anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Graphics Driver (ATI) -8.513.1.4000

profile.country.pl_PL.title
502423131
Początkujący

Graphics Driver (ATI) -8.513.1.4000

Witam
Na stronie z aktualizacjami ukazał się nowy sterownik do karty graficznej ATI hd 3470. Niestety nie udaje mi się go zainstalować. Postępuję zgodnie z opisem na stronie , czyli odinstalowuje poprzednią wersję i instaluję nową. Niestety ale po instalacji ściągniętego pliku sterownik nie jest zainstalowany. Czy tez macie ten problem?

117 ODPOW. 117
Przema2006
Początkujący

Szanowny Moderatorze, Czytelnicy

W nawiązaniu do postu Sterowniki Producenta.

Oczywiście pewnie te 4-5 marek (przyznam nie liczyłem więc wierze na słowo) tak robi, ale pozostałe nie i wcale nie są grubsze ;)

Nie rozbierałem swojego VAIO więc trudno mi powiedzieć jak wygląda sprawa chłodzenia - czy producent przewidział pewien zapas czy zoptymalizował konstrukcje na maxa.

Zgadzam się co do modyfikacji sterowników - każdy to robi na swoją odpowiedzialność, osobiście nie jestem za tym (dlatego wyrażam tu na forum opinię, a nie eksperymentuje).

Nie zgadzam się natomiast odnośnie tego co napisałem już w swoich postach, a w powyższej odpowiedzi nie znajduje do tego żadnego bezpośredniego odniesienia.

Między wierszami - wsparcie dla oprogramowania można by było odnieść do wydajności w grach, ale to chyba za duże uproszczenie.

Wsparcie dla oprogramowania odciąża nam procesor, a to przy zintegrowanym układzie chłodzenia jaki prawdopodobnie jest w VAIO przekłada się nam na bilans energetyczny.

Dodatkowo pozostaje kwestia zabezpieczenia przed przegrzaniem - czyli obniżenie parametrów pracy przy wzroście temperatury w układzie.

I wracamy do założeń projektowych - pytanie na ile układ chłodzenia został zoptymalizowany pod kątem możliwości spełnienia swoich funkcji w krzywej żywotności sprzętu (jaką przewidział producent) i zapewnienia wsparcia dla oprogramowania, gier, nowych technologi itp.

Problem przyznam jest złożony, ale bez przesady (przy takim zapleczu inżynierskim) dlatego mam nadzieję iż niebawem będą nowe sterowniki zapewniające wsparcie dla tych wszystkich programów, których stare nie wspierają, a dodatkowo zapewnią większą wydajność w cytowanych grach (kłania się optymalizacja kodu ;) )

Gorąco pozdrawiam
Przemek

P.S.
Niesmak wśród użytkowników jest po bezsensownej blokadzie VT w biosie .... a odblokowanie z tego co można przeczytać w internecie nie było takie skomplikowane i nie przekładało się na na problemy z przegrzewaniem - dobra wola ...

aniaaa------
Początkujący

Witajcie!

Proszę o pomoc, przestała mi działaś kamera internetowa :(
Komputer jej nie widzi i nie wiem dlaczego bo działała bez zarzutu...

W WebCam Comapnion 3 mam następujący komunikat:
"a web cam was not found or is not working properly.
Please click connect button and try again"

po naciśnięciu connect:
"Camera not found. The camera is either being used by another application or is not connect. Make sure the camera is connected and working properly, then try again"

Skype też jej nie widzi...

Próbowałam szukać w necie informacji na ten temat, ściągałam sterowniki i wciąż nic :(
Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co dalej z tym zrobić bo chciałabym by działała :c20

Jeśli byłby ktoś tak uprzejmy i doradził bądź podpowiedział jakie sterowniki będą działały będę bardzo wdzięczna :c22

Mój vaio to VPCEB1M1E z wbudowaną kamerą.

Dziękuję!
Ania

pkoni-----
Początkujący

Wracajac do tematu: gdy Sony uzna, że aktualizacja sterowników jest wymagana zostaną one udostępnione. Dlatego warto na bierząco korzystać z programu Vaio Update.

Krajowy
Początkujący

Witaj Aniu :)
Użyj przycisku Assist, który znajduje się nad klawiaturą. Uruchomi Ci się program Vaio Care. Uruchom program run one click care. Program wyszuka Ci wszystkie błędy, oraz je naprawi.

W razie problemów pisz śmiało :)

mieszk3
Początkujący

No to jest oczywiste, ale dźg od klientów zawsze pomaga. Myślałem swego czasu nawet o założeniu grupy na Facebooku "Nowe stery dla VAIO" ;) Ostatnio to nawet bardzo skuteczny sposób.

aniaaa------
Początkujący

Dziękuję za wskazówkę, zrobiłam jak poleciłeś i niestety nie pomogło :(
W diagnostyce sprzętu Vaio - video mam powodzenie więc jeśli ma to coś wspólnego z kamerą ;) to chyba powinno być ok, a kamery nadal nie znajduje...

Nie wiem kompletnie co z tym zrobić... :c18

pkoni-----
Początkujący

Jestem pewien, że specjaliści z Sony wiedzą już o tym ,że są nowe sterowniki i pracują nad sprawdzeniem jak współpracuja z Vaio. Jak wszystko będzie ok to pojawią się w Vaio Update. I na pewno żadne próby naciskanie nie przyspieszą tego procesu

pkoni-----
Początkujący

Kiedy przestała Ci działać kamera? Możesz jeszcze zrobić tak: naciśnij przycisk Assist i wejdź do Vaio Care. Tam wybierz "Recovery & Restore", potem "Restore Windows". Uruchomi Ci się narzędzie do przywracania systemu. Wybierz punkt z datą przed awarią i przywróć system.

Napisz jak efekty, w razie czego będziemy dalej myśleć.

aniaaa------
Początkujący

Przywracanie zrobione i... myślimy dalej ;)

Data z przywracania, najwcześniejsza jaką mogłam wybrać, to 15.08.2010 godz. 23:28

Jak dobrze pamiętam to na poprzednim kompie mogłam wybierać wcześniejsze daty, nawet sprzed miesiąca, a teraz mam do wyboru opcje tylko z kilku dni, można gdzieś odszukać inne daty czy mam do wyboru tylko te?
Pytam, bo przypuszczam, że kamera przestała mi działać wcześniej, prawdopodobnie po instalowaniu aktualizacji (11.08.2010) chociaż i to nie jest pewne, bo odinstalowałam je, a kamery jak nie było, tak nie ma :(
Ostatni raz korzystałam też z kamery właśnie 11.08 i wtedy działała.

Nie wiem czy to istotne, ale robiłam też w Vaio Recovery Center reinstalację sterowników, ale nie pomogło...

pkoni-----
Początkujący

Super zrobiłaś reinstalując sterowniki!:) Szkoda tylko, że to nie pomogło:( Jak wybierasz punkty przywracania to powinnaś mieć opcje, by pokazały się też starsze daty. Spróbuj powtórzyć kroki i w oknie wyboru daty punktu przywracania znaleźć dodatkową opcję