Podziel się wrażeniami!
Czy wie ktoś jak mocowane są poszczególne klawisze?
Czy ich samodzielne zdemontowanie jest bezpieczne, czy raczej niewskazane?
Niby detal, ale dla perfekcjonisty zauważalny : 2-3 klawisze są jakby nierówno wypoziomowane, co szczególnie widać na dolnych krawędziach gdy załącza się podświetlenie.
Wysyłanie tego do serwisu,moim zdaniem, byłaby lekką przesadą (działają prawidłowo), ale z drugiej strony można by coś z tym zrobić.
Pytanie do znawców tematu budowy:
czy poszczególne przyciski są mocowane punktowo, czy nożycowo ? Tym samym jak wygląda kwestia ich samodzielnego "poprawienia" ?
Na stronie www.laptopkey.com możesz sprawdzić jak są montowane klawisze do poszczególnych modeli laptopów.
Dzięki za link. cenna podpowiedź
Uważasz że można bezpiecznie trochę "podnieść" klawisz?
Sam miałem opory, czy czegoś nie połamię, ale jak się jest delikatnym to nie ma czego się obawiać. Jednak należy być ostrożnym.
Dodam tylko, że ja mam inną klawiaturę (seria FZ).
zastanowię się zatem czy nie wysłać do serwisu, płacąc nie małą kasę mam chyba prawo wymagać perfekcji ?
Perfekcji możesz spodziewać sie od
- wyrobów rzemieślniczych
- laptopów wyprodukowanych (a nie tylko sygnowanych!) przez SONY (tj w Japonii)
Laptopy serii SB tłucze się na tych samych liniach co Asusy, iPady, konsole PS3 i reszta taniej chinszczyzny
mobor napisał(a):
i reszta taniej chinszczyzny
też
To że są TROCHE lepiej wykonane zawdzięczają amerykanom którzy bardziej piinują tego co opuszcza fabryki Foxxconnu... Po drugie - przy takim wolumenie zamówień Apple ma pierwszeństwo w dostępie do wszystkiego co Foxxconn ma najlepsze (kadra, linie produkcyjne) część inwestycji potrafi wręcz wymuszać groźbą przeniesienia produkcji
Sam sprzęt sprawia wrażenie niby-solidnego, z drugiej jest praktycznie jednorazowy (na stałe wbudowane akumulatory, nierozbieralne pokrywy matryc w laptopach, ipad i iphone w zasadzie sie nie naprawia wcale tylko wymienia - tak jest taniej) Drugą sprawą jest system i jego środowisko - wyjątkowo specyficzne
Miałem Apple i na mnie ten sprzęt nie zrobił wrażenia.. Dlatego - z dwojga złego - wolę jednak Vaio.
Dla mnie najlepszym notebookiem na świecie jest Vaio Z-seria
Absolutne mistrzostwo swiata - pod każdym względem. Produkowane od początku do końca przez SONY (stąd i adekwatna cena!)
Mówi się że Apple to nie marka komputerów tylko styl życia. Dużo w tym prawdy
Ale nawet przy Apple widać że to jest made in china
"O" i "P" Podświetlenie od spodu z przodu - krawędź dolna- ma mniejszą "szczelinę" niż pozostałe klawisze. skok jest ok, przy wyłączonym podświetleniu "na oko" równe.
cały czas mnie korci, czy wysłać do serwisu czy nie - skoro Vaio to ponoć jakość za którą się płaci.
Napęd też jakoś ze szpara osadzony ale całe szczęście nie widać (to akurat mają wszystkie)
"made in china" na pierwszy rzut oka
DOPRECYZUJE ZATEM: tak jak napisał przedmówca, chodzi o nierównomierne podświetlenie ramki. Wada czy "standard" ? Kwalifikuje się Waszym zdaniem do procedury reklamacyjnej, czy tez nie?