Podziel się wrażeniami!
chciałabym sie dowiedzieć jak robić profesjonalne zdj. tam brałam juz lekcje na innych forach i juz umiem ale zdaje mi sie że jeszcze nie fajnie pomożecie dzięki z góry
Witam
Chodzi Tobie ogólnie o naukę jak robić profesjonalne zdjęcia czy raczej o to by zrobić profesjonalne zdjęcie tej określonej sceny?
Ps. Można by to przesunąć do Luźnych rozmów? Pansonic te sprawy...
Gorąco polecam także szkołę Sony na stronie www.lustrzanka.sony.pl podstrona pt "szkółka"
Nie czarujmy się, forum nie uczyni nikogo mistrzem. Oczywiście możemy tutaj doradzać, komentować zdjęcia i podpowiadać co ulepszyć. Niestety podstawy to teoria. Na początek polecam zestaw lektur:
ABC FOTOGRAFII CYFROWEJ Tomasz Wójcik
KOMPENDIUM FOTOGRAFII NATIONAL GEOGRAPHIC
SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ 195 ujęć Scotta Kelby'ego
SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego
KRAJOBRAZY Guy Edwardes
FOTOGRAFIA PORTRETOWA Daniel Lezano i Bjorn Thomassen
Pozdrawiam
Czy potrafisz opisać słowami co chcesz przekazać na tej fotografii?
Skojarzyło mi się hasło tamtej epoki:
Pomożecie? Pomożemy! To taki OT na marginesie
Powiedź czego oczekujesz po zdjęciach lub też co Ci za bardzo wychodzi.
Proponuje na początku dobrze zapoznać się ze swoim aparatem, przećwiczyć większość ustawień, wyciągnąć wnioski czemu przy takich ustawieniach wyszło takk a nie inaczej.
Następnie poczytać o kadrowaniu, pomysłach na ujęcia.
Wybrać sobie jakąś dziedzinę lub kilka i nimi zająć się czytając stosowną lekturę i przeglądając galerię mistrzów.
I jak nasuną Ci się jakieś konkretne pytania to wtedy je zadawaj, zawsze ktoś coś doradzi
wiem że forum nie zrobi z nikogo mistrza . ale o jakieś małe podpowiedzi jak dobrze robić albo coś można sie zapytac .Dziękiuje wam gorąco . Ale piszcie jescze . Aha i umiem opisywać jakie chcer najczęściej robic zdj . takie o jak np. 1plan wyostrziony a dalej zamazane . próbowałam ale nie wychodzi mi zbytnio .
to o co Ci chodzi to płytka Głębia Ostrości (małe GO)
LINK 1
LINK 2
yyy . o to . wież ale ja nie jestem profesjonalistka ! ! i tylko sie pytam o niektóre rzeczy ! aha i dziękuje