anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

akamel -dziecięcy portrecik.

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

akamel -dziecięcy portrecik.

Na początek świeżo sfocony w pracy modraszek.Pozdrawiam.

Message was edited by: akamel-----

963 ODPOW. 963
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

71. nieomal egzotycznie ;) brawo - "kto rano wstaje..." ten światło dostaje :c4

profile.country.PL.title
JennyM-----
Poszukiwacz

71 bajeczna :c4

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

69 - ależ przestrzeń
70 - ciekawa kompozycja
71 - piękne kolory :thumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Dzięki za odwiedziny.Teraz wykopany z archiwum Ogrodzieniec.Mogło być szerzej, ale cóż...

profile.country.PL.title
gegra71
Poszukiwacz

Starosta napisał(a):

69 - ależ przestrzeń
70 - ciekawa kompozycja
71 - piękne kolory :thumbsup:

Za Starostą
72 - bardzo ładne

Pyzik-----
Początkujący

By podziwiać 71. przyciąłem je w poziomy kadr. Dół tuż pod trzcinami, góra wyrzuciłem całe niebo nad czerwonymi chmurami. IMHO tworzymy w ten sposób bradzo spójną, miłą dla oka kompozycję, ucinając to co zbędne i rozprasza.

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Pyzik napisał(a):

By podziwiać 71. przyciąłem je w poziomy kadr. Dół tuż pod trzcinami, góra wyrzuciłem całe niebo nad czerwonymi chmurami. IMHO tworzymy w ten sposób bradzo spójną, miłą dla oka kompozycję, ucinając to co zbędne i rozprasza.

No może i masz rację, ale czy zawsze musi być tak podręcznikowo?Zrobiłem też kadr w stylu jak piszesz(nic nie cięte, jak wyszło z puszki), więc wrzucam dla porównania.Dzięki za odwiedziny.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

71. mnie tam nic nie rozpraszało ale widoczki poziome lubię robić i oglądać bardziej :)

Pyzik-----
Początkujący

Akamel, wymykasz mi się. :-) Ten poziomy kadr jest także, podobnie jak pion IMHO o wiele za szeroki.
Tu nie chodzi o to czy jest podręcznikowo czy nie, ale o jak najbardziej właściwą selekcję kadru z rzeczywistości na którą w danej chwili patrzysz. W kadrze ma znaleźć się wyłącznie to, co stanowi o istocie przekazu, który ma dana kompozycja wywołać u widza. Wszystko co zbędne powinno się znaleźć poza kadrem.
Na poziomym zdjęciu IMHO zupełnie nie potrzebnie widzimy niebo ponad czerwonymi chmurami. Ono nic nie wnosi. Podobnie jest z bladą tonią wody na pierwszym planie. Ma się onanijak do relacji barwnych pomiędzy czernią trzcin, bladoscią mgły i czerwienią chmur, a nawet odciąga od nich uwagę. By zachowac proporcję spokojnie możesz również przyciąć lewą stronę, bo tam także nie wiele się dzieje.

Trzymanie się sztampy oczywiście nie zawsze ma sens, jednak łamanie reguł dla samego ich łamania, także dość często, a właściwie prawie zawsze, przynosi marne efekty. :-)
Amen... bo za bardzo naukowo się robi. :-)

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

73 - extra co za kolorki :thumbsup:
Ten klimat , spokój... :thumbsup:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________