anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

profile.country.pl_PL.title
ultima_thule
Początkujący

Sony Vaio FW-21E - problem z przywracaniem systemu...

Witam.

Widzę że dużego ożywienia na tym forum nie ma, ale mam nadzieje że ktoś mi odpowie.

A więc zakupiłem w tamtym tygodniu Sony Vaio VGN FW-21E. Jest świetny, ale... Ja nie chce tych wszystkich dodatkowych programów!

Chciałem wybrac przywracanie systemu, bo myslałem że będe mógł sobie wybrać co chce a czego nie chce. W notebooku Lenovo tak miałem. Ale niestety nie mogę znaleźć opcji, która pozwala na wybranie że nie chce tych wszystkich programów od Sony, trialowego Offica, Microsoft Works, dodatków od Google, McCafee czy jak tam... itd, itp... Oczywiście mogę to ręcznie odinstalować, ale to tyle czasu zajmuje, poza tym pełno śmieci i folderów zostaje. Gdzie jest opcja skustomizowanego przywracania systemu? Ja jej nie znalazłem :(

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

93 ODPOW. 93
Milly-----
Początkujący

Niestety, mój laptop (albo ja...) jest niereformowalny i znowu mam problemy. Pewnie powinnam założyć nowy topic, ale nie chcę zaśmiecać forum.

Po reinstalacji systemu po raz drugi (niestety) tym razem zaczęły się problemy z aktualizacjami. Nie wiem czy ma na to wpływ fakt, że postanowiłam skorzystać z próbnych programów dołączonych do Vaio - Office i McAfee - tym razem ich nie odinstalowałam, ale uruchomiłam. Aktualizacje ściągały się normalnie i instalowały, aż w pewnym momencie zauważyłam, że jedna z aktualizacji zakończyła się niepowodzeniem, ale system i tak wymagał ponownego uruchomienia. Przy wyłączeniu na ekranie pojawił się napis "Trwa konfigurowanie aktualizacji. Nie wyłączaj komputera" i tyle. Po kilkudziesięciu minutach oczekiwania wyłączyłam laptopa z przycisku. Po ponownym włączeniu na ekranie powitalnym znowu pojawiło się konfigurowanie aktualizacji, tym razem wszystkie trzy etapy przeszły pomyślnie po kilku minutach. Myślałam, że wszystko będzie już dobrze, ale okazało się, że za każdym razem, gdy chcę wyłączyć komputer, pojawia się napis o konfigurowaniu aktualizacji i nic się nie dzieje dalej, tak że muszę go wyłączać z przycisku, a po uruchomieniu znowu trzy etapy aktualizacji i tak w kółko. Gdy instalują się inne aktualizacje i komputer wymaga ponownego uruchomienia, wszystko jest dobrze, ale gdy chcę go zamknąć normalnie, to się nie da.

Sprawdziłam która to aktualizacja nie udała się wtedy zainstalować:

Aktualizacja systemu Windows Vista (KB955430)
Data instalacji: ‎2010-‎02-‎12 02:18
Stan instalacji: Niepowodzenie
Szczegóły błędu: Kod 800706BE
Typ aktualizacji: Ważna
Aby umożliwić pomyślne zainstalowanie przyszłych aktualizacji we wszystkich wersjach systemu Windows Vista, należy zainstalować tę aktualizację. Ta aktualizacja może być wymagana przed zainstalowaniem wybranych przyszłych aktualizacji. Po zainstalowaniu tego elementu nie można go usunąć. Aktualizacja ta podlega postanowieniom licencyjnym systemu Windows Vista.

Próbowałam szukać rozwiązania tego problemu, ale to co znalazłam nie przyniosło rezultatu. Ściągnęłam tą aktualizację i chciałam zainstalować ją ręcznie, ale nie udało się - wyskakuje komunikat, że nie ma zastosowania do tego systemu. Wyczytałam, że ta aktualizacja jest w Service Pack 2 dla Visty, więc go wtedy zainstalowałam (również ręcznie) ale problem nie zniknął. Próbowałam też zainstalować narzędzie, które podobno sprawdza stan aktualizacji i naprawia różne błędy (Windows6.0-KB947821-v7-x86), ale nie udało mi się go zainstalować. Wreszcie spróbowałam przywrócić system do momentu sprzed tej feralnej aktualizacji, ale wtedy okazało się, że najwcześniejszy punkt przywracania jest zrobiony przed instalacją SP2, a więc już po tamtej aktualizacji. Mimo wszystko przywróciłam system, nic to nie zmieniło. Znowu zainstalowałam SP2 i też nic. Pomaga jedynie wyłączenie opcji aktualizacji zupełnie, ale wtedy znowu wariuje ten antywirus, poza tym jednak wolałabym mieć te aktualizacje włączone. Co ciekawe zauważyłam, że mniej więcej w momentach restartu komputera (w podobnych godzinach, choć nie zwróciłam uwagi dokładnie co do minuty, o której uruchamiałam go ponownie) jest tworzony punkt przywracania, a w opisie jest: "Odinstaluj: usuwanie pakietu językowego". Pomyślałam więc, że to może jakaś inna aktualizacja mi tu bruździ. Nie mam pojęcia co robić dalej, nie znalazłam więcej stron i for z opisem mojej przypadłości, a niestety mój angielski jest dość ograniczony i nie bardzo mogę sobie poradzić z szukaniem porad w innym języku. Bardzo proszę o pomoc, bo nie chcę znowu robić formata (byłby to już trzeci w tym miesiącu :( ). Najlepiej byłoby przywrócić system do momentu sprzed aktualizacji, ale windows pokazuje jedynie moment sprzed SP2 - może da się dotrzeć w jakiś sposób do wcześniejszych punktów? Albo zrobić cokolwiek?

Błagam, pomóżcie, bo już mnie ten lapek doprowadza do rozpaczy :(

EDIT:

Okey, już na innym forum znalazłam rozwiązanie. Przepraszam za zamieszanie.

blacksoul-----
Początkujący

Witam.
Jest to mój pierwszy lapek no i rzecz jasna nie wiedziałem o tym że należy wypalić własne płytki z oprogramowaniem ... System (vista home premium) był używany z 2 tyg... no i wkońcu sie zabrałem za wypalanie zaraz jak się dowiedziałem.. ale właśnie oto taki problem ..http://imgur.com/2Ddos.jpg

Pierwsza płytka ładnie się nagrywa.. dochodzi do 44% .. wysuwa płytkę .. wkładam następną .. cisza z 5 min i wysuwa płytę ;/ no i wywala ten błąd ..
Zrobiłem format i od razu wziąłem się za wypalanie i ta sama sytuacja ...

oldguest
Początkujący

A czy Vaio Update zrobione? Czy zostały wybrane płyty jednowarstwowe? A płyty DVD jakieś firmowe?

blacksoul-----
Początkujący

Po formacie trochę się pośpieszyłem i nie zrobiłem update :P .. a płytki no raczej jedno warstwowe DVD +R firmy TDK

oldguest
Początkujący

No tak ale z tego co pamiętam ekran wcześniej jest pytanie czy wkładamy DL (2 warstwowe) czy normalne.

Update może pomóc (kiedyś w FW11 chyba zgłaszało błąd i update pomagał).

blacksoul-----
Początkujący

Daje opcje na 3 dvd standardowe. Zobaczę jak po update.
____
Edit:
Zaktualizowałem wszystko (łącznie z BIOS-em) i niestety dalej uparcie wyskakuje że nie widzi tej płytki .. Pozostaje mi tylko kupić płytki 8,5gb :c31

blacksoul-----
Początkujący

Kupiłem dzisiaj 2 płytki DVD RW DL 8,5gb .. poszło bez problemu ! :D Może nie było to zbyt mądre najpierw strzelić format a potem sprawdzać czy na dual layer pójdzie ale ważne że jest ;]

Pyra-----
Początkujący

Cześć,

stałem się po posiadaczem laptopa jak w temacie, jednak jako że jestem laikiem mam trochę pytań odnośnie oprogramowania.
Z tego co wyczytałem podczas pierwszego uruchamiania laptopa wybiera się język, lokalizacje i inne, oraz tworzy się plik recovery z całym windowsem i oprogramowaniem sony. Niestety nie ja dokonywałem pierwszego rozruchu, nie mam nagranej tej CD a chciałbym to zrobić. Jednak mam spore trudności z poruszaniem się po windowsie 7 gdyż od zawsze miałem XPka.

Dobra, no więc tak... windows jest po ang, co znacznie utrudnia mi poznanie, zmieniłem w opcjach jeżyka na polski ale to nic nie dało, nie wiem co zrobić żeby cały windows był po polsku ?
Drugi problem - gdzie w tym windowsie zaznacza się opcję żeby odkryć ukryte pliki ? chciałem nagrać cały ten plik recovery na CD, w XPku było to w opcjach folderu, a tu tego nie widzę..

Trzecia sprawa, to jak w ogolę za pomocą tego pliku recovery nagranego na CD zrobić formata ?

Z góry dziękuję za pomoc, wiem że moja pytania są prostackie, ale człowiek uczy się całe życie.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Obawiam się, że z językiem polskim może być problem bo jakoś na żadnej stronie europejskiej sony nie mogę go znaleźć :c3 na amerykańskiej również. Więc pewnie produkt z rynku azjatyckiego.
Jeżeli nie masz jeszcze na dysku własnych plików, ewentualnie ich strata nie będzie bolesna to możesz zrobić przywrócenie systemu - w trakcie uruchamiania komputera naciśnij F10. Po kliku kliknięciach i odczekaniu kilkudziesięciu minut będziesz miał możliwość ponownego zainstalowania systemu, od początku z wyborem języka- jeżeli tutaj nie będziesz miał możliwości wybrania polskiego to sorry Winnetou ale później się nie da, i wszystkimi programami. Jak już wszystko zainstalujesz będziesz mógł nagrać płytki recovery bodajże 5xDVD jednowarstwowych lub 3xDVD dwuwarstwowych. Między innymi służy do tego program Vaio Care uruchamiany przyciskiem Assist.

Pyra-----
Początkujący

dzieki za odpowiedz, a co zrobic w przypadku kiedy wciskam f10 i mam do wyboru tylko 'normalne uruchomienie windows7' a mam partycje recovery zajmujaca 8,5 gb ?

i jak to jest z podswietlaniem klawiszy ? poczatkowa jak bylo jasno w ogole nie bylo podswietlenia, dopiero jak pisalem w nocy to automatycznie sie wlaczalo, teraz swieci sie non stop - co zrobic zeby bylo jak wczesniej, czyli zapada ciemnosc, klawisze automatycznie sie podswietlaja (mam czujnik poziomu swiatła czy jak to nazwac ;p) jest do tego jakis sterownik ? mam zainstalowany czysty system bez oprogramowania sony (typu vaio care itp) zainstalowałem tylko sterowniki z
http://esupport.sony.com/US/perl/swu-li ... egion_id=1" target="_blank" target="_blank

i ta bardzo fajna opcja mi sie popsula - POMOCY !

kolejny problem bo brak czegokolwiek pod przyciskami assist, s1 vaio - mozna tam sobie cos ustawic czy te przyciski na czystym windowsie bez smieci sony sa bezuzyteczne ?