Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.Posiadam VAIO VPCEB3Z1E i postanowiłem zainstalować na nim XP .Przygotowalem 4 płyty recovery ,wymontowałem fabryczny dysk z W7 tak na wszelki wypadek i zamontowałem inny nowy na którym daje się instalować W7 ze wszyskimi dobordziejstwami od sony ale niestety po formacie i próbie z XP zawsze po wstępnym załadowaniu sterowników na początku instalacji "wyskakuje niebieski ekran" i jakaś informacja o dysku sieciowym.Pytanie czy jest tam jakaś blokada i czy XP w jaki kolwiek sposób da się tam uruchomić? Oczywiście wiem że XP jest stary,że sterowniki i takie tam...ale mimo to proszę o informacje .Podobnie wygłąda też botowanie dysku zewnetrznego z systemem np. W7 przez USB.Pozdrawiam.
Moze na twojej płycie z windowsem Xp nie ma sterownikow do dyskow sata?
na ponizej stronie sa sterowniki sata i pakiet XP downgrade.
http://support.vaio.sony.eu/computing/vaio/downloads/updates/index.aspx?l=pl_PL&m=VPCEB3Z1E_BQ&os=6
Sterowniki w tym od SATA odnalazlem na stronach sony a płyty XP które posiadam to faktycznie stare wydania bez serwis paków.Sprawdzę to i dziękuję za sugestie.
piotrekk napisał(a):
Moze na twojej płycie z windowsem Xp nie ma sterownikow do dyskow sata?
Widzę że trzeba trochę powalczyć i pewnie pojawią się następne problemy wynikające z nie dopasowania starego systemu do nowej generacji komputera w związku z tym i tak mogą być problemy z uruchmieniem kilku starych programów na których mi zalezało.Ciekawe jak z obsługą procesora I5 i pamięci 4G ?
Problem rozwiązany.Dziękuję za pomoc.
XP 4GB nie obsłuży. Co byśmy nie robili to i tak aplikacje 32 bitowe nie wykorzystają pamięci powyżej 3,2-3,5GB.
Instalowanie XP dla paru starszych aplikacji mija się z celem szczególnie że XP nie można za bardzo już kupić. Ktoś musiał by mieć jeszcze wersję BOX.
Proponuję zaopatrzyć się lepiej w wersję Windows 7 64bit Profesjonal gdzie możemy uruchomić Virtual PC i XP Mode. Ostatnio się zaprzyjaźniłem z tym narzędziem i powiem że w końcu to działa tak jak trzeba
http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... -windows-7
XP zainstalowałem też z ciekawosci aby zobaczyć jak to zadziała i rewelacji nie ma.Moje programy są specyficzne bo dotyczyły techniki samochodowej a teraz też są jakieś nie dopasowania.Może przy okazji wypróbuję W7 profesjonal i mam nadzieje że wejdzie bez problemu z org. płyty bo do xp sterowniki SATA dogrywałem w czasie instalacji z dyskietki po USB.
Ponieważ zaglądają tu osoby które instalują XP i być może mają kłopoty z instalacją karty dżwiękowej podpowiem że problem występuje po stronie XP a nie sterowników.System wymaga instalacji poprawki KB835221.exe tak było w moim przypadku.Bez tego karta dżwiękowa wogóle nie dawała się instalować.