anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dylemat przy wymianie KITa.

profile.country.pl_PL.title
_mefius_
Początkujący

Dylemat przy wymianie KITa.

Witam.
Ogólnie to szukam czegoś co mi zastąpi kitowy obiektyw. Mam już 50mm 1,8 i flintę, więc czas mieć też szerszy kąt. Szkiełko ma być do a580. Chcę wykorzystywać do portretu ale i do architektury itp. Zależy mi na dobrej jakości optycznej. Budżet to do 1500zł. Szperając po forum widziałem różne opinie co do niżej wymienionych szkieł.
Szkiełka, które wypatrzyłem:
TAMRON 17-50 f/2.8 SP AF XR Di II LD ASL IF
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
Sigma 28-70 mm f/2.8 EX DG
Sigma 28-70 mm f/2.8-4 DG
TOKINA 28-70 f1:2,8-4,5

Liczę na pomoc osób, które mają te szkiełka. Oczywiście nie muszę brać pod uwagę tylko tych szkieł.

6 ODPOW. 6
redlupota
Początkujący

Czy to ma być nowe szkiełko czy niekoniecznie ?

podwys
Początkujący

Przychodzi mi jeszcze do głowy sony 16105, bo 1680z to chyba w tej cenie nie dostaniesz...

A 16105 to bardzo fajne i uniwersalne szkło, tylko ciemnawe.

Myślę że wart jest rozważenia...

_mefius_
Początkujący

redlupota- może być używane. choć wiadomo, że nowe to nowe i z gwarancją.

podwys- też o nim myślalem, zwłaszcza że już bawiłem się tym szkiełkiem. lipa z tym światłem.

coraz więcej dobrego słyszę o tamronie. słabo jednak jest podobno wykonany.

redlupota
Początkujący

Ja bym trzymał się Minolty albo Sony . Z Minolty to masz bardzo dobry 24-105 , a z Sony 16-105 . Oczywiście mówimy o cenie do 1500 zł.
Ale Ty szukasz czegoś 2.8 więc jest też SONY 28-75 F2.8 SAM ale to troszkę droższe szkło .

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Witam.
Ogólnie to szukam czegoś co mi zastąpi kitowy obiektyw. Mam już 50mm 1,8 i flintę, więc czas mieć też szerszy kąt. Szkiełko ma być do a580. Chcę wykorzystywać do portretu ale i do architektury itp. Zależy mi na dobrej jakości optycznej. Budżet to do 1500zł.

Liczę na pomoc osób, które mają te szkiełka. Oczywiście nie muszę brać pod uwagę tylko tych szkieł.

Co prawda nie mam żadnego z wymienionych przez Ciebie szkieł więc nie wiem, czy mogę się odezwać w tym wątku. W razie czego zrobię małą przerwę i jak nie chcesz to nie czytaj co tam nasmarowałem. :D

Napisałeś, że to ma być obiektyw do APS-C i ma zastąpić kita (a przy okazji do architektury). W związku z tym ja skupiłbym się przede wszystkim na obiektywach, których szeroki kąt zaczyna się od, powiedzmy, szesnastu, no osiemnastu mm. Kupując szkło o ogniskowej 28 mm możesz mieć problem ze zrobieniem zdjęć gdy jest niewiele miejsca. Dlatego też widziałbym do wyboru:
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8
Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC (tutaj musiałbyś troszkę dołożyć choć może już jaiś z drugiej ręki się trafi?)
Sony DT 16-105 mm f/3.5-5.6 (używany)
Konica Minolta / Tamron AF 17-35 mm f/2.8-4 (D)

W drugiej kolejności:
Tamron SP AF 20-40 mm f/2.7-3.5 Aspherical (IF)
Konica Minolta AF 24-50 mm f/4
Konica Minolta AF 24-85 mm f/3.5-4.5
Konica Minolta AF 24-105 mm f/ 3.5-4.5

_mefius_
Początkujący

dzięki wielkie. właśnie postanowiłem o kupnie tamrona 17-50 f2,8. koszt 1200zł. ostatnio szczypałem się z kupnem sigmy 24-70 f2,8 i niestety odpuściłem kupno na allegro za niecałe 900zł.
z kupnem wstrzymuje się do targów w łodzi.
a jak już kupię to zabiorę na spotkania w pierwsze środy miesiąca :)