Podziel się wrażeniami!
Witam szczęśliwych posiadaczy Vaio,
mam dwa krótkie pytania:
Czy to normalne żeby ten wentylator pracował tak "wydajnie" już od samego uruchomienia i to przy niewymagających aplikacjach, choćby przy zwykłym przegladaniu internetu? Czy można go troche ucywilizować? Ten szum jest taki falujący - irytuje mnie to bardzo.
A w związku z dziwnie szybkim rozładowywaniem się baterii (np na sam start zużywa ok 10 % pojemności) postanowiłem ja wyjąć, a wtedy nie mogę odpalić laptopa na samej wtyczce, zapala sie tylko zielone światełko. Choć po paru próbach czasem się udaje.
Dzięki za ewentualne podpowiedzi
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Czesc, mialem ten sam problem i znalazlem rozwiazanie wejdz w wyszukiwanie i wklej poprostu to program zrobi krotka analize i bedzie ok, trzeba tylko troche poczekac \Program Files (x86)\Sony\VAIO System Diagnostic\CPU Fan Diagnostic\FDU.exe i jak dziala
Odnośnie pracy wentylatora
najlepiej odinstalować oprogramowanie jakie zostało dołączone do komputera
niektóre oprogramowanie zużywa zasoby komputera i obciąża go .
Norton i MacAfee one najbardziej obciążają komputer inne już tak bardzo nie ,
następnie możesz wejść do panelu sterowania i w opcjach zasilania ustawić na mniejszą
wydajność , komputer będzie wolniej pracował i mniej procesor będzie się grzał
spowolni pracę wentylatora , ale to już kosztem wydajności .
seria F jest sprzedawana jako multimedialny kombajn do obróbki wideo
w tym segmencie komputerów liczy się bardziej , jego wydajność w przypadku
gdy pracuje się przede wszystkim przy obróbce wideo
więc będzie pobierał trochę więcej prądu , co spowoduje wzrost wydzielania ciepła
niestety zawsze jest coś za coś - albo wydajność , albo cichsza praca .
Kolejną sprawą jest to że komputer musi się za każdym razem włączyć
bez względu czy pracuje na baterii czy nie .
Jeżeli uruchamia się komputer bez baterii w niektórych modelach potrzeba przytrzymać
przycisk włączania komputera przez ok. 3 sekundy ( nie wiem czy w twoim tak musi być )
ale komputer musi się włączyć za każdym razem !!!!!!!
jeśli u ciebie nie włącza się w ten sposób za każdym razem to może być to problem sprzętowy
lepiej sprawdź na innym modelu czy jest tak samo , bo może się okazać winą sprzętu .
Dzięki za poświęcony czas i udzielenie rady. Co do włączania, to istotnie próbowałem trzymać ten przycisk przez chwilę, ale to nie pomagało. Zgłaszałem sprawę na support-vaio i pewnie im go oddam do diagnostyki, trochę mnie to wkurza, ale teraz w dobie "made in China" nie można ufać nikomu, nawet Sony pali knoty.
No niestety wszędzie .
Nie chciał bym cię straszyć , ale chyba znowu NVidia ( karta grafiki NVIDIA® GeForce® GT 330M )
dała ciała podkręcając kartę grafiki
http://genesis.sony-europe.com/instranet/ccil_sony/selfservice/index.jsp?DocId=47558&l=pl_PL
jak to będzie znowu to samo jak w przypadku serii FW
to przegrzewanie tego komputera stanie się normą
więcej na ten temat znajdziesz na internecie
pod nazwami NVIDIA FAULTY , lub defekt kart graficznych NVIDIA .
Mam to samo! Ja mam VPCF11S1E i tego szumienia nie sposób wytrzymać. Mieszkam w piętrowym domu jednorodzinnym i słyszę to zasrane szumienie Z PIWNICY!!! Nie zalewam - to jest jak odkurzacz prawie!
Mam wrażenie, że poprawka biosu, którą tu ktoś już linkwał polegała na obniżeniu progu pobudzenia wentylatora. Teraz - w obawie, że się przegrzeje - włącza się już na starcie systemu. Dawniej, zanim tę poprawkę zainstalowałem kultura pracy nie odbiegała w moim lapku TAK DRASTYCZNIE od normy. Teraz ludzie nie chcą ze mną gadać przez Skype'a, bo się nie daje wytrzymać tego huku.
Zmieniłem power plan w opcjach zasilania na balanced i jest ciutkę lepiej: z piwnicy już go nie słychać, ale z parteru - wciąż. Wyróżniłem jak na razie cztery stopnie głośności/prędkości wentylatora, których używa mój VAIO:
PRZED instalowaniem poprawki BIOSu komputer w trybie idle chodził na "dwójce", po odpaleniu trzech-czterech aplikacji wrzucał "trójkę", a przy graniu i motion designie "czwórkę".
PO poprawce - zniknęła mi "dwójka". Tak po prostu. Komputer w trybie idle chodzi na "trójce".
Czy ktoś z Was kontaktował się z Sony w tej sprawie?
Czesc, mialem ten sam problem i znalazlem rozwiazanie wejdz w wyszukiwanie i wklej poprostu to program zrobi krotka analize i bedzie ok, trzeba tylko troche poczekac \Program Files (x86)\Sony\VAIO System Diagnostic\CPU Fan Diagnostic\FDU.exe i jak dziala
Królu złoty. Dzięki za prostą ale jakże skuteczną podpowiedz. Oczywiście że działa. Super, jaka cisza. U mnie problem pojawił się kilka dni temu jak zaktualizowałem Windowsa do wersji 8.1.. Wcześniej było ok, aż tu nagle po poprawnej aktualizacji szum że wytrzymać nie można i to do samego startu nic nie odpalając. Zmiana w opcjach zasilania nic nie przyniosła, fora internetowe prześcigały się w coraz to innych sposobach, ale dalej klapa. Aż nagle pojawiasz się TY, i rzucasz przepis na uleczenia i co lepsze to DZIAŁA !!! Jeszcze raz wielkie dzięki kolego. … w ciszy wentylatora pozdrawiam.