Podziel się wrażeniami!
witam wczoraj byłem na mieście i popstrykałem trochę lecz mi wyszły niewyraźne zdjęcia.
proszę o pomoc co muszę poustawiać w aparacie ?
nie boje się szumów. ja ich nie lubie. nota bene. nie twierdze, że iso 400 wychodzi słabo. tylko, że powyżej tej wartości jest już słabiej.
co do a700 to oczywiscie nie ma co porównywać z a200 autora tematu.
raz.
DWA.
sedziak twierdzi, że niebo wyszło jak robione komórką. trudno się nie zgodzić. jeżeli uważacie, że moja rada: statyw, dłuższy czas, mniejsze iso jest zła. to poradzcie coś innego.
wratislavian napisał(a):
jeżeli uważacie, że moja rada: statyw, dłuższy czas, mniejsze iso jest zła. to poradzcie coś innego.
Creatoor napisał(a):
Statyw to podstawa. Nie wyobrażam sobie robić zdjęć pejzażowych bez tego trójnoga.
już mam zamówiony statyw czekam na paczkę
sedziak1983 napisał(a):
już mam zamówiony statyw czekam na paczkę
Do powyższych rad dodałbym jeszcze tylko ze jeżeli ciemne niebo zajmuje tak dużą część kadru do wprowadziłbym korektę ekspozycji na minus.
Jakieś 1,5 – 2 EV
http://lustrzankasony.pl/indexc.php?qua ... #/szkolka/ film ekspozycja, przykład z modelką na czarnym tle.
Jak sądzę głównie dlatego niebo nie wyszło ciekawie że zostało "troszkę prześwietlone"
Jest jeszcze kwestia balansu bieli, który w takich warunkach nie ma prawa prawidłowo zadziałać.
Warto poeksperymentować z WB lub zrobić zdjęcie w RAWie i pokombinować w Image Data Converter.
no i warto włączyć DRO, albo przynajmniej spróbować. ta opcja kilka razy mnie zaskoczyła.
Przy nocnych zdjęciach do DRO moim zdaniem należy podejść ostrożnie.
Kontrasty są przeogromne, DRO pomoże niewiele a może dodatkowo zwiększyć szumy.
DRO idealnie sprawdza się w bardzo słoneczne dni, łagodząc cienie.
poeksperymentować nie zaszkodzi.
prawdą jest, że dro zwieksza szumy?
Prawda. Dro to nic innego, jak programowe podbicie jasnosci w cieniu, tak zeby troszke wiecej sie w zakresie tonalnym zmiescilo, a jak programowe, to szumu troszke zawsze przy rozjasnianiu dojdzie.