Podziel się wrażeniami!
Witam.
Ogólnie to szukam czegoś co mi zastąpi kitowy obiektyw. Mam już 50mm 1,8 i flintę, więc czas mieć też szerszy kąt. Szkiełko ma być do a580. Chcę wykorzystywać do portretu ale i do architektury itp. Zależy mi na dobrej jakości optycznej. Budżet to do 1500zł. Szperając po forum widziałem różne opinie co do niżej wymienionych szkieł.
Szkiełka, które wypatrzyłem:
TAMRON 17-50 f/2.8 SP AF XR Di II LD ASL IF
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
Sigma 28-70 mm f/2.8 EX DG
Sigma 28-70 mm f/2.8-4 DG
TOKINA 28-70 f1:2,8-4,5
Liczę na pomoc osób, które mają te szkiełka. Oczywiście nie muszę brać pod uwagę tylko tych szkieł.
Czy to ma być nowe szkiełko czy niekoniecznie ?
Przychodzi mi jeszcze do głowy sony 16105, bo 1680z to chyba w tej cenie nie dostaniesz...
A 16105 to bardzo fajne i uniwersalne szkło, tylko ciemnawe.
Myślę że wart jest rozważenia...
redlupota- może być używane. choć wiadomo, że nowe to nowe i z gwarancją.
podwys- też o nim myślalem, zwłaszcza że już bawiłem się tym szkiełkiem. lipa z tym światłem.
coraz więcej dobrego słyszę o tamronie. słabo jednak jest podobno wykonany.
Ja bym trzymał się Minolty albo Sony . Z Minolty to masz bardzo dobry 24-105 , a z Sony 16-105 . Oczywiście mówimy o cenie do 1500 zł.
Ale Ty szukasz czegoś 2.8 więc jest też SONY 28-75 F2.8 SAM ale to troszkę droższe szkło .
Witam.
Ogólnie to szukam czegoś co mi zastąpi kitowy obiektyw. Mam już 50mm 1,8 i flintę, więc czas mieć też szerszy kąt. Szkiełko ma być do a580. Chcę wykorzystywać do portretu ale i do architektury itp. Zależy mi na dobrej jakości optycznej. Budżet to do 1500zł.
Liczę na pomoc osób, które mają te szkiełka. Oczywiście nie muszę brać pod uwagę tylko tych szkieł.
dzięki wielkie. właśnie postanowiłem o kupnie tamrona 17-50 f2,8. koszt 1200zł. ostatnio szczypałem się z kupnem sigmy 24-70 f2,8 i niestety odpuściłem kupno na allegro za niecałe 900zł.
z kupnem wstrzymuje się do targów w łodzi.
a jak już kupię to zabiorę na spotkania w pierwsze środy miesiąca