Podziel się wrażeniami!
Witam. Na dniach wyszła nowa wersja popularnej przeglądarki firefox, którego wielu z Was pewnie używa. Pojawił się problem, a mianowicie wyświetlane w nim zdjęcia są o wiele ciemniejsze i mają iny kontrast i nasycenie barw niż na starym ff lub IE operze czy safari. Dopiero co odkryłem problem i ciekaw jestem Waszych opinii na ten temat.
Po wielkim zainteresowan tym postem muszę dodać swoje następne odkrycia.
Firefox używa silnika Gecko. Silnik ten renderuje stronę a nie wyświetla jak robi to np Infraview. Problem w tym, że do renderingu używa własnych algorytmów generujących obraz, a zatem własnych sposobów na wyświetlanie i reprodukcje kolorów. Ale czemu nagle w wersji 3.5 jest aż taka róznica - tego nie wiem.
Sytuacje ratuje darmowy Plugin Color Management, który jeszcze nie działa z wersją 3.5.
Do czasu aż wyjdzie nowsza wersja tego dodatku proponuję używać opery lub starszego firefoxa. Inaczej na naszym forum częściej będa się pojawiać komentarze typu: za ciemno, odbarwienia na skórze, dziwny kolor twarzy modelki itp.
dzięki za info
Akurat wczoraj mi się zaktualizował do tej wersji i nic niepokojącego nie zauważyłem. Zdjęcia wyglądają tak jak poprzednio. Jedynie plugin do exifów przestał działać, no ale to było podane przed instalacją.
Odpal to samo zdjęcie na nowym ff i jednoczesnie na ie. Wtedy to widać.
Przykładowe zdjęcie
porownujac ie 8 i safari 4 tez widac roznice w oddawaniu kolorow. w safari jakby wiecej kontrastu i wieksze nasycenie?
Rzeczywiście, odpaliłem ie7 i ff3,5 - widać pewne różnice. W ie obraz sprawia wrażenie "wypłowiałego". Pozwoliłem sobie zapisać przykładowe zdjęcie na kompie i odpaliłem je najpierw w windowsowej przeglądarce a później w programie którego używam do obróbki i w obu przypadkach zdjęcie wygląda tak samo jak w firefoxie Więc nie widzę problemu. A co do tego, że inni mogą inaczej odbierać nasze zdjęcia to raczej nieuniknione, każdy ma inny monitor, inaczej skalibrowany a dodatkowo każdy z nas inaczej odbiera te same barwy.
w tym temacie moge napisac jedynie:
po co komu przeglądarki internetowe skoro jest opera.
mphisto napisał(a):
Sytuacje ratuje darmowy Plugin Color Management, który jeszcze nie działa z wersją 3.5.
wratislavian napisał(a):
acinloop napisał(a):
wratislavian napisał(a):
A Opera to nie jest przeglądarka internetowa