anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ciemniejsze zdjęcia na Firefox ver. 3.5

oldguest
Początkujący

Ciemniejsze zdjęcia na Firefox ver. 3.5

Witam. Na dniach wyszła nowa wersja popularnej przeglądarki firefox, którego wielu z Was pewnie używa. Pojawił się problem, a mianowicie wyświetlane w nim zdjęcia są o wiele ciemniejsze i mają iny kontrast i nasycenie barw niż na starym ff lub IE operze czy safari. Dopiero co odkryłem problem i ciekaw jestem Waszych opinii na ten temat.

18 ODPOW. 18
oldguest
Początkujący

Po wielkim zainteresowan tym postem :c6 muszę dodać swoje następne odkrycia.

Firefox używa silnika Gecko. Silnik ten renderuje stronę a nie wyświetla jak robi to np Infraview. Problem w tym, że do renderingu używa własnych algorytmów generujących obraz, a zatem własnych sposobów na wyświetlanie i reprodukcje kolorów. Ale czemu nagle w wersji 3.5 jest aż taka róznica - tego nie wiem.

Sytuacje ratuje darmowy Plugin Color Management, który jeszcze nie działa z wersją 3.5.

Do czasu aż wyjdzie nowsza wersja tego dodatku proponuję używać opery lub starszego firefoxa. Inaczej na naszym forum częściej będa się pojawiać komentarze typu: za ciemno, odbarwienia na skórze, dziwny kolor twarzy modelki itp.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dzięki za info :thumbsup:

sadam_
Użytkownik

Akurat wczoraj mi się zaktualizował do tej wersji i nic niepokojącego nie zauważyłem. Zdjęcia wyglądają tak jak poprzednio. Jedynie plugin do exifów przestał działać, no ale to było podane przed instalacją.

oldguest
Początkujący

Odpal to samo zdjęcie na nowym ff i jednoczesnie na ie. Wtedy to widać.

Przykładowe zdjęcie

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

porownujac ie 8 i safari 4 tez widac roznice w oddawaniu kolorow. w safari jakby wiecej kontrastu i wieksze nasycenie?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Rzeczywiście, odpaliłem ie7 i ff3,5 - widać pewne różnice. W ie obraz sprawia wrażenie "wypłowiałego". Pozwoliłem sobie zapisać przykładowe zdjęcie na kompie i odpaliłem je najpierw w windowsowej przeglądarce a później w programie którego używam do obróbki i w obu przypadkach zdjęcie wygląda tak samo jak w firefoxie :D Więc nie widzę problemu. A co do tego, że inni mogą inaczej odbierać nasze zdjęcia to raczej nieuniknione, każdy ma inny monitor, inaczej skalibrowany a dodatkowo każdy z nas inaczej odbiera te same barwy.

wratislavian
Początkujący

w tym temacie moge napisac jedynie:

po co komu przeglądarki internetowe skoro jest opera.

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

mphisto napisał(a):

Sytuacje ratuje darmowy Plugin Color Management, który jeszcze nie działa z wersją 3.5.

Już działa.

wratislavian napisał(a):

:shock:
A Opera to nie jest przeglądarka internetowa :smileyquestion:

Azazel-----
Początkujący

acinloop napisał(a):

wratislavian napisał(a):

:shock:
A Opera to nie jest przeglądarka internetowa :question:

Podejrzewam że koledze chodziło o coś w stylu - Po co ludzie zastanawiają się jaki aparat kupić, skoro jest Sony :)