Podziel się wrażeniami!
Witam
Jestem zupełną amatorką jeśli chodzi o fotografię, nie mam nawet dobrego sprzętu, jednak lubię fotkować, tym co mam ( a na dzień dzisiejszy mam tylko.... tel. kom. z aparatem ) Wiem, że to żaden sprzęt, i dlatego chciałabym pokazać parę fotek nim zrobionych i proszę o radę, chciałabym sobie kupić jakąś może niedrogą lustrzankę, ale zupełnie się nie znam na tego typu aparatach, więc proszę o poradę, czy mogłabym nim robić jakieś fajne focie, czy mi to w ogóle wychodzi czy dać sobie z tym spokój, proszę o radę jakąkolwiek Pozdrawiam serdecznie
I jeszcze ze 3 focie:
Będę bardzo wdzięczna za rady i wskazówki
Pozdrawiam serdecznie )
ja wiem czy tak amatorsko
1. niemam nic do zastrzeżenia jednak delikatnie bym przyciemnił (osłabil błysk słońca)
2. mam dziwne wrażenie że budynek leci w lewo
3. most ładnie oświetlony (ja poeksperymentowął bym z troszeczke krutszym czasem) mniej by sie zlewały światła
4. tutaj moim zdaniem znacznie lepiej
5. jak dlamnie plaża jest za ciemna (ale swój urok ma)
6. szkoda że w kadrze znalazł sie ten budynek z prawej strony pozatym zdjęcie moim zdaniem najlepsze
(jestem fotoamatorem i to mocnym amatorem jest to moje skromne zdanie)
chciałabym sobie kupić jakąś może niedrogą lustrzankę, ale zupełnie się nie znam na tego typu aparatach
Masz świetny punkt widzenia a to już jest duzo:) Bardzo fajne kadry. Jedynie 1 zrobiłbym pionowo. A co do taniego lusterka to zdecydowanie polecam dwusetunie:) No chyba ze nie wyobrażasz sobie focenia bez LV to zostaje jeszcze trzysetunia:) Życze szybkiego i udanego zakupu:)
też zaznaczę swoją obecność
Zdjęcia mi sie bardzo podobają. Tak jak napisał kolega powyżej, mas dobre oko do kadrowania.
Jeśli takie zdjęcie robisz komórką, to ja chcę zobaczyć efekty twojej pracy z Alfą
Jak to zdjęcia komórką to rispekt
Dziękuję za odpowiedzi i porady ) Nie spodziewałam się, że się spodobają tak... :smileyredface:
A fotki robię telefonem Samsung SGH-E200 z 1,3 mpx.
Co do tej lustrzanki, to się zastanowię jeszcze...
A jeszcze mam pytanko: a jeśli nie ten aparat ta 200, to może jakiś zwykły cyfrowy byście polecili w miarę dobry... Taki żebym mogla z bliska ładnie cykać...
Pozdrawiam serdecznie )
A kto powiedział, że komórką nie można robić dobrych zdjęć. Za każdym aparatem stoi fotografujący. To on decyduje o jakości zdjęcia. Reszta to techniczny dotatek. Oczywiście najlepszy - Sony
A tak na poważnie. Masz dobre oko. Zacznę od góry.
3- Ciekawe ujęcie. Kolorystyka. Szkoda że w kadr wlazły Ci krzaki z prawej na pierwszym planie. Psuje wygląd zarys budynku na lini horyzontu z prawej. Ale tak dalej! Jesteś na dobrej drodze.
2 - Nie potrzebne w ujęciu ogrodzenie. Warto by też było przesunąć się w lewo (o ile to możliwe) żeby budowla tworzyła symetryczne ujęcie - dwie wieże po bokach, a środkowa w środku.
3 - Bardzo ładne. Można było też spróbować innych ujęć. Np. przesunąć się w lewo aby schować częściowo słońce za budynek uzyskując ładną sylwetę. I spróbować schować ten cypelek z prawej (np. podjechać zoomem) i zlikwidować wąski pasek brzegu na pierwszym planie.
6 - Bardzo ciekawe ujęcie. Niestety psują kadr krzaki z lewej. I perspektywa - przydało by się zrobić zdjęcie z aparatem bliżej ziemi, ze względu na łódkę. No i nie potrzebny pasek plaży na przodzie.
5 - Mało wyraziste. Zbyt duża dominacja błękitu, jak na zachód. Horyzont wali się na lewy bok. Pierwszy plan za ciemny.
4 - Bez komentarza. Takie ujęcie tylko w pionie.