anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ziarno

profile.country.pl_PL.title
ggreggorio
Początkujący

Ziarno

Mam taki problem a mianowicie często na zdięciach wychodzi mi ziarno mimo że mam ISO ustawione na 100 lub 200 możecie mi powiedzieć od czego jeszcze zależy to iż na zdięciach pojawia się ziarno bo psuje mi to mnustw zdięć :(

25 ODPOW. 25
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Nie wiem jak w nowszych (mam A100, ale pewnie podobnie) ale szerokie pole AF włącza się po przestawieniu na Auto.
A koledze ggreggorio to bym proponował na początku zabawy z trybami A lub S - będzie więcej udanych zdjęć.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Creatoor napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

Alfy mają taką niemiłą właściwość, że ustawiając "P" ... automatycznie włącza się szerokie pole AF.

Hm, u mnie się nie włącza. Mam nastawione na punktowe i tak jest za każdym razem gdy przełączam pokrętło, wymieniam akumulator, wł/wył aparat.

:smileyredface: Creatoor, masz rację oczywiście. Zjawisko o którym pisałem dotyczy programów tematycznych i AUTO . W programach PASM, jest oczywiście tak, jak nastawimy i aparat pamięta o naszych nastawach.
Już poprawiłem tamtego posta, by w błąd nie wprowadzał. Dzieki za czujność! :)

------------------------------
fotoamator
sadam_
Użytkownik

Tadziu, ale w tematycznych również się nie zmienia. Jedynie w programie Sport włącza obraz seryjny i przełącza tryb autofocusa na AF-S.

Creatoor
Początkujący

sadam napisał(a):

Tadziu, ale w tematycznych również się nie zmienia. Jedynie w programie Sport włącza obraz seryjny i przełącza tryb autofocusa na AF-S.

Zmienia, Tadeusz ma rację. Jeśli nastawisz np. portret i włączysz AF punktowy a potem przełączysz np. na makro, to po powrocie na portret ustawienie się resetuje do szerokiego.

sadam_
Użytkownik

No to widocznie coś zmienili bo w A100 ustawienie trybu punktowego AF w dowolnym programie tematycznym lub PASM obowiązuje dla wszystkich programów tematycznych i PASM. Przejście na Auto zmienia AF na szeroki. Ustawienie AF na punktowy w trybie Auto, przejście na inny tryb i powrót na Auto rzeczywiście skutkuje ustawieniem AF na szeroki.

Dodatkowo przejście z PASM na programy tematyczne zmienia ISO z ustawionego na auto.

No chyba, że mam walniętą 100 :(

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

sadam napisał(a):

No to widocznie coś zmienili bo w A100 ustawienie trybu punktowego AF w dowolnym programie tematycznym lub PASM obowiązuje dla wszystkich programów tematycznych i PASM. Przejście na Auto zmienia AF na szeroki. Ustawienie AF na punktowy w trybie Auto, przejście na inny tryb i powrót na Auto rzeczywiście skutkuje ustawieniem AF na szeroki.

Dodatkowo przejście z PASM na programy tematyczne zmienia ISO z ustawionego na auto.

No chyba, że mam walniętą 100 :(

Być może A100 była jakaś nietypowa (nie miałem), ale w Minolcie D5D, jest tak jak w alfach: szeroki AF - zmiana na punktowy - zmiana programu - samoczynna zmiana na szeroki. Tylko w PASM pamięta.

------------------------------
fotoamator