anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tokina + Sony ?

profile.country.pl_PL.title
Matti-----
Początkujący

Tokina + Sony ?

Tokina dla systemu Alpha
Posiadaczy aparatów Sony Alpha z pewnością ucieszy niepotwierdzona informacja, która pojawiła się ostatnio w sieci. Głosi ona, że Tokina pracuje nad wprowadzeniem do sprzedaży swoich obiektywów w wersji wyposażonej w bagnet Sony Alpha. Niestety brak jest jakichkolwiek szczegółów mówiących kiedy możemy się spodziewać tych produktów.

źródło : optyczne.pl

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Matti napisał(a):

Tokina dla systemu Alpha
Posiadaczy aparatów Sony Alpha z pewnością ucieszy niepotwierdzona informacja, która pojawiła się ostatnio w sieci. Głosi ona, że Tokina pracuje nad wprowadzeniem do sprzedaży swoich obiektywów w wersji wyposażonej w bagnet Sony Alpha. Niestety brak jest jakichkolwiek szczegółów mówiących kiedy możemy się spodziewać tych produktów.

źródło : optyczne.pl

Fajnie by było, żeby w ofercie Tokiny zagościły ponownie szkiełka z bagnetem A - nie można ignorować coraz poważniejszego "gracza" na rynku jakim jest Sony. Kilka szkiełek jest naprawdę godnych uwagi :smileythumbsup:

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Używałem kiedyś Tokiny AT-X Pro 100mm f/2.8 Macro - niesamowite szkło. Była to pierwsza, całkowicie manualna wersja na bagnecie F Nikona. Pancerne wykonanie (metal i szkło) do tego odwzorowanie 1:1 i to, co bardzo ważne, obiekty nie zmieniał swoich wymiarów w trakcie ogniskowania oraz najważniejsze - był o niebo szybszy przy tym niż sigma 105mm f/2.8, którą obecnie używam.

Jeżeli to prawda, to rozważałbym powrót do tej Tokiny z bagnetem A...

Matti-----
Początkujący

Akurat nigdy nie mialem kontaktu wiekszego z Tokina ale co do sigmy musze sie zgodzic...

Deviant.
Użytkownik

105 sigmy tak jakoś ma, że czasami szuka i szuka ostrości i ostatecznie jej nie znajduje, ale już do tego przywykłem - zwyczajnie lubię to szkło i używam je zwłaszcza do portretu (sic!), zmiękczam późnej tylko w LR2 i wychodzi na prawdę zadowalający efekt.

Widzę, że masz jeszcze Sigmę 70-200 f/2.8 - to jest jeden z moich ulubionych słojów - w tym modelu mnie zaszokowała szybkość AF - jakby nie była z sigmy - jak się sprawuje Twoja?

Matti-----
Początkujący

Nie nawidze jak gubi ostrosc... :| a jezeli chodzi o Sigme to bez niego jak bez reki :D caly czas latam z nim gdzie tylko moge i powiem ze spisuje sie bardzo dobrze. Ostatnio cos jednak mydli mi za czesto dlatego zamierzam oddac go do serwisu w Gdyni zeby mi go skalibrowali z body :)

http://plfoto.com/163817/autor.html" target="_blank - wiekszosc zdjec z prokomu wlasnie zostaly zrobione Sigma 70-200

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Sam mam Tokinę 80-200/2.8 w wersji AT-X PRO - kupiłem ją bo nawet z A100 świetnie chodzi AF.

Jeśli chodzi o pancerność i jakość wykonania Tokiny, to chyba dopiero 80-200/2.8 lub 70-200/2.8 G SSM Minolty/Sony można by do tego porównać.

Tamron i Sigma to niestety w kategorii "pancerność" kuleją co jest ich największą moim zdaniem słabością.

Deviant.
Użytkownik

Najgorzej jak się ma w plecaku/torbie parę takich szkieł - mnie czasami się tego nie chce zwyczajnie targać ze sobą...

Szczupic
Użytkownik

Deviant napisał(a):

Najgorzej jak się ma w plecaku/torbie parę takich szkieł - mnie czasami się tego nie chce zwyczajnie targać ze sobą...

Szczerze jakby ktoś miał do oddania taką Tokine 80-200/2,8 bo za ciężka to chętnie przygarnę :P

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G