anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY KD-55X9005C Dziwne łuny na ekranie

buli24
Poszukiwacz

SONY KD-55X9005C Dziwne łuny na ekranie

Mam od kilku dni w/w model

Na ekranie, szczególnie przy ciemnym obrazie można w dolnych rogach zaobserwować jasne łuny/plamy w rogach

Przyznam, że jak na nowy TV to tragedia

Od momentu kiedy to zauważyłem, to na nic więcej nie zwracam uwagi

photo bravia.jpg

Zdjęcie, które zrobiłem nie do końca odzwierciedla problem, gdyż "na żywo" te białe łuny są  jaśniejsze i trochę większe- prawdopodobnie flash z aparatu trochę "złagodził" ten problem.

Czy to jest wada, czy to normalne?

Bo jeśli to jest norma to chyba trochę jak na firmę Sony nie przystoi

Moi rodzice mają samsunga 55'' kupionego kilka miesięcy temu i nie mają takiego proplemu

Czy powinienem skontaktować się z serwisem? czy mam szansę, że mi coś z tym zrobią?

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Dziękujemy za zapytanie.

Powyższy efekt to najprawdopodobniej tzw. clouding. Zjawisko wystepuję mniej lub bardziej w większości telewizorów LCD - jest to widoczna głównie na ciemnych scenach, nierównomierność podświetlenia matrycy - jasne plamy. Zazwyczaj nie ma możliwości zniwelowanie tego efektu do zera.

Co można zrobić:

- próba załączenia najlepszych ustawień obrazu - pomoc: http://www.flatpanelshd.com/focus.php?subaction=showfull&id=1439471411

- zmniejszyć podświetlenie, jednak to nieco tylko zniweluje za pewnoe efekt

- Skorzystanie z Autoryzowanego Serwisu Sony, warto przedstawic sprawę serwisantowi

- Przedstawienie sprawy i wykorzystanie gwarancji na produkt co umożliwi wymianę sprzętu. W sklepach Sony Center istenieje możliwość przetestowania tv przed zakupem.

Pozdrawiamy, zespół Sony.

profile.country.pl_PL.title
romanpawlowski
Poszukiwacz

Clouding.Typowa przypadłosc tv z podświetleniem krawędziowym. Przy dużych rozmiarach powód do reklamacji.