Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanie co do stabilizacji w 350 czy ona działa tak samo skutecznie z każdym obiektywem ?? Czy np lepiej z Sigmą a gorzej z obiektywami firmy Tamron ???
Pozdrawiam Marcin
obiektyw nie ma nic wspólnego ze stabilizacją, dlatego działa zawsze z każdym obiektywem
moje pytanie pojawiło się dlatego że na innym forum twierdzili że stablilizacja w korpusie nie sprawuję ze wszystkimi obiektywami jednakowo dobrze ( nie mam tu na myśli długich ogniskowych bo wiadomo że wszystko ma swoje ograniczenia ) ale o obiektywach jak 17-70 (Sigma ) lub 17-50 Tamron .
nie wiem na jakiej podstawie miałoby pracować inaczej. aparat koryguje położenie matrycy na podstawie informacji o kierunkach drżenia rąk. stabilizacja działa także z długimi ogniskowymi. jednak trzeba pamiętać, że na 200mm z czasem 1/50 s. nawet najlepsza stabilizacja sobie nie poradzi.
tutaj możesz zobaczyć jak pracuje stabilizacja (po lewej stronie Super SteadyShot)
derkaczyk napisał(a):
moje pytanie pojawiło się dlatego że na innym forum twierdzili że stablilizacja w korpusie nie sprawuję ze wszystkimi obiektywami jednakowo dobrze
Witam
Na na forum pisma foto video tylko że teraz nie mogę znaleźć tego posta
Pozdrawiam Marcin
Może autor tego posta go usunął , bo zrozumiał , że rozsiewa ploty.
Forum nie czytałem, natomiast jest artykuł na ten temat... z którym też się do końca nie zgadzam (z doświadczenia z używania jeszcze Minolty), że SSS/AS się słabo sprawdza przy długich ogniskowych, bo mnie właśnie tam się sprawdza doskonale...
Tadeusz napisał(a):
A stabilizacja w aparatach http://www.klubkm.pl/forum/images/smilies/salpha.gif działa nawet z obiektywami manualnymi, np. M42 (oczywiście założonymi poprzez przejściówkę).
mi w czasie robienia Heliosem i CZ akurat sss pomaga