Podziel się wrażeniami!
Witam.
Proszę o informacje czy jeśli zakupiłem laptopa "SONY VAJO VPCSB3S9E" z zwykłym dyskiem talerzowym i chce go wymienić na DYSK SSD 120GB. Czy z płyt orginalnych można poprawnie zainstalować system wraz z wszystkimi programami na dysku SSD?
Dziękuje za informacje gdzie jest to opisane.
Ale niestety tam nie ma nic wiecej czy to się udało i system pracuje wraz z sterownikami poprawnie czy nie.
Może jest lista dysków SSD które są pewne że współpracują z tym modelem SONY VAJO VPCSB3S9E?
Pytam bo niestety ale ja mam z poprawną pracą laptopa problem dysk zakupiłem "Corsair 2.5'' SSD Force Series GT 120 GB(Serial ATA3)".
Nie ma czegoś takiego. Wszystkie dyski powinni współpracować z VPCSB3S9E. Przecież SATA to standard. Proponuję wziąć płytę z czystym Windowsem i spróbować zainstalować. A te dyski SSD afermarketowe to bardzo awaryjne są więc jest w sumie dość duża szansa, że dysk jest uszkodzony.
Bardzo dziękuje za tą informacje.
Wlasnie jestem w trakcie instalacji systemu wraz z sterownikami z niezalerznego nosnika.
Jeśli po tej opreacji w dalszym ciągu będzie się wywalal system to oddam dysk do serwisu.
Możliwe, że po prostu system z recovery nie ma sterowników do takiego dysku i dlatego nie ruszy oryginalny system preinstalowany. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wziąć taki sam i zainstalować od nowa z kodem z naklejki. Oczywiście utraci się część softu, ale nie każdemu jest on potrzebny a korzyści z SSD są dużo większe.
Witam wszystkich czytelników tego forum
Po sporych perturbacjach z zinstalowaniem i poprawnym działaniem systemu wraz z sterownikami UDAŁO SIĘ
Przyznam że ręczna instalacja na systemu i potem sterowników to nie jest takie chop:)
Bardzo pomocnym programem okazał się "DriverEasy". Tylko by użyć tego programu należy mieć zainstalowaną kartę sieciową którą kolwiek czy to będzie WiFi czy zwykła karta Eternetowa.
Program pokaże nam co należy zainstalwoać i pozwoli pobrać odpowiednie wersje sterowników.
Część sterowników wymaga ręcznej instalacji ćzęść instaluje się samodzielnie.
Oczywiście są pewne braki ale to można dograć już ze sterowników znajdujących się na stronie producenta.
Urządzeniem które na pewno wymaga samodzielnej instalacji jest czytnik kart pamięci i czytnik linni papilarnych z powodu oprogramowania które nim steruje.
Nie ukrywam że proces pełnego zainstalowania systemu wraz z sterownikami i programami narzędziowymi zajmuje sporo czasu ja na ot poświęciłem ponad 9 godzin ale nie miłem zbyt szybkiego łącza internetowego.
Pozdrawiam.
P.S.
System dzieki tym zmianą znacznie przyśpieszył. program który pokazuje czasy poszczegulnych operacji pokazał że system wraz z oprogramowaniem uruchamia się w 30 sekund.
Udana instalacja systemu i działanie ale tylko z dyskiem firmy OCZ 180GB. Wykorzystałem do tego procesu orginalnie zamówione płyty u producenta.