anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VAIO M VPCM13M1E/W sterowniki dla XP professional!

Kat5up3ru
Początkujący

VAIO M VPCM13M1E/W sterowniki dla XP professional!

Witam! Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem komputera Vaio i oto moja historia (problem).

Nabyłem w salonie SONY, VAIO M VPCM13M1E/W znany również jako VPCM126AH( http://support.vaio.sony.eu/computing/v ... PCM13M1E_L) z systemem operacyjnym WINDOWS 7 Starter, wszyscy którzy mieli styczność z tą dystrybucją wiedzą, że na dłuższą metę nie idzie z nią współpracować. Laptopa kupiłem mojej dziewczynie która jest bardzo przyzwyczajona do XP i potrafi się w nim odnaleźć w przeciwieństwie do 7.

Dlatego postanowiliśmy zmienić system operacyjny w naszym VAIO na taki jaki jest w pozostałych naszych komputerach domowych. I tutaj pojawił się jeden problem, który nie utrudnia życia ale jest "nurtujący" i nie daje mi spać po nocach!

PROBLEM:
"Po przeinstalowaniu z 7 na XP Pro, nie jestem w stanie uruchomić dźwięku na laptopie. W Panelu Sterowania//dźwiękach i urządzeniach audio, otrzymuje informację, brak urządzenia. W Menadżerze Urządzeń w zakładce Kontrolery dźwięku, wideo i gier nie mam żadnej informacji o problemach aczkolwiek docelowo nie wyświetla mi się sama karta dźwiękowa."

PRZYDATNE INFORMACJĘ:
- Wszystkie sterowniki do XP dla tego modelu ściągałem ze strony ich producentów.
- Nie miałem żadnych problemów podczas ich instalacji.
- AIDA64 wykryła kartę dźwiękową realtek alc269, również zainstalowałem sterowniki producenta dla tej karty i nadal nic.
- Komputer działa bez problemów.
- Ściągnąłem następujące sterowniki do Chipsetu płyty głównej: ( http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... 5〈=eng) (Działają)
- XP na komputerze posiada SP2

CO OBSTAWIAM
- Zainstalowałem złe sterowniki do Chipsetu Płyty głównej co uniemożliwia mi instalację sterowników do dźwiękówki.
- Instaluje złe sterowniki dla karty dźwiękowej.
- Nie ma sterowników do karty dźwiękowej pod ten system.

Jeśli ktoś miał podobny problem i jest w stanie mi pomóc, proszę o sugestie :c22

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
pkoni-----
Początkujący

Zupełnie poważnie pisząć to nie wyobrażam sobie jak mozna korzystać z 7-mio letniego systemu operacyjnego na nowoczesnym laptopie...

Co za tym idzie spodziewaj się, że niektórzy producenci sprzętu nie będą wpierali tak starego systemu i pisali pod niego sterowników.

Co do Windowsa 7 Starter: każdy z niego korzystająćy wie, że nie ma z nim problemów ponieważ to normalny Win7 po optymalizacji (którą i tak musisz wykonać przy 1GB RAM). Nawet na zmianę tapety znajdzie się rada.

PS: nie szkoda Ci było kasy na kupowanie nowego systemu?

Kat5up3ru
Początkujący

Zupełnie poważnie pisząć to nie wyobrażam sobie jak mozna korzystać z 7-mio letniego systemu operacyjnego na nowoczesnym laptopie...

Bardzo dużo ignorancji jest w tym co piszesz. A jednak można, wyobraź sobie, że to jest tak jakbyś korzystał z linuxa na PS3, możliwości sam sobie przedstaw. Pomijam fakt, że laptop ma być mobilny.

Co za tym idzie spodziewaj się, że niektórzy producenci sprzętu nie będą wpierali tak starego systemu i pisali pod niego sterowników.

Mam przez to rozumieć, że w ogóle nie wiesz o czym piszesz...w w/w poście umieszczam dane do sterowników.

Co do Windowsa 7 Starter: każdy z niego korzystająćy wie, że nie ma z nim problemów ponieważ to normalny Win7 po optymalizacji (którą i tak musisz wykonać przy 1GB RAM). Nawet na zmianę tapety znajdzie się rada.

Normalny to może on jest, ale tylko z nazwy, ograniczenia które założył MS na niego by tylko zmusić użytkowników do zakupu pełnej dystrybucji jest śmieszna. I uwierz mi, że 7 nie działa jak marzenie na tym sprzęcie.

PS: nie szkoda Ci było kasy na kupowanie nowego systemu?

Koszt aktualizacji 7 Starter do podstawowej wersji jest 2 krotnie większy niż kupno w sklepie oryginalnego systemu XP, dlatego nie...

Domyślam się, że nie jesteś w stanie mi pomóc?

pkoni-----
Początkujący

Napisałem Ci co powinieneś zrobić. Dodatkowo jeśli chodzi o szybkość działania na Seven też znajdzie się rada.
Ograniczenia o których piszesz polegają na wyłączeniu niektórych usług. M.in szybkiego przełączania użytkowników, interface Aero itd. Chyba, że ktoś Ci powiedział, że nie można uruchomić więcej niż 3 programy na raz co jest bzdurą.
A jakie ograniczenia Win 7 Tobie przeszkadzają?

Wracając do tego, że umieściłeś linki do sterowników: gdyby wszystko było ze sterownikami ok to nie pisałbyś posta, prawda?

PS: gdzie udało Ci się zakupić XP skoro zakończenie jego sprzedaży miało miejsce jakiś czas temu?

Kat5up3ru
Początkujący

Napisałem Ci co powinieneś zrobić. Dodatkowo jeśli chodzi o szybkość działania na Seven też znajdzie się rada.
Ograniczenia o których piszesz polegają na wyłączeniu niektórych usług. M.in szybkiego przełączania użytkowników, interface Aero itd. Chyba, że ktoś Ci powiedział, że nie można uruchomić więcej niż 3 programy na raz co jest bzdurą.
A jakie ograniczenia Win 7 Tobie przeszkadzają?

Wracając do tego, że umieściłeś linki do sterowników: gdyby wszystko było ze sterownikami ok to nie pisałbyś posta, prawda?

PS: gdzie udało Ci się zakupić XP skoro zakończenie jego sprzedaży miało miejsce jakiś czas temu?

Słuchaj jeżeli chcesz mnie przekonać do korzystania z 7 to tego nierób bo marny z ciebie sprzedawca. Jeżeli nie masz wiedzy w temacie nie wypowiadaj się.

Dzięki.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Kat5up3ru napisał(a):

Jeżeli nie masz wiedzy w temacie nie wypowiadaj się.

Dzięki.

Prosiłbym o powstrzymanie się od tego typu opinii. Na pewno nie zachęcasz w ten sposób osób, które chcą pomóc.

Analizując Twój problem - obawiam się, że uzyskanie dźwięku w systemie XP nie będzie możliwe.

Kat5up3ru
Początkujący

Prosiłbym o powstrzymanie się od tego typu opinii. Na pewno nie zachęcasz w ten sposób osób, które chcą pomóc.

Przykro mi, ale użytkownik w żadnym wypadku nie wykazał chęci pomocy.

Analizując Twój problem - obawiam się, że uzyskanie dźwięku w systemie XP nie będzie możliwe.

Mogę wiedzieć dla czego ?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Kat5up3ru napisał(a):

Mogę wiedzieć dla czego ?

Podejrzewam, że problemem są sterowniki, które po prostu nie są odpowiednie dla XP...ale wróżyć z fusów nie będę więc to tylko sugestia, o którą prosiłeś w pierwszym poście.

Kat5up3ru
Początkujący

W takim razie firma Realtek ma poważny błąd na swojej stronie...

Co nie zmienia faktu, że problem nadal pozostaje, znalazłem w necie stronę pasjonata vaio który opisuje problem pod kątem innych modeli, mam nadzieję, że jego tutek pomoże.

pkoni-----
Początkujący

Czytaj ze zrozumieniem: masz napisane co zrobić by dźwięk powrócił