Podziel się wrażeniami!
Witam! Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem komputera Vaio i oto moja historia (problem).
Nabyłem w salonie SONY, VAIO M VPCM13M1E/W znany również jako VPCM126AH( http://support.vaio.sony.eu/computing/v ... PCM13M1E_L) z systemem operacyjnym WINDOWS 7 Starter, wszyscy którzy mieli styczność z tą dystrybucją wiedzą, że na dłuższą metę nie idzie z nią współpracować. Laptopa kupiłem mojej dziewczynie która jest bardzo przyzwyczajona do XP i potrafi się w nim odnaleźć w przeciwieństwie do 7.
Dlatego postanowiliśmy zmienić system operacyjny w naszym VAIO na taki jaki jest w pozostałych naszych komputerach domowych. I tutaj pojawił się jeden problem, który nie utrudnia życia ale jest "nurtujący" i nie daje mi spać po nocach!
PROBLEM:
"Po przeinstalowaniu z 7 na XP Pro, nie jestem w stanie uruchomić dźwięku na laptopie. W Panelu Sterowania//dźwiękach i urządzeniach audio, otrzymuje informację, brak urządzenia. W Menadżerze Urządzeń w zakładce Kontrolery dźwięku, wideo i gier nie mam żadnej informacji o problemach aczkolwiek docelowo nie wyświetla mi się sama karta dźwiękowa."
PRZYDATNE INFORMACJĘ:
- Wszystkie sterowniki do XP dla tego modelu ściągałem ze strony ich producentów.
- Nie miałem żadnych problemów podczas ich instalacji.
- AIDA64 wykryła kartę dźwiękową realtek alc269, również zainstalowałem sterowniki producenta dla tej karty i nadal nic.
- Komputer działa bez problemów.
- Ściągnąłem następujące sterowniki do Chipsetu płyty głównej: ( http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... 5〈=eng) (Działają)
- XP na komputerze posiada SP2
CO OBSTAWIAM
- Zainstalowałem złe sterowniki do Chipsetu Płyty głównej co uniemożliwia mi instalację sterowników do dźwiękówki.
- Instaluje złe sterowniki dla karty dźwiękowej.
- Nie ma sterowników do karty dźwiękowej pod ten system.
Jeśli ktoś miał podobny problem i jest w stanie mi pomóc, proszę o sugestie
Zupełnie poważnie pisząć to nie wyobrażam sobie jak mozna korzystać z 7-mio letniego systemu operacyjnego na nowoczesnym laptopie...
Co za tym idzie spodziewaj się, że niektórzy producenci sprzętu nie będą wpierali tak starego systemu i pisali pod niego sterowników.
Co do Windowsa 7 Starter: każdy z niego korzystająćy wie, że nie ma z nim problemów ponieważ to normalny Win7 po optymalizacji (którą i tak musisz wykonać przy 1GB RAM). Nawet na zmianę tapety znajdzie się rada.
PS: nie szkoda Ci było kasy na kupowanie nowego systemu?
Zupełnie poważnie pisząć to nie wyobrażam sobie jak mozna korzystać z 7-mio letniego systemu operacyjnego na nowoczesnym laptopie...
Napisałem Ci co powinieneś zrobić. Dodatkowo jeśli chodzi o szybkość działania na Seven też znajdzie się rada.
Ograniczenia o których piszesz polegają na wyłączeniu niektórych usług. M.in szybkiego przełączania użytkowników, interface Aero itd. Chyba, że ktoś Ci powiedział, że nie można uruchomić więcej niż 3 programy na raz co jest bzdurą.
A jakie ograniczenia Win 7 Tobie przeszkadzają?
Wracając do tego, że umieściłeś linki do sterowników: gdyby wszystko było ze sterownikami ok to nie pisałbyś posta, prawda?
PS: gdzie udało Ci się zakupić XP skoro zakończenie jego sprzedaży miało miejsce jakiś czas temu?
Napisałem Ci co powinieneś zrobić. Dodatkowo jeśli chodzi o szybkość działania na Seven też znajdzie się rada.
Ograniczenia o których piszesz polegają na wyłączeniu niektórych usług. M.in szybkiego przełączania użytkowników, interface Aero itd. Chyba, że ktoś Ci powiedział, że nie można uruchomić więcej niż 3 programy na raz co jest bzdurą.
A jakie ograniczenia Win 7 Tobie przeszkadzają?
Wracając do tego, że umieściłeś linki do sterowników: gdyby wszystko było ze sterownikami ok to nie pisałbyś posta, prawda?
PS: gdzie udało Ci się zakupić XP skoro zakończenie jego sprzedaży miało miejsce jakiś czas temu?
Kat5up3ru napisał(a):
Jeżeli nie masz wiedzy w temacie nie wypowiadaj się.
Dzięki.
Prosiłbym o powstrzymanie się od tego typu opinii. Na pewno nie zachęcasz w ten sposób osób, które chcą pomóc.
Kat5up3ru napisał(a):
Mogę wiedzieć dla czego ?
W takim razie firma Realtek ma poważny błąd na swojej stronie...
Co nie zmienia faktu, że problem nadal pozostaje, znalazłem w necie stronę pasjonata vaio który opisuje problem pod kątem innych modeli, mam nadzieję, że jego tutek pomoże.
Czytaj ze zrozumieniem: masz napisane co zrobić by dźwięk powrócił