Podziel się wrażeniami!
Witam !
Mam problem z moim aparatem. Chodzi o to że prześwietla mi jakieś 1/4 zdjęcia od dołu, jest to wyraźnie jaśniejszy pas przez całą szerokość zdjęcia.
Poprzednio używałem obiektywu Carl Zeiss Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA i softu 2.0 i nic takiego nie występowało.
Teraz mam Carl Zeiss Vario-Tessar T* FE 24–70 mm f/4 ZA OSS i soft 3.20 i nie wiem czy to z winy softu, obiektywu czy może "padło" coś (migawka?) w aparacie.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Cześć, mógłbyś zamieścić przykładowe zdjęcie?
Cześć, mógłbyś zamieścić przykładowe zdjęcie?
Mozliwe, że jest coś nie tak z migawką. Próbowałeś przywrócić aparat do ustawień fabrycznych. Jak wygląda sprawa z innymi obiektywami?
Przywróciłem aparat do ustawień fabrycznych, ale nic to nie zmieniło. Może coś by sie zmieniło jeśli zainstaluję ten starszy soft 2.0 ?
Niestety nie mogę sprawdzić tego na innych obiektywach bo ich nie mam (tą 55kę skradziono mi) ... 😞
Mam nadzieję że to nie matryca ... bo wtedy "leżę" 😞
Starszego oprogramowania nie zainstalujesz, nie pozwoli na to aplikacji ani aparat. Podejdź może do jakiegoś sklepu i sprawdź aparat z innym obiektywem. Zawsze możesz też wysłac aparat do CSI w Warszawie na Żytniej. Ekspertyza jest darmowa.
Sprawa rozwiązana ... to wina "padniętej" migawki.
1100 PLN poszło się paść ...
Przykra sprawa. Życzę udanych kadrów z nową migawką i niech służy jak najdłużej.
Dzięki ...