- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Nowe sony VAIO FW- Do przedstawicieli Sony i nie tylko!!!
Nowe sony Vaio FW21Z jest świetne, ale ma swoje wady i mam nadzieję, że choć niektóre z nich zostaną poprawione w nowym modelu.
Do ideału modelowi 21Z brakuje:
- procesora P9500 zamiast T9400, bo przy prawie identycznych osiągach ma TDP 25W, zamiast 35W serii T( dłuższa praca na akumulatorze)
-trochę lepiej grających glośników, bo w notebooku multimedialnym by się przydały (trochę większa moc, ewentualnie z subwooferem)
-dobrą kartę graficzną (najlepiej nVidii) np.9600GT 512 MB (z CUDA), a super byłoby gdyby zrobić hybrydę np. zintegrowana 9400M + 9600GT 512 MB , a jeżeli już Ati to np. Mobility Radeon HD4850 512MB lub HD4650 512MB. Konfiguracja z hybrydą nVidii pozwoliłaby przedłużyć prace na baterii.
-dodatkowo, już trochę czepiając się, ale mile widziane byłyby:
szybsze dyski (zamiast 4200obr/min chociaż 5400)
pamięć ram 1066MHz zamiast 800
ekran z podświetleniem LED
ewentualnie lekkiego wzmocnienia obudowy koło touchpada, żeby się tak nie uginała.
Swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego w serii FW Sony nie montuje kart nVidii?
I dlaczego jeżeli już montują jakieś karty graficze to są one zwykle słabe?(Radeon 3650 512 MB np. w 21Z nie jest słaby, ale w następnej serii przydałoby się coś lepszego)-tak jak pisalem wyżej z CUDA nVidii lub odpowiednikiem Ati.
Poza tymi wskazówkami seria FW jest super- gratuluje
I żeby cena nie była jakaś astronomiczna w porównaniu do tej serii.
Jeśli poprawicie choć część z tych rzeczy, to laptop na standardowej baterii powinien wytrzymywać minimum 2 godz i 30 minut w tej konfiguracji.
I co najważniejsze moim skromnym zdaniem,- nie bedzie miał konkurencji!!!
Nie mam pojęcia, czy przeczyta to ktoś z Sony,a nawet jeśli przeczyta, to czy w ogóle będzie miał możliwość podpowiedzenia komuś, kto jest odpowiedzialny za konfigurację, albo zgłoszenia mojej uwagi, do jakiejś odpowiedniej osoby lub osób.
Za poświęcenie czasu i ewentualną pomoc, z góry dziękuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
POWINIENEŚ RACZEJ WYSŁAĆ TO E-MAILEM DO SONY POPIERAM TE POPRAWKI
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam. Dzisiaj mam zamiar przybliżyć społeczności Sony, a bardziej VAIO serię FW, której stałem się posiadaczem na gwiazdkę. Będzie to raczej zlepek wrażeń po miesiącu używania komputera, niż swoista recenzja.
Zaczynamy
Od początku:
Rozważałem zakup: VAIO FW vs MacBook Alu.
Wybór padł na VAIO: miłość do SONY (dobra, do rzeczy ) super bebechy, procesor, dużo ramu, odpowiadająca mi grafika, oszałamiająca matryca. Laptop miał być poniekąd komputerem domowym, więc w przedbiegach macbook i jego 13 calowa matryca odpadali, a cena jaką przyszło zapłacić za laptopa o gorszych parametrach spotęgowała moje wrażenie.
Stało się. Kupiłem VAIO FW
Wracając do domu z gorącym pudełkiem wypełnionym w środku laptopem, byłem wręcz w ekstazie
Jeszcze w listopadzie byłem prawie pewien kupna MacBooka, oglądałem zdjęcia, sam komputer, wokół Maków tworzona jest wspaniała otoczka, która podobała mi się-ale. Reasumując wszystkie plusy i minusy doszedłem do wniosku że MacBook jest po prostu za drogi, a cena nieadekwatna do możliwości. Tak wiem, wspaniały system, ale tak naprawdę niechciało mi się uczyć obsługi komputera od nowa (lub prawie od nowa) a do Visty nic niemam-chodzi szybko,ładnie,płynnie, wszystko działa jak powinno, bez blue-screenów, wirusów itp.
Koniec historii Makowo-VAIOwej, przechodzimy do bohatera mojego poprzedniego wywodu czyli do FW21M
Pierwsze wrażenie.
Pozytywne. Komputer zapakowany w karton, na którym wypisane były wszystkie informacje, parametry, oraz model komputera.
Otwieramy-pudełko jak pudełko, schludnie zapakowane na naczelnym "tronie" (pośrodku:)) siedział wygodnie laptop, w foliowej otoczce, zaklejony z czterech stron. Obok "króla" siedzieli "posłańcy" czyli zasilacz, trochę makulatury.
Design, i takie tam.
No właśnie-design. Rzecz która towarzyszy projektantom SONY chyba od zawsze. Laptop robił piorunujące wrażenie. Awangardowy, a jednocześnie klasyczny styl, dynamiczna sylwetka, opływowy kształt, wszystko w końcu koncentrowało się na okrągłym zawiasie i lampce po prawej stronie. W lewym dolnym rogu najważniejsze naklejki informacyjne co do parametrów-Blu-Ray, Intel Centrino 2, ATI Radeon, Vista. Po prawej złącza USB-trochę dziwny pomysł, nie dość że jest ich tylko 3, to jeszcze wszystko po prawej stronie. Nie wszystkim może się to spodobać, mi jednak nie przeszkadza. Po lewej następne złącza- FireWire, HDMI, na monitor, LAN, wylot powietrza. Dalej, okrągłe zawiasy-po lewej stronie wejście zasilacza, po prawej świecący przycisk zasilania. Nad ekranem czuwa kamera 1.3MPx, oraz obok niej mikrofon. Tylnia klapa to napis VAIO na gustownym, ciemnym, o chropowatej fakturze tle. Dodatkowego multimedialnego smaczku dodają stylowo ukryte głośniki, oraz przydatne klawisze funkcyjne.
Włączamy komputer.
Tutaj znowu trochę się rozwleke :smileytwisted:
Poprzednim moim komputerem był również VAIO (ach to Sony), jednakże o duuużo słabszych parametrach, miał zaledwie 1gb RAMu, i procesor 1.4GHz, oraz Vistę na pokładzie. Co to oznacza-sami wiecie. Komputer chodził lekko mówiąc wolno, nawet bardzo wolno, włączał się nawet 5 minut (!)
A tutaj-cud włączam VAIO i startuje od razu. Początkowa konfiguracja przebiegła przed mymi oczyma, i oto widzimy pulpit z gustownym napisem VAIO.
Vista chodzi już miesiąc bardzo stabilnie, po cichu pracuje antyvirus, włącza się do pełnej gotowości w jakieś półtorej minuty, zamknięcie systemu to kwestia kilkudziesięciu sekund, powtórze jeszcze raz, działa szybko, bez zwiechy, bez blue screenów, bez wirusów. Pozostaje tylko pozdrowić "narzekaczy" na Viste-dla mnie jako zwykłego użytkownika jest ona "perfect". Kultura pracy jest bardzo wysoka. Komputer chodzi cicho, a wysokie obroty wiatrak dostaje dopiero przy naprawdę wymagających procesach.
Skoro już włączyliśmy, posłuchaliśmy wiatraków ( ) czas na pierwszy poważniejszy problem-brak polskiej litery "ć". Na szczęście problem ten udało rozwiązać mi się samodzielnie, nie mniej jednak narobił mi strachu. Okazało się że wszystkiemu winne jest centrum "ATI Catalyst Center", i jego skróty klawiszowe.
Dalsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Przeglądanie Internetu na tym ekranie to po prostu sama przyjemność. Technologia XBRITE działa doskonale, wyświetlane obrazy są ostre, a kolory soczyste.
Dziwne wrażenie pozostawia trackpad, od razu widać że ten laptop stworzony jest do myszy. Pole dotykowe jest małe, a klawisze trochę głośne, ale mało kto będzie używał w tym sprzęcie touchpada.
Kolejna niespodzianka-klawiatura.
Niebo dla palców
Klawisze są świetne, stawiają należyty opór, są doskonale wyprofilowane. Niema mowy o przypadkowej literówce czy błędzie w tekście.
Podsumowanie
Laptop VAIO FW21M jest dla mnie sprzętem doskonałym. Prezentuje się genialnie na biurku, jeszcze lepiej prezentuje się jego 16-calowa matryca. Pisanie na tym komputerze to czysta przyjemność. Przy tych wszystkich cechach komputera multimedialnego, jest on bardzo minimalistyczny. Zmieścił się w torbie z przeznaczeniem na 15 calowe sprzęty, a ponadto, jego bateria przy ściemnionej matrycy, wytrzyma 4-5 godzin z WIFI.
Wyjście HDMI robi z tego notebooka maszynę do odtwarzania filmów Blu-Ray.
VAIO FW robi bardzo dobre wrażenie wizualne, jego klasyczne kształty prezentują się doskonale wszędzie, a cylindryczne zawiasy to dobry pomysł na zmniejszenie gabarytów komputera. Na wyposażeniu oczywiście Bluetooth, który dobrze współgra z telefonem Sony Ericsson (SONY my love xD) oraz odtwarzaczem Walkman ( :smileytwisted: )
Pod kontrolą Visty chodzi bezbłędnie. Lekki niesmak pozostawia "olewatorstwo" SONY w stosunku do klienta. Nie uświadczymy bowiem nic dodatkowego na wyposażeniu zestawu, nawet dysków odzyskiwania-trzeba je wypalić samemu, a wszelakie akcesoria (np.torba) jest niedostepna u mnie w Sony Centre.
Trochę rekompensuje to oryginalne oprogramowanie Adobe preinstalowane na komputerze (Photoshop Elements, Premiere Elements), z drugiej zaś strony fabrycznie zainstalowany system pełny jest niepotrzebnych aplikacji, które tylko zaśmiecają dysk.
Ja zakupu nie żałuję. Myślę, że każdy kto kupi ten komputer również nie będzie zawiedziony.
Plusy
+Design
+Matryca (XBRITE)
+Zachowanie cech naprawdę przenośnego laptopa
+Czas pracy na baterii
+Stosunek cena/jakość
+Parametry
+Technologia cylindrycznego zawiasu
+Nagrywarka Blu-Ray
+Kultura pracy
+Stabilność pracy
+Oryginalny soft Adobe
Minusy
-Dziwne rozmieszczenie portów USB
-Brak literki "Ć" na początku pracy z komputerem
-Mimo wszystko, układ graficzny mógłby być lepszy
-Brak dysków Recorvery w zestawie
-Niedostępność firmowych akcesoriów SONY
-Dużo niepotrzebnych aplikacji na preinstalowanym systemie
Mam nadzieję, że wszystkim niezdecydowanym na tego notebooka pomogłem w wyborze.
Pozdrawiam i proszę o komentarz
Adrian-Fan SONY xD
P.S. Trochę szkoda że to forum nie jest za bardzo popularne, zważywszy na fakt że to praktycznie jedyne forum o tematyce produktów SONY. Mam jednak cichą nadzieję że to się zmieni, może właśnie poprzez recenzje i wrażenia różnego rodzaju sprzętu ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Recenzja fajna zaskoczył mnie pozytywnie szczególnie czas pracy na baterii.
adrianek274 napisał(a):
-Niedostępność firmowych akcesoriów SONY
Jakie akcesoria są nie dostępne?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Gdy pytałem u mnie w salonie, powiedziano mi że nie są narazie dostępne żadne. Chodziło mi o pokrowiec. Czy mogła być to pomyłka sprzedawcy, i dostanę dedykowany pokrowiec do mojego modelu w Polsce ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
http://vaio.sony.pl/view/ShowProduct.ac ... 20pCatRow5" target="_blank
Tam jest VGP-CP20 - mamy na stanie, ale faktycznie brak dostępności na magazynie centralnym.
Ogólnie z akcesoriami za ciekawie nie jest ale nie zgodzę się że ich brak. Są też głośniczki Sony, myszki nawet bezprzewodowe, pokrowce, plecaki, stacje dokujące, zasilacze itd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy ta informacja w specyfikacji technicznej o dyskach 4200 rpm to jakiś żart???? Miałem zamiar kupić Vaio, ale nie po to wydaje 6000zł żeby zaraz jeszcze kupować NORMALNY dysk (5400 albo 7200rpm), a domyślnie zamontowany chować do szuflady... Nie wiem czy ktoś z Sony tu zagląda, ale jeśli tak to chętnie posłucham wyjaśnienia czemu w Vaio są montowane dyski 4200rpm i co zamierzacie z tym fantem zrobić, bo jeśli nic to sorry - konkurencja jest duża i po prostu kupię co innego, zresztą pewnie nie tylko ja...
Aha, jakby tego było mało - na tym dysku 4200rpm jest wrzucona Vista... bez komentarza Chyba z laptopow fullhd zostaje HP HDX18 albo Toshiba Qosmio
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie chcę nikogo osądzać o nieznajomość tematu ale sama prędkość obrotowa o niczym nie świadczy tak naprawdę. A już mówię dlaczego. Wystarczy porównać wydajności dysków 160 i 250GB (bo jest sporo testów tych dysków dostępnych na internecie) w skrócie wydajność
160GB 5400obr = 250GB 4200obr
160GB 7200obr = 250GB 5400obr
Oczywiście to w przybliżeniu. Po prostu czym większy dysk tym więcej danych "przelatuje" pod głowicą za jednym obrotem co owocuje ta sama wydajnością przy mniejszych obrotach. A mniejsze obroty = mniej prądu oraz mniejsza ilość ciepła oraz hałasu wydzielanego przez dysk.....
Następna sprawa jak policzyć ile faktycznie tych danych "przelatuje" pod głowicą to można dojść do wniosku że producenci i tak w bardzo małym stopniu to wykorzystują i bardziej wydajność zależy o samego jakości dysku i tego jak jest on zaprojektowany (jak często musi wielkokrotnie odczytywać to samo, jak często ma błędy odczytu itd) a nie od tego z jaką prędkością się kreci....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Hey, Mam FW21Z i nie zauważyłem że, dysk wolno działa wręcz wszystko chodzi bardzo dobrze i szybko mogę go polecić z czystym sumieniem nie ma co się zrażać tą prędkością, bo wszystko hula a wydajność Visty jest na 5,0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Gdzie już można kupić VAIO FW51......
- « Poprzedni
- Następny »