Podziel się wrażeniami!
Już chciałem opowiadać tutaj moja cała hsitorie z servisem vaio, który po 2 "naprawach" nic nie zrobil z problemem (jedynie zostawił poobrywane naklejki z dołu). Wymienił obudowe i plyte glowna, co nie wiem czemu mialo sluzyc. Ale zeby ktos mi pomogl napisze to zwiezle.
Po pierwsze komputer piszczy ... jak mam wlaczone gadu gadu i przeglądarke ... nie testowalem jeszcze zadnych gier bo nie mialem na to czasu... jest to laptop ktory mam miesiac z czego 3 tyg w servisie. A zaznaczam ze ma oddzielna karte graficzna i jest oznaczany jako multimedialny. Te piszczenie jest bardzo irytujace. Czy jest jakis sposób zeby sie jego pozbyc nie wysylajac znowu komputera do serwisu?
Po drugie wentylator. To jest suszarka a nie komputer... Nie chce mi sie wierzyc ze Vaio ma takie standardy. Bo dalem 2000 zl za netbooka zeby miec komputer renomowanej firmy i nie miec z nim klopotów. Tak wiec wentylator jest glosny a co najgorsze praktycznie od wlaczenia "piluje" non stop na pelnych obrotach. A testowalem jedynie przegladarke i gadu gadu a zaznaczam ze niby ten laptop jest przystosowany do mniej wymagajacych gier.
Serwis to jakas porazka. Nic nie zrobili z tym irytujacym piszczeniem mimo pozbycia sie chyba 50 zl z mojego telefonu na tlumacznie kiedy ten dzwiek wystepuje.
Narazie poczekam tutaj na odpowiedz a potem zostaje mi tylko powielac na forach ten tekst i ostrzegac ludzi. Cos mi malo zwiezle wyszlo ale jestem strasznie wkurzony przez ta sytuacje ... bo myslalem ze taka firma nie pozwoli sobie na to. I przypominam ze wczesniej mialem Lenovo do którego poprostu dla Sony jest bardzo daleko. Licze na pomoc. Pozdrawiam
Jakiego rodzaju pomocy oczekujesz znaleźć na forum użytkowników i sympatyków komputerów VAIO? W Twoim przypadku jest to problem z hardware'em i jedynie serwis jest w stanie coś z tym zrobić. Jednakże, cytując notebookcheck.pl:
Kultura pracy małego Vaio okazała się niemal identyczna jak w przypadku testowanego wcześniej Winda U270. Oznacza to, że chłodzenie pracuje cały czas, wytwarzając szum na poziomie 32,9 dB. Czasem włącza się drugi bieg (generujący hałas o wartości 35,9 dB); według moich obserwacji dzieje się to jednak rzadziej, niż w konstrukcji MSI. Choć wiatraczek nigdy się nie wyłącza, można uznać Sony za laptop w miarę cichy.
Oprócz sympatyków moze znajdą się osoby ktore spotkały się z tym problem, na co liczylem. Moze jakies aktualizacje softu sa potrzebne? Bo nie chce wysylac znowu do serwisu ktory nic nie robi z tym.
Co do cytatu : nie rozumiem czemu komputer z takimi parametrami oznaczany jako multimedialny testowany na grach jedzie na tym "drugim" biegu na byle przegladarce?
Piszczenie pojawia sie jak wlaczam gadu gadu i jest ono ciagle a na przegladarce przerywa. Moze jest to wina cewek zasilajacych ? czy moze trzeba pogrzebac w biosie lub obnizyc napiecie procesora? chwytam sie juz wszystkiego a takie stwierdzenia znalazlem na innych forach. A pisze tutaj bo licze na to ze moze sie juz ktos z tym spotkal i mi pomoze.
Pracuję w Media-Saturn przez co nie mam na codzień styczności z tym modelem i ciężko jest mi coś więcej na ten temat powiedzieć. W przypadku procesorów Intel należało wyłączyć c3/c6 mode w biosie by pozbyć się pisków, jak to się nazywa w przypadku AMD i czy jest w ogóle taka zmiania możliwa nie wiem. Przy czym procek jedzie wtedy na 100% mocy cały czas i bateria będzie krócej trzymać (o ile to to o czym myślę). Napięcia nie obniżaj bo komputer będzie niestabilnie pracował.
A ogólnie rzecz biorąc to Gadu Gadu jest obecnie tak "systemożerną" aplikacją, że zupełnie nie ma sensu instalować wersji wyższej niż 7.
Nie miałem okazji pracować na tym maluchu Vaio Y w ciszy bo używałem go tylko podczas targów w Łodzi, ale na pewno w 13'' calowym Y nic nie piszczy, a wentylator włącza się naprawdę sporadycznie - tego na co dzień używa moja żona.
@jsobolew wiem sprawdzalem juz w biosie i nie ma takiej opcji na amd.. ale i tak bym wolal nie ryzykowac
@Lajam wielu uzytkownikow na innych forach skarży sie na piszczenia w Vaio ale to w niejakiej wersji E , i to jest niesprawiedliwe ze jest to jedna wielka loteria z tym ze w jednym nic nie piszczy a w drugim piszczy. Ja mam wersje gg 9. Instalowalem tez 10. W wolnej chwili jak znajde 7 to zainstaluje chociaz watpie zeby cos to dalo
@lio
czy dobrze zrozumiałem, chodzi Ci ze piszczenie jest rzecza normalna w malym komputerze z takimi osiagami? A tak wogole to ja mam go caly czas na kablu. Nie ma roznicy czy bateria czy kabel.
A i jak zainstalowalem wersje gg 7 to piszczenie zniklo... ale niestety ta wersja nie obsługuje mi wszystkich numerów z listy to musialem wrocic do gg 9. Wniosek z tego ze piszczy na niektórych oprogramowaniach bardziej wymagających. Czyli raczej jest to zalezne od softu.
lio napisał(a):
podobno gg pracuje nad odchudzeniem swojego programu by nie zajmował najwięcej zasobów podczas normalnej pracy.
dokładnie tez tak mysle jak moj przedmowca i stad caly moj żal. Bo wczesniej mialem cichutkie lenovo i jest kontrast ... a vaio niezle sobie ceni i mimo ze powoli sie przyzwyczajam i ten komputerek jest ladny... to szczeze jakbym mogl wrocic czas nie kupil bym tego komputera. Zaoszczedzilbym z 600 zl i kupil np NIE PISZCZACEGO ACERA. Teraz lapek mi jest potrzebny i nie mecze juz serwisu ...ale jak bede mial przy sobie drugi to bede chcial cos z tym zrobic bo wiadomo ze to piszcza cewki lub transformatory. Bo to jest po prostu niedopuszczalne w tak drogich laptopach tak renomowanej firmy. I nie rozumiem czemu sony na to sobie pozwala, zamiast to naprawic odsylaja mi po 2gim serwisie lapka nie naprawionego wogole ... czy to az takie trudne ... a niezadowolony klient wiadomo ze pojedzie im na opini i bedzie ostrzegal ludzi tak jak ja.
Z całym szacunkiem ale niezadowolony klient powinien też troszkę o siebie się zatroszczyć. Dokładne opisanie usterki i momentów w których ona występuje jest dla serwisu bardzo cenną wskazówką. Tutaj na forum wiemy już sporo i sądzę, że jeśli odwiedzisz serwis i przekażesz te same informacje to w końcu dostaniesz to czego oczekujesz. No i tego też Ci życzę;)
Pozdrawiam
cogito