Podziel się wrażeniami!
Przed aktualizacją 3D z komputera (Win 7) oglądałem za pomocą aplikacji Archos, korzystając z serwera SMB. Nie było najmniejszego problemu. Trzeba było tylko włączyć 3D, a następnie uruchomić aplikację i oglądać. Należy dodać, że wbudowana aplikacja Video również mogła odtwarzać przez SMB, lecz nie widziała plików z rozszerzeniem mkv.
No i przyszła aktualizacja... W efekcie pojawiły się problemy.
1. 3D można włączyć jedynie w określonym trybie; jeżeli się włączy np. pod "Cyfrowy", nie ma go w aplikacjach, a w aplikacjach jak Kodi czy Archos nie ma możliwości włączenia 3D, jest natomiast taka możliwość we wbudowanej aplikacji Video, gdzie nie widzi mkv.
2. Rozwiązaniem jest serwer DLNA wraz z wbudowaną aplikacją Video, sprawdza się np. PS3 Media Serwer. Widzi mkv i daje się włączyć 3D.
Lecz pojawia się znacznie gorsza jakość obrazu; dalsze plany są ukazywane podwójnie czy coś podobnego. W każdym razie nie do oglądania. Dotyczy to obrazu z komputera przez DLNA, obrazu z USB i obrazu przez SMB (czasem sam telewizor się przełącza w 3D, gdy włączy się taki sygnał, aczkolwiek bardzo rzadko) niezależnie od aplikacji. Za to z innych źródeł, tzn. z internetu i z telewizji jakość jest bez zarzutu (blu ray nie sprawdzałem).
Czyli po prostu 3D z pliku można sobie obecnie darować.
Znalazł ktoś rozwiązanie?
Moje TV to KDL-50W808C
Witamy,
sprawę przekazaliśmy juz do naszego technicznego supportu. Wrócimy z odpowiedzią mozliwie jak najszybciej.
Pozdrawiamy
Zespół Sony
Witam. Piszę tu pierwszy raz więc kłaniam się wszystkim. Przepraszam, że nie podam rozwiązania problemu a mam te same problemy z materiałami w 3D. Mój telewizor to KD-55X8509C, kupiony w listopadzie ub. roku. Zauważyłem też że zniknęła opcja włączenia 3D dla aplikacji, oprócz tych zainstalowanych fabrycznie przez producenta, po ostatniej aktualizacji. Najbardziej żałuję, że nie czytałem tego forum przed zakupem telewizora. Naprawdę są z nim same kłopoty. Znajomi mają Samsunga o podobnych parametrach i wszystko im śmiga jak trzeba. Po raz pierwszy w życiu mam produkt marki SONY i .....srodze się zawiodłem.