Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaka lampa na śluby do A580?

profile.country.pl_PL.title
tad29-----
Poszukiwacz

Jaka lampa na śluby do A580?

Jako nowy użytkownik, witam wszystkich :c37
Od niedawna jestem posiadaczem A580, a także rozpoczynam zabawę z fotografią :c20 ?? Chciałbym prosić o pomoc w zakupie lampy do mojej lustrzani, którą głównie chciałbym wykorzystywać podczas fotografii ślubów.
Chciałbym kupić lampę, która będzie wystarczająca na takie okoliczności i w przypadku rozwoju mojego nowego hobby :c20 nie będę jej musiał szybko zmieniać na inną, a równocześnie chciałbym aby to była lampa której możliwości będą w 100% wykorzystane podczas fotografii ślubnej.
Czy powinna to być lampa Sony, czy może jakaś inna firma, która np będzie dawała takie same efekty jak sony a może i lepsze i przy tym będzie np tańsza :c18 ?
Mile widziane są wypowiedzi w których będą uwzględnione ZA i PRZECIW danego modelu.

Pozdrawiam i czekam na cenne rady
Ps. może jeszcze ktoś poleci mi Statyw...??

edit kris:
na temat lamp, rozmawiamy w dziale "lampy błyskowe".

16 ODPOW. 16
jareklubicz.
Poszukiwacz

:c37 Sony HVL-F58AM ,a na pewno wystarczy na długie użytkowanie

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

tad29 napisał(a):

Jaka lampa na śluby

Taka, która dobrze współpracuje z :c56
Czyli, na pewno, HVL-58. Ale jeśli budżet nieduży to i z HVL-42 też można.
Podobno Metze zupełnie dobrze się spisują z :c56 Metz 50, 58 zupełnie dobrze sobie radzą.

------------------------------
fotoamator
tad29-----
Poszukiwacz

jareklubicz napisał(a):

Czyli jednak muszę liczyć się z wydatkiem ok. 1,700 PLN :( :( :c9

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Sorki, ale tych ślubów to za free raczej robić nie będziesz? Więc ten zakup zwróci Ci się dość szybko. Tym bardziej, że będziesz pewien rezultatów działania. I nie będziesz musiał Młodym tłumaczyć, że "wiecie rozumieci - lampa mi nie odpaliła".

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tad29 napisał(a):

jareklubicz napisał(a):

Czyli jednak muszę liczyć się z wydatkiem ok. 1,700 PLN :( :( :c9

jak dodasz do tego drugi korpus - najlepiej FF, porządne obiektywy, baterie, szybkie i pojemne karty pamięci to robi się sumka rzędu 15.000-30.000 pln :smileymrgreen:

sadam_
Użytkownik

kris - zapomniałeś dodać - kompa z dobrym monitorem i oprogramowaniem i suma rośnie o kolejne naście tysi :shock:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

sadam napisał(a):

kris - zapomniałeś dodać - kompa z dobrym monitorem i oprogramowaniem i suma rośnie o kolejne naście tysi :shock:

o podatkach, pożerających lwią część zysków też nie wspomniałem.....

piotruso
Znawca

tad29 napisał(a):

Jako nowy użytkownik, witam wszystkich :c37
Od niedawna jestem posiadaczem A580, a także rozpoczynam zabawę z fotografią :c20 ?? Chciałbym prosić o pomoc w zakupie lampy do mojej lustrzani, którą głównie chciałbym wykorzystywać podczas fotografii ślubów.
Chciałbym kupić lampę, która będzie wystarczająca na takie okoliczności i w przypadku rozwoju mojego nowego hobby :c20 nie będę jej musiał szybko zmieniać na inną, a równocześnie chciałbym aby to była lampa której możliwości będą w 100% wykorzystane podczas fotografii ślubnej.
Czy powinna to być lampa Sony, czy może jakaś inna firma, która np będzie dawała takie same efekty jak sony a może i lepsze i przy tym będzie np tańsza :c18 ?
Mile widziane są wypowiedzi w których będą uwzględnione ZA i PRZECIW danego modelu.

Pozdrawiam i czekam na cenne rady
Ps. może jeszcze ktoś poleci mi Statyw...??

:c37
Nie wiem, czy powinienem wtrącać się do wątku, w którym koledzy już prawie wszystko powiedzieli.
Fotografowanie w celach zarobkowych niesie za sobą pewne zobowiązania (jak widzisz, wszyscy, i ja też, po Twoim zdaniu: "głównie chciałbym wykorzystywać podczas fotografii ślubów" już wyrobiliśmy sobie pogląd, że chcesz robić fotki zarobkowo, jeżeli jest inaczej to sprostuj bo mogą być inne kryteria doboru sprzętu). Nie ma miejsca na powtórzenie ujęcia jak w studio, nie można przełożyć uroczystości na inny termin. Dlatego Twój sprzęt powinien być jak najlepszy, jak najpewniejszy a dodatkowo powinieneś posiadać jakiś tzw. backup czyli rezerwowy sprzęt i, niestety, mieć go ze sobą. W razie awarii nie masz czasu na pojechanie do domu czy do kolegi (a awarii nie da się przewidzieć).
Jeżeli faktycznie chcesz wykorzystywać sprzęt zarobkowo to zakup lampy HVL 58 jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Najmocniejsza lampa w systemie (a mocy nigdy za wiele, zawsze można ją ograniczyć a dodatkowo wpłynie to na szybszą gotowość do kolejnego strzału), powtarzalność wyników naświetlania no i innowacyjnie ale i świetnie rozwiązany sposób obrotu głowicy lampy. Super lampa. Oczywiście możesz kupić lampę HVL 42, dobrze działająca lampa systemowa, powtarzalność błysków podejrzewam, że na podobnym poziomie ale jest słabsza i obrót palnika blokowany jest bolcem (co skutkuje nauczeniem się / przyzwyczajeniem, że przed każdą zmianą położenia palnika należy wcisnąć odblokowanie a następnie przekręcić głowicę). Z Twoim body będzie współpracować poprawnie ale gdybyś kupił A850, A900 to lampa ta ma mniej funkcji z tymi korpusami niż HVL 58 (dotyczy głównie błysku bezprzewodowego WL ale takie doświetlenie z powodzeniem można stosować w fotografii ślubnej podczas reportażu jak i podczas sesji plenerowej). Pozytywnie napiszę również o lampach Metza (producent lamp o ustalonej, doskonałej renomie) ale dla mnie wartymi zainteresowania są lampy systemu 3000 czyli z wymiennymi stopkami. Wiem, że wielu użytkowników korzysta z lamp dedykowanych i sobie chwalą (tak jak pisałem, Metz produkuje dobre lampy, powtarzalny błysk, współpracuje poprawnie z korpusami) ale ja z własnego doświadczenia nie znam lamp Metza dedykowanych. Metz w niektórych lampach stosuje dwa palniki (drugi nieruchomy, zawsze świecący na wprost) co czasami ma zalety.
Jeżeli nie dysponujesz dużą gotówką to kup lampę Sony HVL42AM. Na początek na pewno wystarczy. Poszukaj też na różnych forach opinii o Metzu bo ja akurat nie znam lamp dedykowanych (z Metza mogę polecić 54MZ4i).
Ze statywem jest podobnie. Powinien być najlepszy, na jaki Cię stać. Statyw przede wszystkim musi być stabilny, głowica mieć pewne, jak to się u nas w firmie mówi, "fixy" czyli po zablokowaniu nie powinna się poruszyć w żadną stronę a po odblokowaniu płynnie się poruszać. Statyw i głowica powinny być dobrane do wagi Twojego zestawu, który będzie na nich montowany. Udźwig powinien być przewidywany "z zapasem".
Ja osobiście polecam firmę Manfrotto ale pozytywne opinie zbiera także Benro i Velbon (choć Velbon to trochę inna liga). Ja polecę nogi Manfrotto 055XPROB i głowicę 460MG lub do ciężkiego zestawu 808RC4.

brzoza
Początkujący

Wracając do tematu to moim zdaniem do A580 w zupełności Ci wystarczy HVL 42, to naprawdę fajna lampka i dobrze się rozumie z aparatami :c56. Coiś tam wróbelki ćwirkają że ma pojawić odświeżona 42 z głowicą 58 więc jak Ci się nie spieszy to możesz poczekać.