Podziel się wrażeniami!
Na początku chciałbym powitać wszystkich odwiedzających moje tematy i podziękować, że zawsze jesteście w stanie udzielić pomocy potrzebującemu
Nadszedł czas "pochwalić" się swoimi fotkami, które zrobiłem w ciągu półrocznego obcowania z lustrzanką. Chciałbym, abyście pokazali mi moje błędy i naprowadzili na słuszną ścieżkę.
Oglądającym życzę stalowych nerwów, a sobie uporu i ciągłego dążenia do lepszych fotek.
Message was edited by: Quartz.
Lightroom, Capture One Express
Powiedz mi jakich ustawień użyłeś robiąc fotke nr 201
Bo ja używam a przynajmniej staram się dać do siebie parametry takie jak masz w zdjęciu i mi takie nie wychodzą 😕 zieleń jest ciemna w ogóle nie ostra.
Tyber - nie ma czegoś takiego jak uniwersalne ustawienia dla danych scen.
Tak to można w studio sobie ustawiać, choć też ciężko.
Masz EXIF podany, ale ustawienie takich samych wartości przysłony, ISO, czasu nie zagwarantuje Ci takiego samego zdjęcia. Przecież to światło, a w zasadzie jego ilość determinuje parametry ekspozycji...
Co do kolorów - to kwestia obróbki i optyki. Ale przede wszystkim obróbki.
Lajam - Po woli po woli ale zaczynam rozumieć o co chodzi . Z góry przepraszam, że tak o wszystko wypytuję ale chcę się dowiedzieć jak najwięcej bo od czytania tych artykułów itd to już mnie głowa boli a i tak mało z nich rozumiem. Reasumując każde zdjęcie po zrobieniu trzeba obrobić. Tak?
Tyber napisał(a):
Reasumując każde zdjęcie po zrobieniu trzeba obrobić. Tak?
Ja właśnie jestem zwolennikiem zdjęć orginalnych. Tak jak aparat stworzył. Dobra już nie robię OT koledze w temacie.Lajam napisał(a):
Jeśli je poprawnie naświetlisz, to NIC nie musisz robić.
Mała wrzutka z wczorajszej sesji A4 B6
Kadry, są jakie są - chyba "sprzedażowe" - ale takie też było zamierzenie.
Zdjęcia były też okazją do potestowania 85mm - super szkiełko, lekkie, ostre - obcowanie z nim to sama przyjemność.
cdn napisał(a):
Zauroczył mnie 203. Brawo
Zdjecia w zasadzie poprawne ale na potrzeby opublikowania w serwisie otomoto.Jakkolwiek nie widze potrzeby wrzucania ich na Forum,tymbardziej,ze sztuka jest bardzo pospolita a zdjecia nie wywoluja zadnego szalu.Do tego 207 zrobione pod slonce.Efekt sam widzisz
186 najlepsze z Audi
Stac Cie jednak na bardziej kreatywne kadry.
Hejka
201 - coś krzywo...
202 - jest okej, ale może by tak balans bieli w stronę niebieskiego
204 - super, tylko mi te przepalone chmurki przeszkadzają
z ostatnich to 205 i 208
Pozdrawiam