Podziel się wrażeniami!
Posiadam aparat sony nex 5K. Czy moge do niego dokupić i zamontować filtr polaryzacyjny? Jeśli tak to teraz pytanie jaki? do obiektywu kitowego 18-55mm
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj.
Oczywiście, że możesz. Średnica gwintu na Twoim obiektywie to 49mm. I taki filtr możesz zamontować.
Jak masz np. większy, można dokupić i zastosować redukcję.
Oczywiście powinien to być filtr polaryzacyjny kołowy.
Cześć,
Chyba będzie ciężko nakręcić filtr na ten naleśnik - element soczewki lekko wychodzi do przodu. Tak swoją drogą - jaki jest sens używania filtra polaryzacyjnego kołowego na tak szerokim kącie? Nigdy nie uzyskamy ładnego, równego efektu
Co do dekli - tak, na każdy filtr można zapiąć dekielek.
Co do ekranu LCD - tutaj jak najszybciej szybka GGS. Pierwsze NEX-y miały dość słabą powłokę antyodblaskową, która brzydko łuszczyła się i ekran wyglądał fatalnie.
Pozdrawiam
Dziękuje bardzo za odpowiedz. A czy mógłby pan polecić jakiś filtr godny uwagi,ogólnie filtry firmy sony są dość drogię z tego co przeglądałem, a wyczytałem że filtry firmy Marumi są polecane. Konkretnie chodzi mi o ten model http://vito.com.pl/filtry-polaryzacyjne/334-filtr-polaryzacyjny-49-mm-dhg-circular-pld.html
Marumi, B+W, Heliopan to są producenci, których filtry są bardzo dobre jakościowo i znakomicie się sprawdzają. Także można je śmiało kupować
sam mam filtr tej firmy działa już parę lat bez zarzutu
Filtry działać będą i przez kilkaset lat bo nie bardzo jest się co tam popsuć. Natomiast co do jakości filtrów są różne "stopnie". Są filtry kiepskie, kórych jakość wykonania i działania pozostawia wiele do życzenia, są filtry średniej jakości, które uwidaczniają swoje słabe strony w specyficznych warunkach (np. zdjęcia ze źródłem światła w kadrze) i są filtry dobre, gdzie negatywne skutki działania są ograniczone do minimum, praktycznie niezauważalne w codziennym fotografowaniu.
nie przesadzajmy kilka lat to tak ale nie kilkaset:smileyhihi:
fotoandreq wrote:
nie przesadzajmy kilka lat to tak ale nie kilkaset
Ciekawa opinia, fotoandreq, możesz to jakoś rozwinąć? Sam jestem ciekaw, co może spowodować (poza nieostrożnym obchodzeniem się użytkownika z filtrem), że po kilku latach filtr będzie bezużyteczny.
Mam jeszcze kilka filtrów, które mają ponad 40 lat - nie zauważyłem spadku właściwości. Ale nie są to polaryzacyjne. Ostatni, jaki miałem stłukł mi się parę lat temu, ale też mi służył sporo ponad 30 lat.
I ja nie widze powodu utraty swoich właściwości przez jakikolwiek filtr (pomijam uszkodzenia mechaniczne).
Więc jestem ciekaw uzasadnienia Twojej opinii
na kilkanaście lat wystarczy, ale nie na kilkaset, filtr skomplikowany nie jest, ale jest delikatny, więc nawet jak się z nim dobrze obchodzimy to w końcu po kilku latach się gdzieś zarysuje i raczej nie będzie się nadawal do dalszej współpracy, nic moim zdaniem wieczne nie jest a w szczególności optyka
Sam z siebie filtr się nie porysuje.
Poza tym nawet zrysowany filtr nie wpłynie specjalnie na zdjęcie.
Może nie będę się dalej rozwodził, tylko podam link http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.htmlhttp://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html