anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM

Gucio50
Początkujący

Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM

Jak należy rozumieć napis MACRO, nie ma przełacznika?

11 ODPOW. 11
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Zapewne w ten sposób, że maksymalne powiększenie dostępne dla tego obiektywu wnosi 1:2,7, co zostało uznane przez producenta za powiększenie odpowiednie do użycia nazwy macro :c20

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

Makro - ogólnie przyjęło się tak nazywać skalę odwzorowania wynoszącą 1:1 (czyli że przedmiot jednocentymetrowy ma na matrycy też jeden centymetr). Niestety, od dłuższego czasu producenci aparatów i obiektywów w celu chyba nadania super cech swoim wyrobom nazywają makro sposób fotografowania z bliska ale niekoniecznie dotyczy on skali odwzorowania. W związku z tym dużo popularnych obiektywów ma w nazwie Makro co niestety oznacza możliwość fotografowania z niewielkiej odległości (ale ta odległość też nie jest w żaden sposób zdefiniowana). Co do przełącznika to nie jest on wyznacznikiem posiadania bądź nie makro. Przełącznik jest to limiter pozwalający na zawężenie zakresu pracy obiektywu aby nie musiał on przemiatać całego zakresu nastawiania ostrości tylko działał w zakresie użytkowanym w danej sytuacji.

Gucio50
Początkujący

piotruso napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Makro - ogólnie przyjęło się tak nazywać skalę odwzorowania wynoszącą 1:1.

W specyfikacji napisano
Maksymalne powiększenie: 1:2.7

Czy to MACRO czy też nie i co to dla mnie oznacza.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

W specyfikacji napisano
Maksymalne powiększenie: 1:2.7

Czy to MACRO czy też nie i co to dla mnie oznacza.

To co napisałem: obiektyw ma możliwość robienia zdjęć z bliska. Skala odwzorowania wynosi 1:2,7 czyli jeżeli sfotografujesz przedmiot mający 1 cm to na matrycy (na matrycy a nie na monitorze czy na odbitce) jego wielkość będzie wynosiła 0,37 cm (czyli będzie 2,7 razy mniejsza niż w rzeczywistości). Makro to nie będzie. Napis Makro na Twoim obiektywie to chwyt marketingowy.

Gucio50
Początkujący

Dziękuję, na stronie Sigmy, opisano go jako Low Entry Level z imitacja macro, a więc wszystko się zgadza.
Dziękuję. :c37

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Jeżeli interesuje Cię ta dziedzina fotografii zwanej makrofotografią, to Sony oferuje na chwilę obecną 3 szkła tego typu.
SAL 30M28, SAL 50M28 oraz SAL 100M28
Jeżeli przedmiotem Twoich zdjęć będą wszelkie nieożywione przedmioty, substancje itp. to SAL 30M28 będzie ok - pamiętać musisz, że jego odwzorowanie 1:1 odbywa się w odległości 1-2 cm (nie pamiętam dokładnie) od przedniej soczewki.
Jeżeli zamierzasz strzelać do wszelkich żyjątek, które na ziemi pełzną, latają itp. to zastanów się nad 50mm lub 100mm - którymi możesz owe żyjątka strzelać z większej odległości i nadal mieć odwzorowanie 1:1

weronafoto
Początkujący

Witam. Noszę się z zamiarem zakupu obiektywu Sigma. Obiektyw będzie używany przedewszystkim w studio, jednak chciałabym mieć z niego korzyść podczas pleneru do zdjęć portretowych. Cena mniejwięcej do 1400zł

Moimi faworytami są :
Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM w cenie 999zł (rtv euro agd)
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC macro w cenie 1240zł (też euro).

Jestem w kropce, czytając znaczenia obiektywów na stronach internetowych. Przedewszystkim chcę uzyskać ostre zdjęcia, jest to na pierwszym miejscu.

Może ktoś ma jeszcze jakieś inne typy obiektywów? Proszę o szybką porade

Wtrące jeszcze że mam już 70-300mm także Sigmy

Piszę tutaj ponieważ zamknięto mój temat

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

weronafoto napisał(a):

Witam. Noszę się z zamiarem zakupu obiektywu Sigma. Obiektyw będzie używany przedewszystkim w studio, jednak chciałabym mieć z niego korzyść podczas pleneru do zdjęć portretowych. Cena mniejwięcej do 1400zł

Moimi faworytami są :
Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM w cenie 999zł (rtv euro agd)
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC macro w cenie 1240zł (też euro).

Rozumiem, że w studio też portret?
Ja bym się zastanowił nad kombinacją dwóch stałek: Sony 85/2,8 i Sony 35/1,8. Wiem, że trzeba troszkę dozbierać ale masz dobrą portretówkę i dobry obiektyw do sylwetki. Możesz np. zastąpić jeden z tych obiektywów pięćdziesiątką ale w takim zestawieniu trochę bez sensu.
Jeżeli myślisz nad 18-50 Sigmy to może zainteresuj się Tamronem 17-50/2,8. Akurat go mam i uważam za świetny obiektyw, jednak do portretu może być za krótki.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

weronafoto napisał(a):

Noszę się z zamiarem zakupu obiektywu Sigma.

Witaj
Zależy Ci na obiektywie Sigma, czy na obiektywie do portretów?
Jeśli to drugie, to zgodzę się z piotruso:

piotruso napisał(a):

Ja bym się zastanowił nad kombinacją dwóch stałek: Sony 85/2,8 i Sony 35/1,8.

...i to z kilku powodów.
Stałka, nawet amatorska, jaką jest Sony 85/2,8, jest m.z. lepsza optycznie od zooma Sigmy. Ponadto zoom, na długim końcu ściemnia się do f/4,5 a w portrecie preferowana jest najczęściej duża jasność/mała GO.
Ponadto, jeśli cena ogranicza, można zacząć od 85/2,8 a potem dokupić coś do sylwetki, np. 35/1,8 - też znakomitej jakości.

------------------------------
fotoamator