Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry!
Proszę o pomoc w skonfigurowaniu telewizora podłączonego przez D-SUB do komputera. Na niższych niż FULL HD roździelczościach wszystko jest ok, problem pojawia się przy używaniu 1920x1080 - obraz nie jest wyświetlany na całej matrycy - po bokach zostają wąskie paski i nijak nie można tego zlikwidować. Ogólnie to mam ustawione spore przesunięcie poziome ponieważ standardowo obraz przesunięty jest o jakąś 1/5 poziomo względem matrycy. Ogólnie to mam wrażenie jakby to nie była natywna roździelczość - obraz nie jest idealnie ostry. Szybkość odświeżania oczywiście 60Hz. Jest może dostępny jakiś sterownik do tego telewizora pod windows ? (Pracuje jako monitor domyślny)
Pod compositem mam podłączonego xboxa i tam nie ma żadnych problemów z wyświetlaniem w 1080p.
Pozdrawiam
Łukasz
Witam.
Jaką posiadasz kartę graficzną w komputerze? Patrząc w specyfikację swojej karty graficznej, widzę tam informacje o maksymalnej rozdzielczości, jaką karta graficzna obsługuje.
Mogę doradzić, abyś zaktualizował sterowniki do swojej karty graficznej.
GMA950 - najnowsze sterowniki. Pod GF z 256 MB swojej pamięci jest to samo. Musiałbym spróbować to odpalić linuxie i zobaczyć czy sytuacja się zmieni. Roździelczość max tego intela to 2048x1536.
Żaden sterownik nic tu nie da, w przypadku analogowych połączeń zdarzają się problemy, najprawdopodobniej odpowiada za to niezrozumiała dla TV synchronizacja wypuszczana przez kartę grafiki. Na starym radeonie 9700 mobilyty miałem też ekran sporo przesunięty, pomagała korekcja przesunięcia w sterowniku karty graficznej, włączanie i wyłączanie synchronizacji dawało pewne zmiany pozycji ale TV nie potrafił automatycznie dostosować parametrów.
Na GF9600 nie było już problemu przesunięcia ani geometrii obrazu.
A co do podłączonego xboxa to masz go podłączonego raczej przez złącze komponentowe, złącze kompozytowe to te zółte z boku, obsługujące tylko SD. A co do 1080p po komponencie to wg instrukcji obsługi jest to niemożliwe, max 1080i bo taki jest standard tego połączenia.
Problemem opró,cz tego o czym wspomniał krystianb, może być po prostu kabel D-Sub.
Oczywiście chodziło mi o component (pomyłka). Po przełączeniu na xbox tv pokazuje 1080p - być moze jakiś błąd w sofcie telewizora. Dziękuję za odpowiedzi, dołożę kartę do kompa i puszcze sygnał po HDMI.