Podziel się wrażeniami!
Witam, od niedawna jestem właścicielką notebooka Sony VAIO SVE1711K1E, sprzęt miał posłużyć mi głównie do pracy w programach graficznych, gdyż moim hobby jest fotografia, jednak mam pewien problem, bowiem kolor czarny wyświetlany jest jako coś pomiędzy granatem a fioletem. Zdjęcia czarno-białe (szczególnie obszary szarości) są granatowo-fioletowe a w mojej profesji takie różnice odgrywają znaczną rolę. Próbowałam ustawiać jasność ekranu, gammę oraz balans kolorów w panelu sterowania, później odnalazłam oprogramowanie (jak mniemam od karty graficznej) Catalyst Control Center i tu również próbowałam manipulować ustawieniami koloru ekranu na tyle, że kontrast i jasność są już na dobrym poziomie, jednak problem niebieskości nadal występuje (w mniejszym stopniu-podziałała korekcja kolorów i ich temperatura, ale jednak). Tutaj rodzi się moje pytanie, czy da się go jakoś zniwelować, czy zrobiłam wszystko co w mojej mocy i teraz będę musiała pracować z tą niedogodnością i ew. przyzwyczaić się do niej?
Wygląda na to, że wykorzystałaś wszystkie możliwości ustawień programowych, niestety. Notebooki nieszczególnie nadają się do pracy dla grafika/fotografa, a te z niższej półki w szczególności. Pozostaje przyzwyczaić się, lub dokupić monitor, raczej nie taki "marketowy" - najlepiej z matrycą VA.