Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich użytkowników,
W moim nowo zakupionym laptopie Sony Vaio SVE1511S1E po aktualizacji systemu do Win 8 wystąpił problem z niewłaściwie działającym ekranem. Kłopot polega na tym, iż po starcie systemu widać jedynie bardzo ciemny zarys loga Vaio a następnie po chwili można dostrzec zaledwie okno logowania do systemu i to przy bardzo wytężonym wzroku oraz dobrym naświetleniu, w przeciwnym razie na pierwszy rzut oka żadne elementy nie są widoczne na ekranie.
Pragnę zaznaczyć, że problem dotyczy wyłącznie ekranu fabrycznego urządzenia - przeprowadziłem test w którym sprawdziłem jak wygląda sytuacja przy podpięciu telewizora za pomogą kabla HDMI i okazało się, że wszystko działa jak należy, system ładuje się bezproblemowo, jakość i głębia kolorów są w normie, urządzenia wskazujące również pracują poprawnie. W tym czasie ekran był w trybie zdublowanym, na ekranie laptopa było widać kontury okien otwartych na komputerze, ale nic poza tym. Na telewizorze natomiast, tak jak wspomniałem, wszystko wygląda z pozoru normalnie.
Aktualizacji do Win 8 z Win 7 Home Premium dokonywałem zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie, korzystając z aplikacji przygotowanej do tego celu przez Microsoft. Zmiana systemu powiodła się za 2 razem, za pierwszym pojawił się błąd i stary system został przywrócony, lecz następnie po ponownej próbie wszystko przebiegło bez przeszkód i system operacyjny zainstalował się poprawnie.
Wspomnę również, że próbowałem rozwiązać ten problem poprzez edycję opcji ekranu, sprawdzanie czy nie ma błędu w ustawieniach jak również postanowiłem w końcu zainstalować oryginalne sterowniki do karty graficznej ze strony AMD dedykowane dla Win 8 - niestety nie odniosło to pozytywnego skutku.
Jeżeli chodzi o ustawienia BIOS-u - niestety nie zdołałem się do niego dostać, gdyż ekran laptopa jak wspomniałem nie reaguje, natomiast obraz pojawia się na telewizorze dopiero po załadowaniu się systemu operacyjnego, w momencie pojawienia się okna logowania, wcześniej nie widać jakichkolwiek oznak poza wspomnianym ciężko dostrzegalnym logo Vaio przy starcie komputera.
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z podobnym problemem, jestem użytkownikiem z dostatecznym doświadczeniem do przeprowadzenia tak banalnej mogłoby się wydawać operacji, wielokrotnie robiłem to wcześniej z rożnymi komputerami oraz rożnymi systemami ale w tym momencie naprawdę nie mam pojęcia w czym tkwi problem. Na wielu forach przy podobnych symptomach ludzie sugerują kłopot z hardware, ale tutaj sprawa dotyczy sprzętu fabrycznie nowego, zakupionego kilka dni temu więc podejrzewam sterowniki/złe ustawienia/ ewentualnie coś z BIOS-em ale nie potrafię sam zlokalizować źródła tego problemu.
Uprzejmie proszę o pomoc w tej kwestii, z góry bardzo dziękuje za wszelkie sugestie