Podziel się wrażeniami!
Może pytanie wyda się śmieszne ,ale czy Wy macie otwarte oboje oczu jak robicie zdjęcie i ustawiacie ostrość , czy jedno zamknięte ? Ciekawi mnie to , bo ja mam zawsze zamknięte , ale staram się otwierać.
Zawsze mam zamknięte oko lewe - praworęczny jestem . Poza tym nie dałbym rady inaczej z moim nochalem. Miewam od samego początku mojego cykania tylko lustrzanki więc u mnie to wygląda tak, że najchętniej to bym przyłożył nawet Nokię czy jakieś tam HTC do oka (jak pstrykam zamiast dzwonić) a z czymś innym jak np. kompakt czuję się jakoś niezręcznie.
Tomek69N napisał(a):
Zawsze mam zamknięte oko lewe - praworęczny jestem .
Ja jestem prawo ręczny ale lewo oczny
Prawe oko mam otwarte bo i tak większość kadru zasłaniam sobie aparatem
a ja sobie nie wyobrażam z otwartymi oczami ;D Zawsze jedno ;D
Nawet nie wiedziałem , że na forum tyle różnych osób ma różną kombinację oczu przy fotografowaniu
Normalnie lewe zamknięte a prawe patrzy przez wizjer ale jak są pokazy lotnicze to obowiązkowo oboje oczu otwarte i oba śledzą samolot ale każde inczej. Świadomość ogniskowej jest bardzo ważna.
zazwyczaj nie przymykam, a jeśli już to mrużę prawe..
ja przymykam lewe do f120.
pzdr.
Ja zamykam lewe tylko przy krótkich ogniskowych... przy dłuższych mam otwarte żeby widzieć czy się nie dzieje nic ciekawszego poza kadrem
Zawsze otwarte drugie oko... fotoreporterka wymaga ogladania wszystkiego co sie dzieje wokol Ciebie