze moglbym kupic jeszcze jedna HVL43 i uzywac naprzemiennie. Mimo to, wolalbym przetestowac sobie innego producenta i zobaczyc jak to jest z tym przegrzewaniem na prawde, skoro inni nie musza dawac takiego zabezpieczenia a Sony musi.
Jak dla mnie sytuacja jest prosta - skoro HVL43 się za szybko grzeje to znaczy, że zbyt często wali pełną mocą. W tej sytuacji problem przegrzewania na pewno zmniejszy używanie baterii zamiast akumulatorów, a rozwiązaniem jest mocniejsza lampa, która nie będzie błyskać na pełnej mocy.
Ostatecznie zawsze można zmienić system na taki, w którym praca z błyskiem jest zwyczajnie przyjemniejsza (system pomiaru błysku to nie jest i nigdy nie była mocna strona bagnetu A).
Wracając jeszcze do lamp w innych systemach, to nowe lampy mają już zabezpieczenia przed przegrzewaniem więc nie wiem na jakich danych się opierasz.
Jak kolega napisał tylko że ja mam Genesisa 180 polecam
Miałem kiedyś podobny problem.
Problemem z lampami Sony jest to, że po nagrzaniu się-wyłączają się na ok 10 minut. Tak miałem z HVL58.Miałem, bo spaliła się i w przeciwieństwie do innych lamp nie wymienia się w niej żarówki (tak, tak, wiem…) tylko cały moduł palnika. Koszt ok 800zł.W Canonie czy Nikonie koszt takiej naprawy to-90zł.A więc kupiłem lampę Metz 58-tutaj jak lampa się przegrzeje, to nadal błyska, tylko, że rzadziej. No to kupiłem Elinchroma ELC 1000 ProHD i wreszcie mam spokój.