Podziel się wrażeniami!
Witam . Mam problem ze szkiełkami od wizjera ( te , które znajdują się nad lustrem ) , otóż przy zmianie obiektywu przypadkowo przycisnąłem w pewne miejsce i wszystkie szkiełka wypadły . Teraz nie wiem jak umieścić je z powrotem na miejscu ( jeśli jest to w ogóle możliwe samemu ) . Proszę o pomoc .
ps. Z góry przepraszam jeśli podobny temat już był ( nie znalazłem żadnego )
norbik711 napisał(a):
Witam . Mam problem ze szkiełkami od wizjera ( te , które znajdują się nad lustrem ) , otóż przy zmianie obiektywu przypadkowo przycisnąłem w pewne miejsce i wszystkie szkiełka wypadły . Teraz nie wiem jak umieścić je z powrotem na miejscu ( jeśli jest to w ogóle możliwe samemu ) . Proszę o pomoc .
ps. Z góry przepraszam jeśli podobny temat już był ( nie znalazłem żadnego )
A jakbym oddał aparat do jakiegoś sklepu/ serwisu fotograficznego to ile by mi mogli z czyszczeniem ( przy okazji matrycy , lustra itd ) policzyć ?
Tutaj masz pokazaną wymiane matówki w a200. Nie wiem czy to pomoże, ale może wykombinujesz coś patrząc na punkty od P11. Niektóre elementy mogą minimalnie różnić się budową niż te na zdjęciach. (nie wiem czy w a230 i a200 zastosowali te same komponenty) Element oznaczony cyfrą 4 w punkcie P11 będzie u ciebie wyglądał inaczej.
frankohlanko napisał(a):
Tutaj masz pokazaną wymiane matówki w a200. Nie wiem czy to pomoże, ale może wykombinujesz coś patrząc na punkty od P11. Niektóre elementy mogą minimalnie różnić się budową niż te na zdjęciach. (nie wiem czy w a230 i a200 zastosowali te same komponenty) Element oznaczony cyfrą 4 w punkcie P11 będzie u ciebie wyglądał inaczej.
norbik711 napisał(a):
jednak szkiełka są faktycznie bardzo brudne , więc czyszczenie tak czy inaczej bedzie trzeba przeprowadzić
Mógłbyś jeszcze powiedzieć, czy wszystko było tak samo?? Chciałbym zmienić matówkę na "poludzką" w mojej 330, ale nie wiem, czy od 300 będzie pasowała.
SZFENDAK napisał(a):
norbik711 napisał(a):
jednak szkiełka są faktycznie bardzo brudne , więc czyszczenie tak czy inaczej bedzie trzeba przeprowadzić
to szkiełko daje się wyczyścić http://www.focusingscreen.com/work/picture/a200/009.jpg" target="_blank
to jeśli jet brudne lub zarysowane należy wymienić http://www.focusingscreen.com/work/picture/a200/010.jpg" target="_blank
norbik711 napisał(a):
a jeśli są ryski na tym pierwszym szkiełku , to ma to jakiś wpływ na ostrzenie ?
SZFENDAK napisał(a):
norbik711 napisał(a):
a jeśli są ryski na tym pierwszym szkiełku , to ma to jakiś wpływ na ostrzenie ?
żadnego wpływu nie ma, można wręcz wyjąć szybkę z punktami AF-u i matówkę a aparat nadal będzie ostrzył poprawnie, choć my mało będziemy widzieli w wizjerze
tu przykład jak zbudowany jest aparat download/file.php?id=6192" target="_blank