anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Trójpodział Alpha A300

bobic-----
Początkujący

Trójpodział Alpha A300

Witam mam pytanie do was czy jest w Alphie A300 możliwość włączenia trójpodziału ekranu LCD jeśli tak to gdzie ??

Dziękuję za odpowiedź :D

10 ODPOW. 10
profile.country.pl_PL.title
BuBu__
Początkujący

Ale... po co? :c7 chyba nie ma, ja nic w instrukcji o tym nie wyczytałam...

colorful-----
Początkujący

Ale... po co? :c7

pomaga to przy kadrowaniu, szczególnie osobom zaczynającym przygodę z fotografią.

bobic-----
Początkujący

Początkującym nie jestem ale chciałem spróbować tej możliwości . Ja także w instrukcji nic nie znalazłem jednak chciałem się upewnić :D . Szkoda by było jeśli tej opcji nie ma ...

BuBu__
Początkujący

Moim zdaniem taki "dodatek" uczy schematyczności. Człowiek się przyzwyczaja a potem ciągle tego używa, więc moim zdaniem to i tak jest niepotrzebne. Najlepiej uczyć się na błędach.

bobic-----
Początkujący

Czytałem o tym w poradnikach Sony przeglądałem temat "ruch" przed niedzielnymi Air Show :nerd: .... no ale jeśli tego nie ma to trudno będę robił fotki tak jak robię cały czas .

colorful-----
Początkujący

bobic - napisałam 'szczególnie', co nie oznacza 'tylko' :)

BuBu - idąc tym tropem to cała fotografia uczy schematyczności, bo przecież ileż razy zwraca się uwagę, ze 'zbyt centralnie'? są przyjęte reguły trójpodziału (dlaczego i po co było tu już nie raz pisane) i dlaczego samo urządzenie jakim jest aparat nie mialoby pomagać w zastosowaniu się do tych reguł? zresztą możliwość trójpodzialu lcd (hipotetyczna na razie, bo sama nie mam pojęcia czy takowa w alfach istnieje) nie zmusza nikogo do stosowania się do tej siatki - aparat nie wyłącza przecież jednocześnie możliwości innego kadrowania.
dobra, ja kończę, bo się offtop zaczyna.

BuBu__
Początkujący

no właśnie nie robisz offa, bo to też jest w temacie, masz dużo racji w swojej wypowiedzi, ale moim zdaniem to po prostu zbędne, ot co ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a300 nie ma takiej opcji, ale na przykład nowe modele a500/550 w trybie "Manual Focus Check Live View" jest możliwość włączenia złotego podziału. Nie wiem czy w normalnym trybie LV też, bo ja już od dawna mam w głowie ten podział ;)

Początkujący

kris napisał(a):

a300 nie ma takiej opcji, ale na przykład nowe modele a500/550 w trybie "Manual Focus Check Live View" jest możliwość włączenia złotego podziału

Krisu, polecam artykuł: http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=14