anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Komentowanie fotek w internecie

Skoczek
Początkujący

Komentowanie fotek w internecie

Niezły, prześmiewczy artykuł o "profesjonalnych komentowaczach" ;)
http://autofocus.blox.pl/2008/01/Wielcy ... necie.html

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Lekko przerysowane, ale niezłe :)
Polecam jako przyczynek do przemyśleń nie tylko na temat specyfiki internetu, ale przedewszystkim natury sztuki.
Czy nie jest przypadkiem tak, że sztuką zaczyna "coś" być od momentu nazwania tego sztuką przez krytyka?
Albo przez artystę?
Coś jak "Fontanna" Marcela Duchampa?

profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

hehehe, geniale :D Brutalna prawda o idei wszystich portali w sieci skupionych wokół 'oceniania' zdjęć... zero wartości - dużo bełkotu.

:slight_smile:
Azazel-----
Początkujący

A to jest zawsze ciekawe... ;)

Trzeba być odważnym prosząc o ocenę własnych prac :)
Przecież zdjęcie powinno najbardziej podobać się jego autorowi, ewentualnie osobie która na nim jest:) (mówiąc oczywiście o fotografii amatorskiej, gdzie zdjęcia robimy dla siebie, a nie na sprzedaż:) )
W kinematografii, największe pieniądze zarabiają zazwyczaj filmy które podobają się najszerszej publiczności. Nie krytykom, "znającym się":)
Na kimś kto zna się dobrze na fotografii ciąży wg mnie dodatkowa kwestia, by po za lakonicznym "chłam"/"masakra"/"nie podoba mi się"/"fatalnie" itd, zwrócić uwagę co w pierwszej kolejności warto spróbować poprawić, tak by zdjęcie osobie je robiącej podobało się ono jeszcze bardziej.
Łatwo niestety można kogoś zrazić do fotografii, kogoś kto z tysiąca wybrał 3 zdjęcia z których dumny jest jak paw, a 50 osób zmiesza je z błotem bo nie nadawałyby się do jakiejś galerii...
Inna sprawa że zupełnie inaczej oceniamy zdjęcia (i wszystko) osób które znamy, a tych które są nam zupełnie obce. Chłopak który na klubowym/szkolnym/jakimś tam plenerze poznał ładną dziewczynę która mu się podoba, każde jej zdjęcie będzie chwalił nie przyglądając się mu nawet zanadto, i bronił przed krytykami;) A takich mechanizmów jest więcej ;) Znajomych chętniej chwalimy, inaczej podpowiadamy co mogłoby dać lepszy wg nas efekt, nie karcimy tak beztrosko, itd itd.
A wiadomo - każdy chce być w grupie.

hehehe, geniale :D Brutalna prawda o idei wszystich portali w sieci skupionych wokół 'oceniania' zdjęć... zero wartości - dużo bełkotu.

Oj, niekoniecznie zero wartości. To zależy od komentujących chyba...
Jeśli będą to rady, namacalne i praktyczne informacje dla kogoś, podpowiedzi co powinien spróbować, by w efekcie robić dokładniej zdjęcia jakie miał w zamyśli, a przy okazji poprawnie techniczne i miłe dla widza - czemu miałoby to być bezwartościowe?
Źle wg mnie jest wtedy jak nasze zdjęcia mają być czyjąś rozrywką, tj wstawianie zdjęć słysząc samo "źle/kiepsko", aż przypadkiem któreś zdjęcie niechcący się internetowemu gronu spodoba i padnie "o - takie teraz zdjęcia masz robić" ;)

docentstopczyk
Początkujący

dla mnie w zdjęciu priorytetem jest temat. nawet niedoskonałe zdjęcie, ale przekazujące jakąś prawdę, emocje, fragment życia jest 100 razy bardziej wartościowe niż kolejna, nie wiadomo jak technicznie doskonała makro-fotka kwiatka.

i dlatego doskonale rozumiem tych, którzy "jeżdżą" po mleczykach, zachodach słońca itp, chociaż sam tego nie robię

OsiRis-----
Początkujący

dla mnie w zdjęciu priorytetem jest temat. nawet niedoskonałe zdjęcie, ale przekazujące jakąś prawdę, emocje, fragment życia jest 100 razy bardziej wartościowe ...

Masz na myśli płaczące w Iraku matki nad rozerwanymi ciałami swoich dzieci, spustoszone po bombie place targowe?

to nie sarkazm, atak czy inna forma agresji z mojej strony tylko zobrazowana forma pytania.

profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

takie fotki zdobywają zawsze pierwsze miejsca na WPF wiec muszą być fascynujące...

przeczytałem i dogłębnie przeanalizowałem ten artykuł jest rewelacyjny!, :) nie samowite wnioski wysnułem ale zostawie je dla siebie :c4 to jest poprostu kosmos...

Azazel-----
Początkujący

dla mnie w zdjęciu priorytetem jest temat. nawet niedoskonałe zdjęcie, ale przekazujące jakąś prawdę, emocje, fragment życia jest 100 razy bardziej wartościowe ...

OsiRis napisał(a):

Masz na myśli płaczące w Iraku matki nad rozerwanymi ciałami swoich dzieci, spustoszone po bombie place targowe?

Apropo takich zdjęć, to jeśli ktoś nie widział - gorąco polecam film War Photographer opowiadający o pracy fotografa wojennego - zresztą tu nie ma co opisywać, warto zobaczyć.
Film na pewno robi wrażenie, w jakiś sposób w pewnych kwestiach uświadamia i daje do myślenia.

Film jest w pełni legalnie w sieci z możliwością ściągania ;)

Oryginalna wersja angielska do ściągnięcia np tutaj.

Troszkę okrojona (skrócona) wersja z polskim lektorem - tutaj
(polecam otwierać Windows Media Playerem - trzeba tam zaakceptować licencje; w innych odtwarzaczach może nie działać:/)

Przepraszam za off-top'a, ale tak mi się skojarzyło;)
Jeśli chcecie - można wydzielić:)