Podziel się wrażeniami!
Mam od kilku dni w/w model
Na ekranie, szczególnie przy ciemnym obrazie można w dolnych rogach zaobserwować jasne łuny/plamy w rogach
Przyznam, że jak na nowy TV to tragedia
Od momentu kiedy to zauważyłem, to na nic więcej nie zwracam uwagi
Zdjęcie, które zrobiłem nie do końca odzwierciedla problem, gdyż "na żywo" te białe łuny są jaśniejsze i trochę większe- prawdopodobnie flash z aparatu trochę "złagodził" ten problem.
Czy to jest wada, czy to normalne?
Bo jeśli to jest norma to chyba trochę jak na firmę Sony nie przystoi
Moi rodzice mają samsunga 55'' kupionego kilka miesięcy temu i nie mają takiego proplemu
Czy powinienem skontaktować się z serwisem? czy mam szansę, że mi coś z tym zrobią?
Dziękujemy za zapytanie.
Powyższy efekt to najprawdopodobniej tzw. clouding. Zjawisko wystepuję mniej lub bardziej w większości telewizorów LCD - jest to widoczna głównie na ciemnych scenach, nierównomierność podświetlenia matrycy - jasne plamy. Zazwyczaj nie ma możliwości zniwelowanie tego efektu do zera.
Co można zrobić:
- próba załączenia najlepszych ustawień obrazu - pomoc: http://www.flatpanelshd.com/focus.php?subaction=showfull&id=1439471411
- zmniejszyć podświetlenie, jednak to nieco tylko zniweluje za pewnoe efekt
- Skorzystanie z Autoryzowanego Serwisu Sony, warto przedstawic sprawę serwisantowi
- Przedstawienie sprawy i wykorzystanie gwarancji na produkt co umożliwi wymianę sprzętu. W sklepach Sony Center istenieje możliwość przetestowania tv przed zakupem.
Pozdrawiamy, zespół Sony.
Clouding.Typowa przypadłosc tv z podświetleniem krawędziowym. Przy dużych rozmiarach powód do reklamacji.