anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Alfa 550

edera-----
Nowicjusz

Sony Alfa 550

właśnie niedawno wróciłem z prezentacji nowych alf w moim mieście i po krótkich testach a700 kontra a550 wygrała alfa 550 między innymi za fotki przy wysokim iso no i sugerowana cena jest do przyjęcia jak za aparat tej klasy.

63 ODPOW. 63
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

yamada napisał(a):

Na dzień dzisiejszy tylko tym softem Sony da się ARW z A550 wywołać.

Aktualnie Adobe Lightroom 3 Beta również umożliwia pracę z rawami z tego aparatu.

Czytałam że 18-55 jest lepszy ale z kolei w okolicy "gwiazdki" mam plan nabycia obiektywu CZ 16-80....

jeśli faktycznie masz zamiar kupić 16-80 nie ma sensu byś dopłacała do zestawu z nowym kitem.

fotoamator-ka
Początkujący

kris - dzięki :) Dodam tylko skromnie żem jest płci żeńskiej 8-)
W takim razie pomolestuję mojego "Mikołaja" ;) i jak mi ostatecznie obieca tego CZ to wymienię samo body

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kris - dzięki :) Dodam tylko skromnie żem jest płci żeńskiej 8-)

a bo nie masz avatara ;)
już poprawiłem http://img233.imageshack.us/img233/4687/flowers1852181.gif

jak mi ostatecznie obieca tego CZ to wymienię samo body

otóż to :-)
nie ma co dublować zakresu. Zwłaszcza, że 16-80 ma znacznie lepszy zakres i jest po prostu lepszym obiektywem :smileythumbsup:

Początkujący

kris napisał(a):

yamada napisał(a):

Na dzień dzisiejszy tylko tym softem Sony da się ARW z A550 wywołać.

Aktualnie Adobe Lightroom 3 Beta również umożliwia pracę z rawami z tego aparatu.

Miałem tą betę i dzięki za radę. Jednak jest jak napisałem jesteście bezkrytyczni (ciekawe dla czego?). Aż dziwne że posty są nie usuwane by nie robić złej reklamy firmie? Cóż pozostaje mi pisanie do Sony Polska może tam ktoś mądry zrozumie że zamiast dawać dziwne rady to należy zająć się moim zdaniem poważnym problemem.
Życzę radości z focenia oraz zmiany podejścia do między innymi takich problemów.

profile.country.pl_PL.title
fotoamator-ka
Początkujący

avatar ? nie chcę odstraszać, stara jestem :slight_smile:
raz jeszcze dziękuję, w poniedzialek lecę finalizować zakup :D

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

yamada napisał(a):

Miałem tą betę i dzięki za radę.

czyli wiesz, że są inne programy obsługujące RAWy z 500tki, a piszesz, że nie ma :?
Czy twój problem również i w tym sofcie się pojawia ?

yamada napisał(a):

Aż dziwne że posty są nie usuwane by nie robić złej reklamy firmie?

dziwną masz opinię o forum. Forum Użytkowników SONY.

I nie zakładajcie z góry że każdy kto zgłasza jakiś problem to od razu jest "ciemniak" i nie wie co to jest wywoływanie raw-a.

NIE opisałeś swojego problemu. Wstawiłeś tylko printscreeny, z których tak na prawdę nie da się określi gdzie leży problem. Bo są za małe (zawsze można większy format wrzucić na zewnętrzny serwer do hostingowania zdjęć)

Co do print skrinów z zakładkami to po co je robić jeśli nic tam nie zmieniałem ustawienia pozostawiam z aparatu i jedyne co potrzebuję to zapisanie pliku w TIF-ie by go ewentualnie dalej obrabiać. Tylko jak mam zapisać tifa jeśli program w dziwny sposób otwiera RAW-a.

Każdy program do RAWów w jakiś sposób "zmienia" ustawienia (automatycznie dobiera je wg własnych algorytmów) - dlatego np w Lightroomie ZAWSZE mam za dużo Tinty .
JPEG jest już procesem finalnym - w RAWie jak już wiesz, to Ty decydujesz co i jak z wieloma parametrami. W PMB otwierany jest podgląd, który jest dołączany do RAWa i tak - zawsze będzie się różnić.

Początkujący

w podpisie masz trzysetkę, czyli poprzednie oprogramowanie do rawów sony znasz ja nie zauważyłem by IDC v2 zmieniał samoistnie rawy. Nadal upierasz się przy swoim. Bardo proszę nie rób ze mnie totalnego nowicjusza. Chyba nawet na tych małych skrinach widać że IDC v3 porobił sobie czarne obwódki wokół rdzew , liści i w wielu innych miejscach. Przeglądając fotkę w aparacie nawet na max powiększeniu tego nie ma, w przeglądarce PMB też dopiero IDC v3 wytwarza ten cud.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

po pierwsze nikt z Ciebie nie robi nowicjusza.
po drugie dopiero teraz widać o co ci chodzi (wcześniej na moich monitorach mogłem zgadywać, ze coś jest nie tak :? ). Szkoda, że nie wrzuciłeś org. rozmiarów printów na zew. serwer :rolling_eyes:
Sprawdź DRO - czy po jego wyłączeniu w IDC sytuacja się zmieni.

Jeśli możesz wstaw, któreś z twoich rawów na zew. serwer (LINK) - chętnie sprawdzę u siebie na PC o co biega.

Początkujący

ok. wstawiłem plik który widnieje na skrinach
http://www.sendspace.pl/file/f4b0d115ace93971fd4e5ac

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Tak się trochę wetnę w temat jeśli można.

yamada napisał(a):

Przeglądając fotkę w aparacie nawet na max powiększeniu tego nie ma, w przeglądarce PMB też dopiero IDC v3 wytwarza ten cud.

A czy po zapisaniu w JPEG lub TIFF na tych formatach dalej widać tą obwódkę :smileyquestion:

Pozdrawia Starosta :grin: