Podziel się wrażeniami!
Właśnie stałem się posiadaczem adaptera NEX - gwint M39.
Dziś po raz pierwszy założyłem go na aparat.
Prezentuje się całkiem fajnie.
Na razie mam tylko obiektyw 2/50 (Jupiter - 😎
Niebawem będę miał 135/4 (Jupiter - 11)
Jak tylko będę miał jakieś zdjęcia z tych obiektywów zamieszczę je w tym wątku.
ps. adapterek jest polskiej produkcji
Nie trzeba już szukać na ebay...
Witam , mam pytanie w związku z tym, że studenci nie mają raczej zbyt wielu pieniędzy, ale chciałbym pobawić się jakimś nowym obiektywem (aktualnie mam standardowy 18-55). Dlatego zastanawiam się nad zakupem manualnego obiektywu. Interesowały by mnie teleobiektywy oraz makro obiektywy. Z pewnością posiadacie dużo szerszą wiedzę ode mnie dlatego pytam. Jaki obiektyw i jaki adaptor? Z góry, serdeczne dzięki za pomoc
Najtańszym rozwiązaniem jest użycie obiektywów z gwintem M42 bo do dyspozycji mamy dość dużo w miarę tanich obiektywów.
KarolG napisał(a):
jaki adaptor?
KarolG napisał(a):
Interesowały by mnie teleobiektywy
KarolG napisał(a):
Interesowały by mnie makro obiektyw.
Poszperałem trochę na allegro i znalazłem taki o to obiektyw http://allegro.pl/kultowy-krotki-tele-j ... 30250.html Waszym zdaniem jest dobry?
KarolG napisał(a):
Waszym zdaniem jest dobry?
Jako że ostatnio działam tylko na Nex`ie i manualach to dorzucam swoje Nex 5 + Rokkor 85 1.7, jestem zachwycony tym zestawem, nie jest to kompaktowe zestawienie, rokkor jest bardzo duży i ciężki, wieczorem wstawię zdjęcie zestawu. Ale jak dla mnie obraz daje świetny!
oraz kilka z Nex 5 + R 28 3.5 i R 135 3.5
http://forum.sony.pl/viewtopic.php?f=192&t=6603&start=20&sid=adb1972cfa7b1e63540afc80b05c46fb
na pierwszej stronie mojego fototematu jest strzal ze 135 3.5 i 28 3.5
Zieciu, proponuję swoje zdjęcia wstawiać w swojej galerii a tu ew. dać link - tak niepotrzebnie dublujesz fotki. Rozumiem jedną, przykładową, typową dla danego szkła, ale proszę Cię - nie rób drugiej galerii w wątku o aparatach
kris napisał(a):
polecam korzystać z możliwości przybliżenia sobie kadru - pomaga ostrzyć manualnie.
Niestety, do zdjęć potrzeba światła. W pomieszczeniu z jedną żarówką (40-60W) u sufitu jeszcze dobrze się ostrzy. A jak jest za ciemno... cóż elektroniczne wzmocnienie obrazu robi swojeTouch napisał(a):
problem zaczyna się przy słabym świetle
tak jak obiecałem poglądowe zdjęcie nex 5 + rokkor 85 1.7