anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

YB2M1E/S - problem z audio

profile.country.pl_PL.title
barkopec
Nowicjusz

YB2M1E/S - problem z audio

Witam, na wstępie chciałem się tylko przywitać, jestem na forum od dzisiaj, zaznaczam też, że szukałem wcześniej informacji odnośnie mojego problemu, jednak ich nie znalazłem.

Ale do rzeczy.

Mam problem ze sterownikiem, a raczej z blokada aplikacji obsługującej sterownik od dźwięku Realtek HD (prawdopodobnie) przez system. Nie mam możliwości edycji equalizera, głośników, itd. Ogólnie nie mam w tray'u ikony od Realtek'a (taki pomarańczowy głośniczek), jest tylko i wyłączenie biały systemowy. Czytałem już na wielu forach, że ogólnie jest problem z laptopami Sony i nie ma do tego odpowiedniego sterownika. Inni twierdzili, że wystarczy przeinstalować sterownik, po wcześniejszym odinstalowaniu starego. Tak też zrobiłem, jednak tutaj jest kolejny problem, bo automatycznie po restarcie netbook'a uruchamia się instalator, który wgrywa ponownie sterownik z pamięci komputera. W każdym razie, aktualizacje, zmiany sterownika nic nie dają. Pytanie czy ktoś też się z tym już spotkał, ewentualnie czy jest i jakie jest rozwiązanie, bo mnie już brakuje pomysłów...

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Co rozumiesz przez edycję equalizera i głośniczków?

I jak to możliwe, że u Ciebie nie są te opcje dostępne?

U mnie po kliknięciu prawym przyciskiem na ikonkę głośnika w zasobniku, wybieram opcję Urządzenia do odtwarzania :smileyarrow: pojawia się możliwość wybrania opcji Konfiguruj i tam są głośniczki.

Jesli zamiast Konfiguruj wybierzesz Właściwości pojawi się 5 zakładek, m.in. Rozszerzenia gdzie dostępna jest opcja equalizera.

I przyznam, że nie widziałem żadnej kolorowej ikonki Realteka w żadnym z Vaio jakie miałem.. (3 szt)

barkopec
Nowicjusz

Może trochę źle to ująłem, oczywiście da się w jakimś minimalnym stopniu modyfikować audio, ale przecież to są tylko i wyłącznie systemowe zmiany, dostępne w każdym laptopie. Wiadomo, zmiana głośników też tam jest. Mnie raczej chodzi o to, że aplikacja do wszelkich zmian w audio dawana przez Realtek'a nie jest tu dostępna tak jak u innych producentów. Siostra na Toschibie nie ma problemu, kuzyn na Asusie również.

Wejdź sobie w taka lokalizacje:
komputer - dysk C - program files - realtek - audio - hda

Tam będzie ikona od tej aplikacji pod nazwą RtHDVCpl (menedżer realtek audio HD) i szukam właśnie sposobu, jak to można uruchomić, bo tylko ta aplikacja pozwala jakoś modyfikować to co leci w naszych głośnikach/słuchawkach. Tryby zgodności, jako administrator, nic nie działa...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

BKX napisał(a):

bo tylko ta aplikacja pozwala jakoś modyfikować to co leci w naszych głośnikach/słuchawkach.

Ja używam do modyfikacji equalizera z odtwarzacza multimedialnego i w zupełności wystarcza do korekty poziomów.

Na stacjonarnym mam Audigy i tam niby jest możliwość pewnej regulacji, ale to ma sens dopiero gdy podłącza się zestawy 5.1. Przy normalnym stereo nie ma różnicy.

barkopec
Nowicjusz

Wszystko ok, moje wymagania są jednak trochę większe, bo nie po to wybierałem Sony żeby teraz czegoś brakowało, nie porównuję tej karty do Creative, której kartę również posiadam w stacjonarnym, ale... Nawet prosty i tani HP mini 210 którego rozważałem przy zakupie ma dużo lepszy dźwięk, bo da się go tam w jakiś sposób podkręcić... Więc może zna ktoś jakiś sposób, żeby dało się to uruchomić? :)

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Spróbuj użyć programów do całkowitego usuwania sterowników. Jest duże prawdopodobieństwo, że po restarcie komputera, poprzednie sterowniki się nie zainstalują.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Sprawdziłem aż i u mnie też nie działa ten Realtek.... :c8
W sumie niedawno wysypało się także fabrycznie instalowane Roxio, które lubię.

Najgorsze, że chcąc przywrócić system (inaczej Roxio się nie naprawi) straciłbym znowu cały dzień bo fabrycznie mam Vistę, a aktualizacja do Win7 z płyt Sony trwa 6 bitych godzin :c91

Raczej w przyszłości nie zostanę już z Vaio...

barkopec
Nowicjusz

Taki szczegół, a ile nerwów napsuje... Właśnie szukam programu do pełnego odinstalowania tego sterownika i zainstalowania alternatywnego lub tego ze strony Sony. Zobaczymy co wyjdzie, dam oczywiście znać gdyby się udało.

Edit:

Wyczerpałem już wszystkie pomysły, ściągnąłem kilka wersji sterownika, najgorsze jest to, że po instalacji ikona Realtek nie pojawia się nawet w panelu sterowania. Odinstalowanie sterownika daje tylko tyle, że po restarcie urządzenie samo dogrywa sobie sterownik i nie jestem w stanie tego zatrzymać, nawet jeżeli odinstaluje wszystkie sterowniki z pozycji menedżera urządzeń i wyłączę kartę dźwiękową, wgram na "sucho" sterownik, to i tak po ponownym włączeniu dogrywa to co chce, a nie to co jest już zainstalowane... Ręce opadają z tym Sony...