anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

niewyraźne zdięcia

profile.country.pl_PL.title
sedziak1983
Początkujący

niewyraźne zdięcia

witam wczoraj byłem na mieście i popstrykałem trochę lecz mi wyszły niewyraźne zdjęcia.
proszę o pomoc co muszę poustawiać w aparacie ?

20 ODPOW. 20
wratislavian
Początkujący

nie boje się szumów. ja ich nie lubie. nota bene. nie twierdze, że iso 400 wychodzi słabo. tylko, że powyżej tej wartości jest już słabiej.
co do a700 to oczywiscie nie ma co porównywać z a200 autora tematu.
raz.

DWA.

sedziak twierdzi, że niebo wyszło jak robione komórką. trudno się nie zgodzić. jeżeli uważacie, że moja rada: statyw, dłuższy czas, mniejsze iso jest zła. to poradzcie coś innego.

Creatoor
Początkujący

wratislavian napisał(a):

jeżeli uważacie, że moja rada: statyw, dłuższy czas, mniejsze iso jest zła. to poradzcie coś innego.

Rada dobra. Zasugerowałem tylko żeby na poczatek podkręcić iso w celu sprawdzenia czy problem rozwieje się i ma faktycznie podłoże w czasie. Statyw to podstawa. Nie wyobrażam sobie robić zdjęć pejzażowych bez tego trójnoga.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Creatoor napisał(a):

Statyw to podstawa. Nie wyobrażam sobie robić zdjęć pejzażowych bez tego trójnoga.

Do niedawna *) uważałem inaczej. Do czasu aż zobaczyłem, że jednak jest różnica :)
Więc popieram. Statyw jest bardzo ważny. Nawet jeśli się wydaje, że z ręki "też się zrobi".
Zresztą wszystko zależy od celu: pamiątka 10x15 czy wydruk do, np. powieszenia na ścianie, że o wystawie ni wspomnę.

----------------
*) we wszystkich moich wypowiedziach, niedawno, oznacza czas od tygodnia do 10 lat wstecz (a czasem więcej ;) ) :smileyhappy:

------------------------------
fotoamator
sedziak1983
Początkujący

już mam zamówiony statyw czekam na paczkę ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

sedziak1983 napisał(a):

już mam zamówiony statyw czekam na paczkę ;)

Jeśli nie jest to jakiś "wynalazek" za kilkadziesiąt złotych z giętkiego/łamliwego tworzywa, powinieneś być zadowolony :) A zalety jego posiadania wkrótce docenisz.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Do powyższych rad dodałbym jeszcze tylko ze jeżeli ciemne niebo zajmuje tak dużą część kadru do wprowadziłbym korektę ekspozycji na minus.
Jakieś 1,5 – 2 EV
http://lustrzankasony.pl/indexc.php?qua ... #/szkolka/ film ekspozycja, przykład z modelką na czarnym tle.
Jak sądzę głównie dlatego niebo nie wyszło ciekawie że zostało "troszkę prześwietlone"
Jest jeszcze kwestia balansu bieli, który w takich warunkach nie ma prawa prawidłowo zadziałać.
Warto poeksperymentować z WB lub zrobić zdjęcie w RAWie i pokombinować w Image Data Converter.

wratislavian
Początkujący

no i warto włączyć DRO, albo przynajmniej spróbować. ta opcja kilka razy mnie zaskoczyła.

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Przy nocnych zdjęciach do DRO moim zdaniem należy podejść ostrożnie.
Kontrasty są przeogromne, DRO pomoże niewiele a może dodatkowo zwiększyć szumy.

DRO idealnie sprawdza się w bardzo słoneczne dni, łagodząc cienie.

wratislavian
Początkujący

poeksperymentować nie zaszkodzi.
prawdą jest, że dro zwieksza szumy?

Sqarpi
Początkujący

Prawda. Dro to nic innego, jak programowe podbicie jasnosci w cieniu, tak zeby troszke wiecej sie w zakresie tonalnym zmiescilo, a jak programowe, to szumu troszke zawsze przy rozjasnianiu dojdzie.