Podziel się wrażeniami!
Jak należy rozumieć napis MACRO, nie ma przełacznika?
Zapewne w ten sposób, że maksymalne powiększenie dostępne dla tego obiektywu wnosi 1:2,7, co zostało uznane przez producenta za powiększenie odpowiednie do użycia nazwy macro
Gucio50 napisał(a):
piotruso napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Makro - ogólnie przyjęło się tak nazywać skalę odwzorowania wynoszącą 1:1.
Gucio50 napisał(a):
W specyfikacji napisano
Maksymalne powiększenie: 1:2.7
Czy to MACRO czy też nie i co to dla mnie oznacza.
Dziękuję, na stronie Sigmy, opisano go jako Low Entry Level z imitacja macro, a więc wszystko się zgadza.
Dziękuję.
Jeżeli interesuje Cię ta dziedzina fotografii zwanej makrofotografią, to Sony oferuje na chwilę obecną 3 szkła tego typu.
SAL 30M28, SAL 50M28 oraz SAL 100M28
Jeżeli przedmiotem Twoich zdjęć będą wszelkie nieożywione przedmioty, substancje itp. to SAL 30M28 będzie ok - pamiętać musisz, że jego odwzorowanie 1:1 odbywa się w odległości 1-2 cm (nie pamiętam dokładnie) od przedniej soczewki.
Jeżeli zamierzasz strzelać do wszelkich żyjątek, które na ziemi pełzną, latają itp. to zastanów się nad 50mm lub 100mm - którymi możesz owe żyjątka strzelać z większej odległości i nadal mieć odwzorowanie 1:1
Witam. Noszę się z zamiarem zakupu obiektywu Sigma. Obiektyw będzie używany przedewszystkim w studio, jednak chciałabym mieć z niego korzyść podczas pleneru do zdjęć portretowych. Cena mniejwięcej do 1400zł
Moimi faworytami są :
Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM w cenie 999zł (rtv euro agd)
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC macro w cenie 1240zł (też euro).
Jestem w kropce, czytając znaczenia obiektywów na stronach internetowych. Przedewszystkim chcę uzyskać ostre zdjęcia, jest to na pierwszym miejscu.
Może ktoś ma jeszcze jakieś inne typy obiektywów? Proszę o szybką porade
Wtrące jeszcze że mam już 70-300mm także Sigmy
Piszę tutaj ponieważ zamknięto mój temat
weronafoto napisał(a):
Witam. Noszę się z zamiarem zakupu obiektywu Sigma. Obiektyw będzie używany przedewszystkim w studio, jednak chciałabym mieć z niego korzyść podczas pleneru do zdjęć portretowych. Cena mniejwięcej do 1400zł
Moimi faworytami są :
Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM w cenie 999zł (rtv euro agd)
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC macro w cenie 1240zł (też euro).
Witajweronafoto napisał(a):
Noszę się z zamiarem zakupu obiektywu Sigma.
...i to z kilku powodów.piotruso napisał(a):
Ja bym się zastanowił nad kombinacją dwóch stałek: Sony 85/2,8 i Sony 35/1,8.