anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pstryki i rozważania :)

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Pstryki i rozważania :)

Witam jestem tu greenhornem :) Już prawie 20 lat pstrykam lustrzankami (pierwsza to praktica a ostatnia minolta) i wreszcie dojrzałem do zakupu cyfraczka z lusterkiem. Chcę nabyć Sony, bo dowiedziałem się, że za mojego 14 letniego staruszka 500si dostanę zniżkę 10% w Fotojokerze a on nie jest już tyle wart... Jaki model wybrać (w granicach 2tys. za sam korpus) i z jakim obiektywem i lampką żeby była to uniwersalna maszyna. Noszę się z zamiarem zakupu A200 lub A 300 plus 18-200 Sigmy plus lampa. Plusem Sony jest kompatybilność ze szkłami-staruszkami na format 35mm. Rozważam również jakiś model Olympusa, Nikona D60 lub jeśli poszaleję to D5000 ( matryca CMOS) ale to nieco drożej wyjdzie. Przebywam w dzikich, polarnych klimatach już dwa lata i wierzcie mi jest tutaj co pstrykać . Jeżdżę ciągle służbowo po okolicy fotkując czym się da przy każdej okazji. Teraz na topie jest midnattsol czyli słońce o północy ale zimą z zorzą sobie poradzić może chyba tylko naprawdę dobra matryca (szumy). Poradźcie coś.

76 ODPOW. 76
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

"Stare" lampy minolty (te bez literki "D") działać będą - stopka pasuje - ale tylko w trybie manualnym, niestety. Sam taką mam i uzywam (5400HS). Czyli: program "M" i ręczne ustawianie w lampie podziału błysku: 1/2, 1/4...itd. wyświetlacz pokazuje maksymalną odległość przy danej przysłonie i z takiej odległości można zrobić zdjęcie. Da się, już 4 rok tak "jadę", ale zaczyna to być uciążliwe ;)

EDIT:
Oczywiście nie działa WL ani HSS :(

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Tomku, kiedy będziesz w Rybniku? Można by się spotkać, pogadać, pomacać A700 :D
Przy okazji zobaczyć jak lampy działają...

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Akurat czytałem o różnicach pomiędzy Sonówkami :)
Do Rybnika wpadne jak przeciąg 23go ale zaraz po dwóch dniach wylatuję na wczasy a powrót będzie jeszcze bardziej napięty. Niemniej dzięki za propozycję :) Wakacje za to spędzę w lipcu 4 tyg. spokojnie na swojskiej ziemi wreszcie.
Tak w ogóle to fajna atmosfera tu panuje. Będę tu zaglądał jak często się da.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Tomek69N napisał(a):

Akurat czytałem o różnicach pomiędzy Sonówkami :)
Do Rybnika wpadne jak przeciąg 23go

a może skusisz się na wypad z nami: LINK

:D

Tomek69N
Poszukiwacz

Nie wydolę...przylot mam wieczorem do KRK. Potem familia mnie nie odpuści już ani na krok. Ja jej z resztą też ;) Może następną razą w jakimś lipcu?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Warto pilnować tego działu LINK
:D

Tomek69N
Poszukiwacz

Nie omieszkam :)

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Wstawiam tu gorące wspomnienie czerwcowego dnia w Poitiers (FR).
Szkoda, że ta latarnia nie jest nieco niżej umocowana a na ulicy nie leży czysty bruk tylko asfalt, szkoda ,że etc.... Mimo to czuje sentyment do tego zdjęcia choć niezupełnie oddaje mój nastrój wtedy i to co chciałem utrwalić. Nie jestem uzdolnionym malarzem światłem, to zapis momentu swojego życia który chciałem by pozostał na dłużej ot wszystko. Muszę wreszcie kupić DSLR, która moje błędy wyłupi od razu na wierzch a nie będę za każdym razem czekał do odbioru filmu z fotolabu, który jeszcze przerysuje po całości błonę (patrz foto). Na innych foto widać z kolei wpływ gorąca na czarny korpus Minolty 500si jaką wtedy miałem w ręku no i braku lodówki na błony.Nawet ich nie zamieszczam, żeby spać dziś spokojnie bez wkur...
To jedno ze zdjęć, które są gwoździem do trumny mojego starego lustra...

Creatoor
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

(patrz foto)

Jakie foto :shock:

profile.country.PL.title
Paulina.
Poszukiwacz

Creatoor napisał(a):

Tomek69N napisał(a):

(patrz foto)

Jakie foto :shock:

No nic nowego nie napisze Tomku tylko wow ;)