anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Minolta 50 f/1,7

spolADRIAN1huovr
Początkujący

Minolta 50 f/1,7

Witam! :c37
Znalazłem kilka dni temu pewne ogłoszenie na allegro dotyczące właśnie tego obiektywu
http://allegro.pl/minolta-maxxum-af-1-7-50mm-bcm-i1588635759.html
Problem jest ten, że obiektyw ma pewną wadę i jak mówi autor ogłoszenia konieczne jest rozebranie i wyczyszczenie tego obiektywu, gdyż podejrzewa on kroplę wody spływającą po soczewce.

Nie jestem w stanie zobaczyć tego obiektywu z bliska i ocenić co faktycznie jest z nim nie tak.

I dlatego mam też pytania do Was drodzy koledzy i koleżanki . Co rzeczywiście mogło stać się z tym obiektywem? Ewentualnie w jaki sposób mogło do tego dojść? Czy warto pokusić się o taki egzemplarz? Czy zdemontowanie i ponowne złożenie tego obiektywu przypomina Heliosa czy może bardziej KIT sony - 17-70?

Dziękuje. :c6

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
podwys
Początkujący

Popraw link bo nie działa.

spolADRIAN1huovr
Początkujący

już jest

http://allegro.pl/minolta-maxxum-af-1-7-50mm-bcm-i1588635759.html

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

ta krecha na zdjęciu to raczej nie jest woda...bardziej to przypomina pękniecie soczewki...

Szczupic
Użytkownik

A mi to wygląda na grzybka zjadającego warstwy antyodblaskowe na soczewkach :c9
Wolał bym takiego szkła nie kupować :c18

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
spolADRIAN1huovr
Początkujący

Dziękuję za odpowiedź :c22
No cóż 50-tka musi poczekać. :(
Mam jeszcze pytanie odnośnie dwóch obiektywów minolty a nie chcę zakładać kolejnego tematu.

Do tej pory poza szkłami manualnymi używam sigmy 70-300, której jakość zaczęła mi bardzo przeszkadzać. Zamierzam ją sprzedać i kupić jakieś tele minolty, konkretnie zastanawiam się nad 70-210 f/4 lub 100-200 f/4,5.
Który będzie lepszy? :c25

Szczupic
Użytkownik

Z tych dwóch to lepsza jest tak zwana "Flinta" czyli 70-210/4
Szkiełko bardzo fajne choć ma swoje wady :c20 czyli Abberacja chromatyczna na pełnym otworze i wolny AF :c20
Z drugiej strony te szkiełko produkuje bardzo fajny "obrazek" i ma stałe światło w całym zakresie :c34

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
spolADRIAN1huovr
Początkujący

Chodzi mi o to iż ciężej trafić na flinte w dobrym stanie, niż powszechnie nazwany obiektyw małą flintą, który ma mniejszą konstrukcję i również stałe światło tyle, że nie f/4 tylko f/4,5...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

100-200 - zapomnij - to zmiana w stylu "zamienił stryjek siekierkę..."
Tak na marginesie - nie ma "małych" i "dużych" flint.

Jest tylko jedna prawdziwa flinta - 70-210/4. :nauseated_face:

Jakościowo (ostrość) flinta nie jest wcale lepsza od Sigmy 70-300.
Natomiast budową i mechaniką kasuję Sigmę pod każdym względzie i jest przed nią o lata świetlne.

Tanie flinty i w dobrym stanie są na forum KKM. Ostatnio można było przebierać.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Lajam napisał(a):

Tak na marginesie - nie ma "małych" i "dużych" flint.

To prawda. To tylko chwyt marketingowy sprytnych sprzedawców na alledrogo, którzy słysząc o kultowości i jakości "flinty dziadka", podpięli się z nazwą. A nazwa powstała ładnych parę lat temu, na forum KKM ;)

------------------------------
fotoamator