anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

zmiana ustawiń c3/c6

profile.country.pl_PL.title
kacza23
Nowicjusz

zmiana ustawiń c3/c6

Witam
Jak każdy wie że modele EB piszczą podczas pracy na baterii. Po wyłączeniu w biosie funkcji oszczędzania baterii laptop przestaje piszczeć.
Czy wiecie ile krócej trzyma bateria w porównaniu z włączonym stanem c3/c6?
Na czym w ogóle polega oszczędzanie energii przy włączonej funkcji?

5 ODPOW. 5
jsobolew
Początkujący

Ten problem występuje nie tylko w VAIO!!! Ja rozumiem że Sony to "styl i prestiż" ;) ale problem wynika z tego, że światowy dostawca płyt głównych obniżył poziom "podstawowego" produktu. Dell, Lenovo, MSI i inne firmy też mają z tym problem. Natomiast Sony jest pierwszą firmą oferującą możliwość "naprawy" usterki, czyli zmiany ustawień c3/c6. Oczywiście już w nowych modelach (seria EH) problem się nie pojawia.

Funkcja ta polega na obniżeniu częstotliwości procesora w sytuacjach, gdy wysoka wydajność nie jest wymagana, np. na pulpicie zwalnia do 1GHz. Na ile wpływa to na pracę na baterii nie umiem powiedzieć, jak w końcu dotrze do mnie EB na testy to sprawdzę.

JarekN
Początkujący

C3/C6 to sa stany procesora podczas ktorych zmniejsza sie zuzycie pradu.
Innymi slowy, wiecej pod-elementow procka jest wylaczonych, obniza sie rozniez napiecie.
Jest stan "glebszego" snu niz stan C1.

Z testow mojego EB4x wynika ze wylaczenie C3/C6 zmniejsza czas pracy na bateriach o 20-25% (zakladajac absolutnie minimalna aktywnosc). Przy pracy wymagajacej aktywnej pracy procesora, roznice pewnie beda minimalne, bo procesor i tak nie nbedzie wchodzil w stan snu.

marx_78
Początkujący

Witam i przepraszam że się podłączam ale mam prośbę,czy może Ktoś laikowi wytłumaczyć krok po kroku jak dokonać takiej zmiany ustawień? Posiadam model VPCEB41E i ten problem też się pojawia,z góry dziękuje i Pozdrawiam.

jsobolew
Początkujący

Było na forum:

https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?p=176716#p176716

marx_78
Początkujący

Ok Dziękuje